Ple municipal

El ple de Sant Sadurní aprova un pressupost pel 2020 que s'enfila als 15,7 milions d´euros

La proposta, que s'incrementa en més d'un milió en relació a l'exercici anterior, obté el vot favorable del govern, l'abstenció de PSC i En Comú i el vot contrari de la CUP

El ple de Sant Sadurní aprova un pressupost pel 2020 que s'enfila als 15,7 milions d´euros. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

El ple de Sant Sadurní aprova un pressupost pel 2020 que s'enfila als 15,7 milions d´euros. Ajt Sant Sadurní d'Anoia

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimarts el ple municipal de l’Ajuntament de Sant Sadurní va aprovar el pressupost municipal 2020 amb el suport de les dues formacions de govern, ERC i Junts x Sant Sadurní - amb majoria al plenari - l’abstenció del PSC i En Comú i el vot contrari de la CUP. La sessió es va prolongar durant tres hores i mitja i va comptar amb l’absència del portaveu del PP, Carles Jiménez.

El ple va arrencar amb una declaració institucional per donar suport a la sol·licitud de l’Associació AMPERT (Associació contra el Càncer i malalts d’oncologia) a la Creu de Sant Jordi, abans d’afrontar el nucli central del debat amb la proposta d’aprovació del pressupost per aquest any, que serà de 15.777.058 euros.

EL MÉS ALT DES DEL 2010

El regidor d’Hisenda, Carles Del Amor, va exposar en una llarga intervenció la proposta del nou pressupost municipal, que s’incrementa en més d’1,1 milions - un 7,55% - en relació al de l’any passat, fins assolir la xifra de 15.777.058 i que suposa el pressupost més alt des del 2010.

Tot i apuntar que la proposta d’ingressos formulada pel govern és moderada, Del Amor va justificar l’augment per les bones perspectives que ja es van certificar l’any passat i que permeten revisar a l’alça capítols com el d’impostos directes - com l’IBI, Impost d’Activitats Econòmiques, sobre vehicles de tracció mecànica -  i indirectes - com l’ICIO -, i que suposen una bona palanca per nodrir amb més recursos diverses partides del pressupost.

El regidor també va subratllar el treball realitzat en els darrers anys per tal de sanejar els comptes municipals i avançar en l’amortització dels crèdits i préstecs, i que permeten ara poder afrontar més inversions i despeses.

Pel que fa a les despeses, el capítol de personal puja un 5%, per l’increment de les retribucions i complements dels treballadors municipals. Del Amor va assenyalar que la baixada al capítol 2 en relació al 2019 respon al canvi en la gestió del servei de recollida de residus - que gestiona a partir d’ara la Mancomunitat Penedès-Garraf - i que ha suposat traslladar aquest cost al capítol 4. En aquest sentit, va remarcar que, en realitat, la despesa en béns i serveis s’incrementarà un 12% i es destinarà principalment a la via pública, l’arranjament de zones verdes - en què s’apostarà per una externalització del servei per tal de concentrar la brigada municipal a d’altres tasques - així com en la lluita contra les desigualtats socials.

PRINCIPALS PROJECTES

Entrant en detall en algunes de les principals inversions o augments de pressupost, es va destacar la inversió en els vestidors del camp de futbol, amb l’estudi, la redacció del projecte i unes obres que s’espera puguin estar enllestides al llarg de l’any 2021.

S’incrementen les partides destinades a activitats juvenils, Cultura, Gent Gran, el foment de polítiques de gènere i als equipaments de Serveis Socials. També s’inclourà una partida per a la dinamització del mercat municipal. La millora i el manteniment dels espais públics serà una de les grans prioritats, incrementant gairebé en un 20% el seu pressupost. També la lluita contra les desigualtats i l’especulació immobilìària, quadruplicant la partida en habitatge, o el reforç dels recursos en l’Arxiu i la partida de Memòria Històrica.

El regidor va recordar la partida de més de 190.000 euros aprovada a finals del 2019 per la renovació de parcs infantils, així com l’arranjament i urbanització de diversos carrers. Injeccions per a la renovació d’equips informàtics, la connectivitat Wifi municipal, la substitució de les torres de llum del camp de futbol, millores a les escoles - com l’ascensor del IEP Jacint Verdaguer - o els equips d’aire condicionat de l’Espurna. També l’aportació per a la renovació del projecte museogràfic de la Fassina de Can Guineu.

Entre d’altres iniciatives, va mencionar la instal·lació de pèrgoles solars a la piscina d’estiu o la posada en marxa d’una prova pilot de sistema de recollida intel·ligent amb xip en 250 habitatges, per tal d’avançar en l’elaboració d’una taxa més justa.

El regidor va concloure afirmant que el pressupost “creix per donar millors serveis a les persones” i que es tractava de la millor proposta possible que podia presentar el govern.

