Nous usos

El Consell per a la Reforma Horària recomana mantenir l'horari d'hivern tot l'any

El experts plategen un debat europeu sobre els fusos de cada estat

Reforma Horària. EIX

Reforma Horària. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell assessor per a la Reforma Horària ha entregat al Govern aquest dimarts un informe sobre els conseqüències que tindria suprimir el canvi horari. I l'informe dels experts, encarregat després que s'obrís el debat en el marc de la Unió Europea, recomana com a conclusió mantenir l'horari d'hivern tot l'any. Al dictamen, el Consell dona per tant suport a eliminar l'alternança al rellotge i aconsella optar pel d'hivern perquè en horari d'estiu al matí no es fa clar fins a les 9.15h. "Més llum al vespre i poca al matí pot produir més alteracions del son, més discrepància horària especialment en persones que ja tenen el ritme de son endarrerit i privació de son", informa el Govern d'acord amb l'informe del consell. Tampoc quadra amb les jornades laborals ni les dinàmiques escolars i "afavoreix la tendència vespertina" dels joves.

A més, a l'informe també s'aborda el debat sobre quin fus horari caldria adoptar: si mantenir-se al de Berlín o al de Londres. L'estat espanyol funciona des dels anys 40 amb el fus alemany –el règim franquista va alinear l'hora amb la de l'Alemanya nazi-, i és el mateix horari que segueixen també França, Bèlgica, Holanda i Luxemburg.

Els experts apunten que les conseqüències de canviar de fus horari són "impredictibles" i caldria "avaluar l'impacte" de compartir-lo amb Gran Bretanya, Portugal i Irlanda. Però com a competència estatal, el Consell considera que el debat ha de ser de reordenació europea i amb participació de tots els països.

El canvi d'hora i la salut

El Consell Assessor alerta en aquest sentit també que el canvi d'horari cada mig any se suma a la diferència entre l'hora oficial i l'hora solar, una "distorsió" derivada del fus horari. Més hores de llum al vespre a partir de primavera, avisen, pot provocar "efectes perjudicials per a la salut, com ara alteracions de son, cansament i més risc d'accidents cardiovasculars".

A més, tampoc hi ha constància de dades que "acreditin els beneficis econòmics que pugui tenir un suposat estalvi energètic derivat del canvi horari, o que puguin ser superiors als costos socials i sobre la salut del canvi", apunta segons informa Govern.

Amb el dictamen a la mà, la portaveu de l'executiu, Elsa Artadi, ha assegurat que treballaran de costat amb la conselleria d'Exteriors per tal de teixir "vincles" amb l'Estat, França i la Comissió Europea, institucions on "existeix el debat". "Ho hem de poder compartir, és evident que l'hem de poder aportar", ha resolt Artadi en roda de premsa després dels acords de Govern.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local