Eleccions municipals

Esquerra Republicana vol convertir l’antic hospital de Vilafranca en un centre cultural de referència a Catalunya

Els republicans impulsen el projecte “Ciutat de les Arts” per situar Vilafranca com a capital cultural del Penedès a partir d’un impuls clar en totes les formes d’art

Esquerra Republicana vol convertir l’antic hospital de Vilafranca en un centre cultural de referència a Catalunya. ERC

Esquerra Republicana vol convertir l’antic hospital de Vilafranca en un centre cultural de referència a Catalunya. ERC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

“El govern 100% republicà que vol liderar Esquerra Republicana impulsarà la rehabilitació de l’antic hospital per crear-hi un centre cultural, de creació i innovació, que sigui referència al país i sigui un lloc per desenvolupar tot el talent que té la societat vilafranquina”. La Ciutat de les Arts és un dels projectes claus del projecte republicà per Vilafranca entenent la cultura com a element que cohesiona i teixeix la societat, i que és central per bastir el model de ciutat que Esquerra defensa.

El projecte de rehabilitació de l’antic hospital és l’element més destacat a nivell d’equipaments del projecte, però la Ciutat de les Arts es basa sobretot en projectes que han de fer possible convertir Vilafranca en una ciutat on la cultura formi part del dia a dia. En aquest sentit Salvador Campamà va exposar que “la cultura és el que ens cohesiona, es tracta de posar les eines, les infraestructures i el suport clar de la vila perquè els creadors, els artistes, la gent de la cultura pugui desenvolupar i fer possible els seus projectes i els seus somnis a Vilafranca. Es tracta de fugir de la cultura entesa com a una activitat mercantil i potenciar la cultura des de la base.” Així Campamà va apuntar que “cal crear espais de creació, innovació, dinamització, espais on compartir i posar en contacte diferents àmbits de les Arts”, aquest és un dels punts forts del projecte republicà que aposta per incorporar tot les facetes del món de les arts, com per exemple l’impuls d’una escola de Teatre. Aquest centre cultural haurà de tenir una programació estable i estar obert a les entitats de la vila, sumarà tots els projectes i iniciatives culturals dels equipaments ja existents com l’Arsenal, l’Escorxador, l’Escola de Música, el Vinseum i el Batxillerat Artístic, per elaborar iniciatives transversals i facilitar activitats i tallers per a tothom, sigui quina sigui la seva edat i la seva situació social i econòmica. Així mateix Campamà va avançar que l’objectiu és obrir espais culturals a tots els barris, amb l’objectiu de fer una xarxa d’equipaments culturals que donin l’opció d’exposar, consumir cultura i fer tallers i activitats arreu de la vila. Va recalcar que el projecte no comportava la construcció d’equipaments de nova planta, sinó de rehabilitar i adequar espais municipals ja existents, com l’antic hospital, o optimitzar-ne l’ús d’altres.

La segona biblioteca

La Ciutat de les Arts que proposa Esquerra Republicana engloba tots els àmbits culturals, i un dels que necessiten un rellançament urgent és l’àmbit de la lectura. En aquest sentit, Campamà va deixar clar que “som conscients que tot aquest projecte no es podrà dur a terme de cop”, però va situar com a prioritat la segona biblioteca, una biblioteca que ha d’evolucionar i que ha de ser un espai modern i que doni resposta a les necessitats que la societat té actualment. La segona biblioteca ha estat una de les demandes que durant els últims anys des d’Esquerra s’ha fet a l’Ajuntament amb l’objectiu de reforçar l’àmbit cultural a Vilafranca.

Un centre d’interpretació històrica

La memòria històrica sempre ha estat un dels elements que des d’Esquerra Republicana s’ha defensat. En aquest àmbit els republicans volen tirar endavant un centre d’interpretació històrica de la ciutat, per conèixer la formació de Vilafranca i el seu paper al llarg dels segles. Per Campamà, aquest centre d’interpretació ha de fer possible “sentir-nos orgullosos de la nostra història, explicar quin paper hem tingut en els grans moments que ha viscut el país al llarg dels segles, entendre la societat vilafranquina en les diferents generacions i retre homenatge a aquelles persones que han participat de forma clar al desenvolupament de la vila, en definitiva posar en valor la nostra història i compartir-la amb tot el país”. En aquest sentit, Campamà va avançar una de les accions que Esquerra Republicana impulsarà des del govern “no pot ser que a Vilafranca de 130 carrers dedicats a persones, només 23 siguin per a dones”. Per tant una acció del govern 100% republicà, serà normalitzar la presència de dones al nomenclàtor perquè carrers i places representin a tota la societat vilafranquina.

La cultura a l’abast de tothom

Per la seva banda la candidata republicana a l’alcaldia, Mònica Hill, va defensar que la Ciutat de les Arts respon a la necessitat de “fer de la cultura el pilar des del qual construïm la societat” i de fer-la a l’abast de tothom. Precisament en aquesta línia Hill va explicar que “cal que el jovent que participa d’accions culturals a Vilafranca tinguin espais per seguir avançant en el seu àmbit, cal crear ponts entre l’àmbit amateur i formació i el professional” així, per exemple, els republicans aposten per recuperar una orquestra de cambra de l’àmbit Penedès, un projecte que no s’ha consolidat.

També va recalcar la potencialitat de la cultura com a eina de cohesió social, capaç de posar en contacte creadors, centres educatius i col·lectius amb risc d’exclusió social. En aquest sentit, va fer referència a projectes que ja s’estan fent en d’altres ciutats, com ara Integrassons, que ha impulsat una orquestra infantils i juvenil al Poble Sec, o el projecte Xamfrà, centre de música i escena del Raval.

Hill va remarcar les diferents propostes que durant els últims anys s’han fet des d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament per dinamitzar la cultura, des de l’àmbit de la cultura popular on Vilafranca és un referent a nivell nacional, i també en altres especialitats, com per exemple la d’aprofitar les parets mitgeres de la vila per dur-hi a terme murals de grafiti de grans dimensions.

Finalment Hill, va enfatitzar que cal un Ajuntament que estigui al costat dels creadors i que els hi doni suport i visualització, d’aquesta manera va apostar per l’impuls de la Nit de la Cultura, un espai on reconèixer i donar valor a les persones que fan cultura.

Amb totes aquestes mesures, Hill va concloure que serà possible fer de Vilafranca la Ciutat de les Arts, la capital cultural del Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local