Ple municipal

Sant Sadurní es posiciona en bloc contra el projecte del Quart Cinturó

Tots els grups donen suport a una moció per adherir-se a la Plataforma per la Defensa de la identitat vitivinícola del Penedès

Sant Sadurní es posiciona en bloc contra el projecte del Quart Cinturó. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Sant Sadurní es posiciona en bloc contra el projecte del Quart Cinturó. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tots els grups donen suport a una moció per adherir-se a la Plataforma per la Defensa de la identitat vitivinícola del Penedès en la darrera sessió abans de la pausa estiuenca. La sessió va començar amb una declaració institucional de tots els grups per exigir els drets d’asil dels refugiats i per reclamar al govern de l’Estat el compliment dels acords i el programa de refugi. El ple va tenir l’absència del regidor del PSC, Albert Gual, per motius de salut.

La modificació parcial i aprovació de la relació de llocs de treball de l’Ajuntament va comptar amb el vot favorable de totes les formacions, a excepció de la CUP, que va votar-hi en contra i el PP que s’hi va abstenir. La proposta inclou alguns canvis i ajustos en l’estructura municipal per tal d’adaptar-la a la nova realitat, amb el vist-i-plau del comité de treballadors per tal d’afavorir la promoció interna i la consolidació de places de funcionari. La CUP i el Partit Popular van lamentar principalment la premura i manca de informació per justificar el seu posicionament.

Servei de bus i recollida de la brossa

Per unanimitat el plenari de l’Ajuntament va aprovar la liquidació del 2017 del servei de transport del bus urbà, que s’ha saldat amb un resultat positiu de més de 21.000 euros.

Tot i el vot contrari de tota l’oposició, els dos socis de govern del PDeCAT i ERC van tirar endavant la modificació del contracte del servei de recollida de la brossa. Des de l’Ajuntament es va justificar el pagament de l’import suplementari de 5.710 euros per tal d’equiparar la situació dels treballadors de l’empresa encarregada del servei a la taula salarial fixada per la Mancomunitat Penedès-Garraf, i evitar un possible episodi de vaga que hagués tingut un impacte major per al municipi. La resta del plenari va mostrar la seva disconformitat al fet que l’Ajuntament s’hagués de fer càrrec del sobrecost del servei.

En aquest àmbit, el govern va comptar amb el suport del PSC i l’abstenció dels grups de la CUP, ICV i el PP, per aprovar l’adhesió a la Mancomunitat Penedès-Garraf per a la gestió del servei de recollida de residus sòlids. Aquest moviment respon al fet que el contracte amb l’empresa adjudicatària del servei finalitza a 31 de desembre de 2018 i no hi ha possibilitat de pròrroga, situació que obre la porta a mancomunar la licitació del servei a partir del 2019. Tot i mostrar la seva confiança en aquest organisme supramunicipal, els portaveus van traslladar la seva inquietud per la incertesa sobre el futur cost i condicions del servei.

Mocions

L’Ajuntament de Sant Sadurní va mostrar la seva unitat en la moció presentada pel PDeCAT i ERC en defensa de la identitat vitivinícola del Penedès, davant el Pla Territorial parcial del Penedès impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el projecte del Quart Cinturó, que connectaria el Baix Llobregat i el Penedès. Aquesta infraestructura tindria un gran impacte en el paisatge i la vinya, especialment al municipi, a més de Gelida, Sant Llorenç d’Hortons i Masquefa.

Aquest acord, que va comptar amb el vot de tots els grups, suposa l’adhesió de l’Ajuntament a la Plataforma “Defensem la identitat vitivinícola del Penedès” per tal de mostrar l’oposició del territori a l’actual proposta.

No va prosperar, en canvi, la moció del PSC en què es demanava al govern aturar temporalment la compra de la casa pairal de Can Guineu, a l’espera de com es desenvolupi la Mesa del cava i les converses amb els tres propietaris cavistes, per tal de conèixer els futurs passos del sector i el seu compromís amb el municipi. El grup socialista va manifestar la seva posició de prudència i d’esperar l’evolució dels esdeveniments abans d’executar el preacord d’adquisició. Des del govern es va desestimar el text, defensant la necessitat d’aprofitar l’oportunitat que s’ha presentat perquè aquest edifici emblemàtic passi a mans municipals i van expressar la seva voluntat ferma de celebrar un procés participatiu per definir el projecte i futur ús de l’immoble. La proposta va tenir el suport de ICV i el PP, mentre que la CUP s’hi va abstenir ja que, tot i compartir alguns punts de la moció, aposten per la participació i un edifici que doni resposta a les necessitats de la ciutadania i no a la promoció turística. Iniciativa també va subratllar la necessitat d’arranjar molts dels equipaments i espais actuals abans de fer front a noves inversions.

Abans del torn de precs i preguntes també es va aprovar, amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció de ICV i el PP, la moció presentada per la CUP de condemna a l’atac rebut fa escassos dies pel fotoperiodista Jordi Borràs a Barcelona i per extensió a totes les accions feixistes, per tal de posar fre a la sensació d'impunitat i tolerància que s’ha estès en els darrers mesos. Des del PP i també el PSC, que va votar-hi a favor, es va insistir en la necessitat de posicionar-se clarament contra tot tipus de violència i afavor de qualsevol víctima, mentre ICV va demanar una esmena en el text, no acceptada per la CUP, per tal de modular el seu vot. ERC i PDeCAT van demanar encapçalar també el redactat i van insistir en que els ferits i les agressions físiques sempre són darrerament del “mateix cantó”.

Precs i preguntes

A la part final de la sessió el Patit Popular va traslladar diverses peticions d’arranjament de la via pública, en especial a les zones de joc infantils de les places i al barri Vilarnau, i també va reclamar el compliment sobre els elements que han de presidir la sala de plens i també pel que fa referència a la llei de banderes.

La CUP, per la seva banda, va preguntar sobre l’estat de les mocions aprovades en relació a l’informe de segregació escolar als centres de la vila i a l’estudi de la possible municipalització de la zona blava d’estacionament. Així mateix va sol·licitar al govern que es revisesin els projectes guanyadors del Procés Participatiu per tal d'incorporar al pressupost propi aquelles propostes que ja haurien de formar part de les obligacions i compromisos de l’Ajuntament, i incorporar així a inversió més projectes de la consulta ciutadana. La petició, però, va ser rebutjada per l’executiu local tot i mostrar-se favorable a tenir-ho en compte en properes iniciatives de participació.

I en darrer terme, el govern va respondre a una consulta del PSC en relació a les converses mantingudes amb la junta de l’Ateneu Agrícola i la possibilitat d'impulsar un consorci.El grup socialista també va assenyalar la necessitat de realitzar tasques de manteniment a places i espais verds de la vila, i va denunciar la regidora de Cultura per acusar el PSC de boicotejar alguns actes culturals.

Després que alguns regidors de govern contestessin a algunes de les qüestions plantejades, es va posar punt i final a una sessió que es va prolongar durant una mica més de tres hores. Si no hi ha canvis, el proper ple municipal se celebrarà a finals de setembre.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local