Eleccions municipals

Som VNG proposa un Pla de Rescat per posar fi a l’abandonament de la ciutat

La candidatura planteja un procés participatiu per acabar amb una dècada fosca

Som VNG proposa un Pla de Rescat per posar fi a l’abandonament de la ciutat. Som VNG

Som VNG proposa un Pla de Rescat per posar fi a l’abandonament de la ciutat. Som VNG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A l’octubre, quan Som VNG va decidir presentar-se a les eleccions municipals es va marcar dues línies de treball. Una era fer primàries obertes a la ciutadania, celebrades al febrer, i una altra era elaborar el nostre programa de forma totalment oberta a la ciutadania. Per això, en un primer moment s’ha elaborat un esborrany que es presentarà en les trobades obertes que es realitzaran durant el mes de març, i que començaran el 15 de març, a les 19h al Centre Cívic del Tacó. La següent trobada serà al Centre Cívic Molí de Vent, el dissabte 23 a les 19h, i la darrera el dissabte 30 a les 19h, al Centre Cívic La Geltrú.

Un altre àmbit del procés participatiu serà la participació de les entitats. Som VNG ha fet arribar l’esborrany del programa a totes les entitats, plataformes i sindicats de la ciutat,  per convidar-les a dir la seva. Així mateix, a través de la pàgina web també es pot trobar el programa i tothom, des de casa seva o des del mòbil, podrà enviar els seus comentaris i les seves aportacions. Aquest procés finalitzarà amb una assemblea oberta que farem el dissabte 6 d’abril, l’hora està per concretar, en la que es votaran totes les propostes, i s’aprovarà el programa definitiu.

Un programa feminista

La primera qüestió a destacar és el caràcter feminista del programa, que n’està impregnat de forma transversal. Al contrari de la majoria de programes, que tenen un apartat específic, aquest és un programa que de la primera a la darrera pàgina vol estar redactat des d’una òptica feminista. Això no només es veu en les propostes concretes, que es troben en tots els temes (i que estan marcades en morat), sinó que en cadascuna de les propostes que es fan per millorar la ciutat existeix aquesta perspectiva. La resposta política a les grans mobilitzacions feministes com les del 8 de març només pot ser recollir les propostes i portar-les dels carrers a les institucions, per a que es tradueixin en fets i polítiques reals.

La prioritat: rescatar la ciutat i la ciutadania

El programa vol ser un Pla de Rescat d’una ciutat que ha viscut una dècada d’abandonament, entregada a les mans de grans empreses. Un Pla de Rescat que té com a primer eix un Pla de Rescat Ciutadà. És a dir, un pla per afrontar les necessitats més bàsiques i urgents que té la gent treballadora, com és trobar una feina –seguim amb un atur estructural indecent, que cal combatre amb mesures ambicioses com ajudes a la contractació-; tenir un sostre –aconseguint pisos buits i posant-los al servei de la gent-, que els carrers estiguin nets i ben il·luminats –municipalitzant el servei de neteja viària i recollida d’escombraries, per exemple-, i que hi hagi un bon transport públic. També que hi hagi un bons serveis públics, com la sanitat i l’educació, que aquesta sigui una ciutat que també miri per la gent gran, per la joventut, per les persones migrants, per les persones amb diversitat funcional, etc. En definitiva, és un Pla de Rescat Ciutadà per construir una ciutat en la que no hi hagi ciutadania de primera i de segona.

Rescatar, també, l’economia local

El segon eix és el Rescat Econòmic. La ciutat necessita acabar amb la llosa del deute, i no amb mesures d’austeritat, sinó que es proposa realitzar una auditoria ciutadana, així com renegociar-lo i reestructurar-lo, per a que sigui més fàcil el seu pagament. Amb auditoria es vol saber si s’han donat tipus d’interès exagerats i si l’origen és legítim, i actuar en conseqüència. A més, també es proposen una sèrie de mesures per diversificar la nostra economia, aprofitant les potencialitats de ser una ciutat marítima i universitària, que té certa indústria que cal incrementar, i un sector primari que cal enfortir. De la mateixa manera, aquest rescat econòmic també planteja posar-se del costat de les petites i mitjanes empreses, amb mesures com recuperar els horaris comercials anteriors a aquest govern i fent front a les multinacionals amb nous instruments, com una plataforma online de venda de productes, entre d’altres.

Democràcia avançada i directa.

El tercer i darrer eix és el Rescat Democràtic. L’Ajuntament, que hauria de ser la institució més propera, per a molta gent és la que és més llunyana i la que dóna més problemes. Amb les propostes que de l’esborrany es dibuixa una ciutat amb una democràcia avançada i directa, en la que el veïnat pot ser protagonista de la solució dels problemes i de les necessitats dels barris, amb mecanismes per a que governi qui governi tingui l’obligació d’escoltar a la ciutadania. Així mateix, també es plantegen mesures per fer més transparent la política dins de la institució.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local