Eleccions municipals

Els 13 de Sitges posen al centre del debat les polítiques d’habitatge i l’estat de la via pública

Ràdio Maricel reuneix els 13 alcaldables del municipi en un debat on la fragmentació política és la norma

Els 13 de Sitges posen al centre del debat les polítiques d’habitatge i l’estat de la via pública. Júlia Olivé

Els 13 de Sitges posen al centre del debat les polítiques d’habitatge i l’estat de la via pública. Júlia Olivé

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per primera vegada a la història tretze candidats es presenten a les eleccions municipals de Sitges. Ahir tots es van reunir al Saló d’Or del Palau Maricel en el primer debat electoral, organitzat per Ràdio Maricel i que Canal Blau emetrà el 20 de maig. La majoria dels caps de llista són nous, de fet, només tres dels tretze candidats es van enfrontar en el mateix debat a 12 (aquest any un més) de fa quatre anys. Una fragmentació que posa molt difícil la feina del moderador, el periodista Vicenç Morando, qui va fer una feina excel·lent.

Hi van participar Ferran Ignasi Llombart (Solucions), Francesc Alcaraz (Partit Europeista de Sitges), José Maria Martínez (El Margalló), Ana Maria Barros (Podemos), Carme Gasulla (Comuns-Verds de Sitges), David Martínez (Sitges Grup Independent), Jose Antonio Gilabert (Partit Popular), Nou Horitzó (Nacho Rubí), Luís Miguel García (Partit dels Socialistes), Xavier Salmeron (Guanyem Sitges), Aurora Carbonell (Esquerra Republicana), Manuel Rodriguez (Ciutadans) i Mònica Gallardo (Junts per Sitges).

El debat va tenir una durada de dues hores i va estar dividit per dos blocs: la primera hora, sobre com està actualment Sitges; i la segona hora perquè els candidats fessin propostes de futur per a la ciutat. El debat, com és habitual, va començar amb el minut inicial per la presentació de cada candidat. En aquest els candidats, a més de presentar-se, donaven quatre pinzellades del projecte que defensen. 

Si bé hi ha 13 candidats a l’alcaldia, tot i la evident fragmentació de la política municipal, els diferents partits tenen coses en comú. I això és un dels aspectes a destacar del debat d’ahir. És el cas, per exemple, de temes com l’estat de la via pública i la neteja o l’habitatge, els temes estrella del debat. Pel que fa al primer, Ciutadans, Solucions, Sitges Grup Independent, Nou Horitzó, el PP i Podemos van arribar a la conclusió que la ciutat està bruta i que la via pública està en un estat deplorable.

Per solucionar aquest problema alguns partits, com el Partit Europeista,  Guanyem Sitges, Podemos o els Comuns-Verds, defensen la municipalització del servei. ERC també es va posicionar a favor de la municipalització dels, però a la vegada va  defensar el nou contracte de neteja per quatre anys, perquè “hi ha una necessitat urgent”.

Per altra banda, a més de la neteja i l’habitatge, també es va parlar de l’estat de les inversions. En aquest sentit va ser molt dur el candidat del partit El Margalló, fundat per veïns del Garraf i Les Botigues, que va fer una dura critica al govern per la deixadesa de la zona. El candidat va demanar que es facin més inversions i es renovin les infraestructures, com tenir un centre cívic públic o un passeig marítim en condicions.

Els partits que han estat a govern van fer una defensa de la seva gestió. La candidata d’ERC va assegurar que quan van entrar al govern es van trobar amb “una situació molt difícil” i que gràcies a ells s’han avançat moltes coses que estaven aturades. Va posar d’exemple els 13 parc infantils entre renovats i nous, vint carrers amb un enllumenat nou, més d’un milió d’euros per equipaments esportius o els 800 mil euros per les obres de les platges.

