La CUP de Vilafranca proposa la municipalització de serveis i la participació ciutadana com a eixos centrals de la governabilitat. CUP Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
08-05-2019 12:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La CUP de Vilafranca posa el focus en introduir elements de democràcia directa en la gestió municipal amb la finalitat d’implementar un model de participació ciutadana, de transparència, de bon govern, de control del poder i de garantia en la gestió pública de serveis.
Els cupaires volen donar protagonisme al veïnat i al conjunt de la població, i prioritzen una política que defensi la sobirania municipal davant les polítiques de contenció i reducció del deute. També consideren bàsic introduir perspectiva social, ecologista i feminista en la contractació pública i proposen igualtat de tracte en els drets laborals i salarials a les noves contractacions i a les empreses que contractin amb l’Ajuntament.
Igualment, la CUP de Vilafranca aposta per crear elements estables de participació com l’elaboració d’uns pressupostos participatius i d’un pla d’equipaments, la creació d’una regidoria de barris o fer ús d’eines com els referèndums i les consultes municipals. En aquest sentit, entenen la participació com un procés continu basat en quatre fases: una primera fase d’ informació a la ciutadania i entitats, una segona fase de diàleg i debat entre la població i la institució, seguida d’un treball de priorització i, finalment, un àmbit de decisió participatiu com pot ser una consulta o altres mecanismes.
En termes de gestió pública de serveis, l’objectiu dels cupaires és prioritzar les municipalitzacions i la gestió directa i evitar les externalitzacions o les privatitzacions. En aquesta línia, proposen la municipalització dels sistemes d’aparcament de la via pública servei que actualment l’Ajuntament ofereix en règim de concessió, i que finalitza l’any 2022. Aquest fet serà prioritari ja que consideren que aquest tipus de municipalitzacions aporta a Vilafranca més sobirania, més control i transparència en el servei, i la possibilitat de reinvertir en la millora del servei i també en un retorn social.
Finalment, des de la CUP es proposa establir una fiscalitat progressiva, basada en criteris de renda, en l'accés als serveis públics com a és el cas de l'escola municipal de música i les llars d’infants.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!