Associació Catalana per a la Integració del Cec

Cubelles crearà un kit pioner per garantir el vot secret dels invidents a les eleccions municipals

La llei només garanteix un sistema adaptat al Braille als comicis europeus, espanyols i catalans

Cubelles crearà un kit pioner per garantir el vot secret dels invidents a les eleccions municipals. ACN

Cubelles crearà un kit pioner per garantir el vot secret dels invidents a les eleccions municipals. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Cubelles es convertirà en el primer municipi que garantirà que les persones cegues puguin votar de forma secreta a les eleccions municipals del 26 de maig. El municipi vol resoldre la discriminació que pateix aquest col•lectiu quan hi ha eleccions als ajuntaments, ja que la llei només garanteix l’entrega d’un kit de vot adaptat al Braille per als comicis europeus, espanyols i catalans. L’ACIC (Associació Catalana per a la Integració del Cec) lamenta que l’estat considera molt complex fer paperetes adaptades a les eleccions locals perquè hi concorren una gran diversitat de partits, molts dels quals només es presenten en un municipi. Per garantir la igualtat de condicions, però, l’Ajuntament de Cubelles crearà un kit inspirat en els de la resta de comicis.

Des del 2008, gràcies a una reforma de la Llei electoral, les persones cegues poden exercir el vot secret a la majoria d’eleccions. Per fer-ho, han de demanar prèviament al Ministeri de l’Interior un kit que després recullen a la seva mesa electoral. Es tracta d’una carpeta que reuneix totes les paperetes ensobrades de forma individual, i cada sobre té inscrit a l’exterior el nom del partit en Braille.

Aquest sistema permet que la persona invident pugui escollir la papereta sense ajuda de ningú. Un cop triada, l’ha d’introduir en un sobre com el que utilitzen la resta de votants, per dipositar-lo després dins l’urna de la seva mesa. Aquests kits, que ja van ser un gran avenç ara fa deu anys, estan disponibles per a les eleccions al Parlament Europeu, al Congrés, al Senat i al Parlament de Catalunya –i a la resta de comicis autonòmics-. En queden fora, però, les eleccions municipals.

I és que la reforma de la llei fixava que el sistema de vot accessible es regulava per a “processos electorals de característiques homogènies”, i especificava que les eleccions municipals quedarien pendents d’una regulació independent perquè són uns comicis amb “característiques especials”. El president de l’ACIC, José Ángel Carrey, assenyala a l’ACN que la multitud de partits diferents a cada municipi és el motiu principal d’aquesta separació de normes, fet que lamenta.

El col•lectiu denuncia que se sent discriminat, en una situació que serà evident el proper 26 de maig: els invidents podran demanar el vot accessible per participar a les eleccions europees però no per a les municipals. En aquest segon cas, hauran de votar demanant la papereta a una persona de confiança que els acompanyi. Davant aquesta situació, l’Ajuntament de Cubelles ha decidit resoldre la paradoxa i s’ha compromès a facilitar kits també per a les eleccions locals, segons recull una moció aprovada al ple d’aquest dimarts al vespre.

“No ens podem omplir la boca dient que som una societat inclusiva i després negar a les persones invidents la possibilitat d’exercir el dret a vot amb totes les garanties de privacitat”, afirma la regidora de Serveis Socials, Noemí Cuadra. La previsió del municipi és crear kits adaptats al Braille amb les candidatures municipals seguint el mateix model que facilita el Ministeri de l’Interior per a la resta de comicis.

El consistori contactarà amb els votants potencials a través de l’ONCE, per formalitzar després les sol•licituds i encarregar els kits a una impremta especialitzada en Braille, que prepararà el material en base a la desena de partits que es presentaran a les eleccions cubellenques. Dies abans de les eleccions, l’Ajuntament ensobrarà de forma pública totes les paperetes, i el dia de la votació els veïns invidents podran recollir el kit al seu col•legi electoral.

“Qüestió de voluntat política”

Des de l’ACIC, José Ángel Carrey lamenta que l’estat espanyol mai hagi redactat la normativa específica pel vot accessible a les eleccions municipals, i recorda que va condicionar-ho a avaluar com havia funcionat el sistema a les altres eleccions. Amb tot, també destaca que l’any 2008 l’estat es va adherir a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat aprovada per les Nacions Unides. Segons Carrey, aquesta Convenció, de facto, fa que el govern espanyol hagi de garantir “sí o sí” el dret a vot secret als invidents en totes les eleccions.

“Des que va entrar en vigor el vot accessible, a tot espanya hi ha al voltant de 4.000 sol•licituds de mitjana. No és una xifra inassumible”, critica José Ángel Carrey, que assegura que tot plegat “és una qüestió de voluntat política”. “És molt frustrant”, afegeix, concloent que l’estat no ha resolt aquesta diferència perquè el col•lectiu invident “és minoritari i no genera problemes greus”.

Al seu torn, des de l’Ajuntament de Cubelles, la regidora Noemí Cuadra ho atribueix a la “deixadesa” i considera que la llei hauria de regular tots els comicis per igual, “encara que la despesa després l’haguessin d’assumir els municipis”.

De moment, el president de l’ACIC celebra “esperançat” la iniciativa que ha tingut Cubelles per desencallar una qüestió pendent de més de deu anys. Ara el repte, assegura, és aconseguir que altres municipis se sumin al camí obert per aquest poble.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local