JxCat va compartir la defensa del govern que va fet el seu soci, ERC, i va afegir que s’han fet inversions també en àmbits com la cultura i que en matèria de polítiques socials s’han implementat uns serveis socials que fins ara no existien.

El candidat del PSC va criticar que les inversions que ha fet el govern no són suficients i responent a la candidata de Junts per Sitges (Mònica Gallardo), que va posat en valor la inversió en cultura, va defensar que precisament els museus es van crear amb el govern socialista.

Pel que fa la problemàtica de l’habitatge, els partits van criticat Junts per Sitges i ERC per la manca de polítiques en aquest àmbit. La candidata de Comuns-Vedrs assegurava que aquest govern no té ni model de política d’habitatge i s’ha es va queixar de que es destinin diners públics per festivals com Terramar o el festival de cinema i no pas per habitatge. També partits conservadors com Ciutadans i el PP van criticar el govern per la seva política d’habitatge. Tots dos es queixen que no s’ha fet prou. Per defensar-se, la candidata d’ERC els va recordar que si el nou consistori podrà fer pisos és gràcies a la feina que ha fet el govern.

Algunes de les solucions que es van proposar per afrontar aquesta problemàtica és, per exemple des de Podemos, crear una oficina d’habitatge assequible per controlar el lloguer social. Des del partit europeista, en canvi, defensen recuperar pisos que s’estan utilitzant il·legalment com a pisos turístics i en la mateixa línia es troba Sitges Grup Independent, que vol sancionar els que utilitzen il·legalment els pisos per aquesta finalitat. Altres defensen regular el preu dels lloguers, com Guanyem Sitges. ERC proposa donar ajudes a gent que tingui pisos antics per fer-hi reformes a canvi d’establir un lloguer social amb un mínim de cinc anys. Els seus socis de govern, JuntsxSitges vol passar dels 300 mil euros actuals al milió d’euros per destinar-los a lloguer just. Pel candidat del Partit Europeista creu que es tracta més de tenir una feina de qualitat, per tenir un sou per pagar-se un pis.

Aquests no van ser els únics temes que es van debatre ahir. També es va parlar dels impostos, el turisme o l’ocupació. En matèria d’impostos, partits com Nou Horitzó o Solucions van posicionar-se en contra d’una pujada fiscal. En relació al turisme, a més de la regulació dels pisos turístics, els partits també van defensar el seu model de turisme ideal per a Sitges. Per ERC i Junts per Sitges el turisme cultural està a l’alça i és l’aposta del municipi. Els partits d’esquerres com Guanyem Sitges, Podemos o Comuns-Verds van criticar el model actual del turisme, que provoca precarietat laboral i la proliferació dels pisos turístics.

Ben diferent va ser la postura del candidat de Solucions, que proposa que Sitges torni a ser un referent en l’oci nocturn.

Els candidats van tancar el debat amb el famós minut d’or. ERC va apel·lar al vot útil; Junts per Sitges per la “honestedat i el rigor” del seu govern; Guanyem Sitges per “recuperar sobiranies perdudes”; Ciutadans per “una gestió eficaç i una Sitges neta”; el PSC per “tornar a ser un referent i un poble net i accessible”; Nou Horitzó perquè són un partit amb “molt municipalista”, el PP perquè es puguin fer realitat “les nostres propostes fonamentades en tradició i innovació”; Sitges Grup Independent perquè garanteixen que treballaran els “365 dies de l’any” i ho faran “en benefici de tots”; Comuns-Verds per una ciutat “verda, justa i jove”, asseguren que són l’única “veritable esquerra comuna”; Podemos per tirar endavant propostes “ecològiques, per la gent gran, el benestar animal i la sanitat”; El Margalló perquè diuen que es comprometen a “realitzar una gestió seriosa” i a fer les “inversions que calguin a Sitges”; el Partit Europeista per “millorar la gestió de l’administració”; i Solucions perquè proposen “una legislatura de consens i una Sitges plural i millor”. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local