Ple municipal de Vilafranca del Penedès. Roger Vives
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
27-09-2018 09:03
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilafranca va viure aquest dimarts a la nit la primera sessió plenària després de les vacances d’estiu, de poc més de tres hores de durada i en què va primar generalment la unanimitat entre els partits en els diferents punts de l’ordre del dia, a excepció de la moció de la CUP i ERC per canviar el nom de la plaça Constitució pel de plaça de la República, en referència a la proclamació del 27 d’octubre de l’any passat.
Els dos partits d’esquerres no van rebre cap suport perquè la seva proposta prosperés. Tampoc dels regidors del PDeCAT de l’equip de govern, ja que tant l’alcalde Pere Regull com el primer tinent Aureli Ruiz van assegurar que “no hi ha consens polític ni social” per fer tal canvi. En aquest sentit, el batlle vilafranquí va afirmar que “és un moment per evitar aquest tipus de conflictes”, mentre que Ruiz va matisar que “la declaració de la república catalana va ser simbòlica i tenim dubtes sobre el canvi de nom, és una cosa que s’ha de debatre i no resoldre aquí en cinc minuts”. Un altre argument fou “l’afectació que suposaria en tots els comerços de la plaça haver de canviar la direcció dels seus establiments”.
Seguint en aquesta línia, el primer tinent d’alcalde va obrir la porta a valorar la proposta que minuts abans havia fet Ramon Arnabat (VeC) de “posar tal nom a la plaça de l’Estació, que ja l’havia dut en anterioritat, el 1892 i durant la segona república espanyola”. El portaveu de VeC, a més, va justificat el seu rebuig a canviar la denominació de la plaça de la Constitució perquè “en primer lloc fa referència a la del 1812 i no a l’actual i anteriorment quan s’havia canviat el seu nom havia estat en períodes dictatorials; i contraposar constitució a república és erroni perquè tot règim democràtic l’ha de tenir”.
El regidors socialistes de l’equip de govern tampoc van sumar-s’hi, adduint, en paraules de Francisco Romero que “la constitució és un marc que té un sentit i és un nom que ha de continuar, posar el nom d’una cosa que almenys a dia d’avui no existeix no ho considerem oportú ni pel fons ni per la forma”.
Per la seva part, el regidor del PP Josep Ramon va assegurar que tal “canvi potser representa una part important de la població, però no de tota i la divideix”, tot afegint que “Catalunya no és una colònia i no té dret a l’autodeterminació, aquesta república ni és ni serà, ni ara, ni d’aquí deu, vint o trenta anys”.
Tan la CUP com ERC, que consideraven el canvi justificat “per formar part d’un sentiment prou majoritari i corresponent a la pantalla actual en què viu la societat”, van acusar l’equip de govern “d’anar deixant passar el temps sense fer res” en aquest aspecte i “de parlar per primer cop de consens quan és un tema que ja fa mesos que està damunt la taula”.
On sí que hi va haver consens va ser per aprovar una moció de la CUP per a la creació i publicació d'un índex de preus de lloguer; per a dues mocions d’ERC per posar en marxa un servei de reutilització i de reparació d'objectes de la deixalleria i per eliminar l’amiant dels edificis públics; i per una de VeC per garantir l'accés i l'ús de qualitat de les tecnologies de la informació i comunicació.
Francesc Oliva substitueix Maria Raventós a la CUP
Finament, el ple vilafranquí va acomiadar la regidora de la CUP Maria Raventós, que deixa el càrrec a causa del seu embaràs i serà substituïda per Francesc Oliva. Raventós havia iniciat la seva tasca com a regidora al consistori vilafranquí el passat mes de gener, després de rellevar Maria Ferrerons, que també va haver de deixar el càrrec a causa de la maternitat.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!