Al seu torn, el portaveu de Junts x Sant Sadurní i primer tinent d’alcalde, Ton Amat, va assegurar que el pressupost municipal 2020 marcava un abans i un després en la manera de fer i que confiava a seguir implantant canvis en la línia de treball.

Va valorar positivament els recursos destinats a la redacció de projectes i va destacar la sol.licitud a la Diputació de Barcelona per a l’elaboració d’un Pla d’equipaments. Canviar l’aspecte a Sant Sadurní és una de les prioritats i en aquest sentit va destacar l’augment en manteniment i arranjament de la via pública, amb la remodelació dels vestidors del camp de futbol, i millores previstes a la Rambla Generalitat, plaça del Pont Romà, la plaça Parellada, o la posada en marxa de l’Arxiu i l’escola d’adults al Centre Cultural, entre d’altres.

Revitalitzar el comerç local i el mercat i aprofitar el projecte de museïtzació per impulsar el CIC Fassina com a centre d’atracció turística i cultural, la sensibilitat per les polítiques d’habitatge o la modernització i digitalització de l’Administració, seran d’altres compromisos cabdals que s’han de cimentar amb els nous pressupostos.

VALORACIÓ DE L’OPOSICIÓ

El portaveu de Sant Sadurní En Comú, Rafa Berlanga, va expressar una lleu satisfacció pel canvi d’alguns matisos en les formes i actitud del govern vers l’oposició, a l’hora que va reconèixer la incorporació al pressupost de les propostes que havia plantejat la seva formació i l’esforç en àmbits com els de Serveis Socials o Igualtat. Amb tot, va justificar la seva abstenció per la disconformitat en alguns capítols, pel que fa a les limitacions en relació a la participació ciutadana. Va demanar una mirada més àmplia en àmbits com el turisme o el manteniment de la via pública i els equipaments municipals, entre d’altres. Sí va assenyalar, com van fer d’altres grups de l’oposició, la seva disconformitat per l’augment dels costos de l’encomana de servei de la Casa dels Avis a l’empresa pública SUMAR, així com la cessió del servei de recollida de residus a la Mancomunitat.

La CUP, que va votar-hi en contra, va reclamar un cop més una voluntat d’obrir la gestió de l’Ajuntament a la ciutadania i la recuperació de la gestió directa d’alguns serveis municipals. Va lamentar la poca rellevància que el govern dona a la participació i va expressar les seves reserves a la capacitat de tirar endavant algunes iniciatives com els Camins escolars segurs o la cooperativa de serveis amb partides tan petites. També va demanar més esforços en l’àrea de comunicació i la ràdio municipal per tal de dotar-la dels recursos suficients. En la seva intervenció, la portaveu Arantxa Fernández va criticar la precipitació a l’hora de tancar el pressupost amb l’oposició i va assegurar que l’estil del govern no acaba de canviar en aquest mandat. També va replicar al regidor d’Hisenda l’apunt sobre el sanejament dels comptes municipals, responent que la política de reduir deute ha anat acompanyada aquests anys de manca de projecte polític i a un dèficit d’inversió al municipi.

Va valorar positivament l’augment en àmbits com l’Habitatge i Igualtat, així com la voluntat per prolongar en una cinquena setmana el Casal d’Estiu, però també va mostrar el seu rebuig per l’encomana de gestió de la Casa dels Avis i la situació del servei i les condicions de les persones que hi treballen.

També des del PSC es va criticar la precipitació en les negociacions i que la proposta de pressupost hagués arribat al ple tan tard. La portaveu Susanna Mérida va reconèixer l’efecte que l’augment de pressupost tindrà en diversos serveis, però sí va reclamar al govern que executi el pressupost, alhora que va mostrar la seva satisfacció per destinar recursos a l’elaboració de projectes o que els vestidors de futbol siguin ara una prioritat.  Entre les demandes socialistes, es proposaven millors recursos per l’oci juvenil, el transport nocturn interurbà i la logística als actes de cultura, el replantament d’arbres a la via pública, la dinamització del mercat, inversió a l’aparcament del cementiri o la revitalització de la zona de les pistes de tennis amb un projecte per a instal·lar-hi pistes de pàdel.

També van expressar la seva oposició frontal a l’increment de la partida a l’empresa pública SUMAR, així com la gestió política en relació al traspàs de l’Escola Intermunicipal a la Generalitat de Catalunya. O la decisió d’encabir l’escola d’Adults al Centre Cultural, reformulant el projecte inicial. També van sol·licitar una anàlisi més exhaustiva del pla de manteniment i neteja de la via pública, o un calendari per activar les converses amb El Centre i l’Ateneu.

El punt es va resoldre amb la rèplica final del regidor d’Hisenda, en què va defensar la proposta del govern pel mandat sorgit de les eleccions municipals i va qüestionar el vot no favorable de la resta de grups,  una posició que va generar cert malestar a l’oposició i que va matisar finalment.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local