Llum verda definitiva a les ordenances fiscals i taxes del 2020 de Vilanova. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
23-12-2019 17:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest migdia s'ha celebrat una sessió extraordinària i urgent del Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, per resoldre sobre les al·legacions presentades a la proposta d'ordenances fiscals i taxes per a l'any que ve. Totes les esmenes han estat presentades pel Gremi d'Hostaleria de la ciutat, en referència a les modificacions de les taxes d'escombraries i d'ocupació de domini públic.
El president del Gremi, Jordi Gasol, ha exposat davant el Consistori que l'entitat ha demanat anul·lació dels increments plantejats en les dues taxes, en considerar que “suposen un greu perjudici per al sector”. La regidora d'Espai Públic i Medi Ambient, Marta Jofra, ha defensat la proposta de taxes argumentant que el cost de la gestió dels residus augmenta cada any i que és necessari adaptar la taxa del servei amb el cost real.
“Tenim un dèficit de més de 3 milions d'euros entre el cost i la recaptació, mentre que la Llei de residus diu que hem de tendir a autofinançar el servei”, ha explicat. Alhora, ha afegit que per als establiments i indústries el servei no és obligatori, ja que està liberalitzat, i que en la proposta del 2020 “s'han incorporat tarifes diferenciades per tal que es pagui en funció de l'ús del servei” i que es bonifiquin bones pràctiques com l'ús del Punt Net.
La regidora ha manifestat que “durant anys s'ha fet una utilització política d'aquesta taxa: si no la toques, és clar, no tindràs al·legacions”. Així mateix, ha afegit, “som hereus d'un servei dissenyat el 2009, que no és el model que haguéssim aplicat nosaltres, i ara ens trobem en una situació de pròrroga forçosa del servei”.
Pel que fa a la taxa d'ocupació de la via pública, ha argumentat que s'equipara l'ús de l'espai públic als valors cadastrals i que l'objectiu de la taxa per amuntegament de cadires és tendir a reduir-ne la presència a l'espai públic i afavorir l'accessibilitat. “És cert que molts municipis no tenen aquesta taxa, però també n'hi ha que prohibeixen l'amuntegament de cadires”, ha afirmat.
El govern municipal sí que ha acceptat la petició d'eliminar la taxa per tenir estufes a les terrasses: “volem desincentivar-ne l'ús per l'alt impacte ambiental que tenen, però això ja queda cobert amb la promoció de subvencions per als establiments que apliquen alternatives ecològiques”.
El debat ha acabat amb els vots a favor dels grups del govern -ERC, JxCat i Capgirem VNG-, l'abstenció de Som VNG i els vots en contra de PSC i C's. Per part de Som VNG, el regidor Enver Aznar, ha apuntat que part del dèficit del servei es degui a la gestió de “determinada multinacional”, que el presta i ha retret al govern que accepti només “l'esmena més innòcua” de les presentades pel Gremi.
Des de C's, la regidora Erika Quintero s'ha manifestat d'acord amb les al·legacions de l'entitat i ha acusat el govern de no importar-li “asfixiar les petites i mitjanes empreses”. En la mateixa línia, el regidor del PSC Juan Luís Ruiz ha manifestat que “entenem que el govern hauria de fer el contrari, ajudar per afavorir l'activitat econòmica”. Així mateix, ha convidat l'equip de govern a reflexionar sobre “la forma i el fons de la seva manera de funcionar”, argumentant que ha aprovat les taxes i els pressupostos sense suports.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!