El ple de Vilanova reclama més capacitat per utilitzar el superàvit municipal en la crisi de la covid-19. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
05-05-2020 08:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha celebrat avui el segon Ple municipal des de l'inici del confinament, en format telemàtic. La sessió ha posat de manifest la unanimitat dels grups polítics en la necessitat que els ajuntaments tinguin més autonomia per gestionar els seus recursos, i en concret per fer ús il·limitat del seu superàvit per destinar-lo a mesures per fer front a la crisi derivada de la pandèmia de Covid-19.
El grup municipal de Som VNG ha presentat una moció elaborada en col·laboració amb Capgirem VNG-CUP i altres formacions municipalistes de la comarca, per demanar la derogació de l'article 135 de la Constitució Espanyola, així com de la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (LRSAL) i de la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Segons afirma la moció, “són normatives que impedeixen als Ajuntaments lluitar contra la crisi que vindrà, de la mateixa manera que han impossibilitat fer front a les conseqüències de l'esclat de 2008”.
En el mateix sentit, els grups municipals d'ERC i Junts x Cat han presentat una moció per la modificació urgent de la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, per permetre que els ajuntaments puguin generar dèficit en exercicis pressupostaris en què s'hagin donat situacions extraordinàries. Igualment, el text demana l'eliminació de la regla de limitació de la despesa per als ajuntaments que presentin una situació de superàvit o equilibri pressupostari i un nivell d'endeutament inferior al 110% sobre els ingressos corrents.
Les dues mocions s'han debatut conjuntament. El portaveu de Som VNG, Enver Aznar, ha exposat el seu posicionament argumentant que “tal com defensem la derogació de la LRSAL, defensem sobretot la recuperació de sobiranies i tenir recursos per quan passen situacions com aquesta no haver de dependre d'altres administracions”. Per la seva banda, en nom de C's, la regidora Cristina de Pelegrí ha reivindicat la tasca de la seva formació al Congrés per buscar una solució a la situació dels ajuntaments. El grup de C's ha donat vot favorable a la moció d'ERC i JxCat, però contrari a la de Som VNG, adduint que “no podem votar a favor de la derogació de les lleis proposades”.
Per part de Capgirem VNG-CUP, el regidor Enric Garriga ha manifestat que “tenim la necessitat de recuperar recursos per les necessitats on més falta fan. Per exemple, per municipalitzar serveis, ja que gràcies a la “llei Montoro” (LRSAL) és més difícil internalitzar un servei que externalitzar-lo a una empresa privada, evitant poder destinar recursos a un servei públic i de qualitat”. Igualment, en nom de JuntsxCat, la regidora Blanca Albà ha recordat que el seu grup “sempre s'ha manifestat a favor de la derogació de la LRSAL”.
Des del PSC, la portaveu Teresa Llorens s'ha mostrat “d'acord amb la modificació de la regla de la despesa sempre, però sobretot ara que tenim la necessitat imperiosa de disposar del superàvit municipal per destinar-lo a polítiques socials i de reactivació econòmica”. La regidora socialista ha recordat que el govern de l'Estat i la FEMP ja estan treballant en aquest sentit. Pel grup d'ERC, la regidora Conxi Martínez ha afirmat que la LRSAL “ens treu competències, ofega administrativament i econòmicament els municipis”. Igualment, ha criticat la normativa d'estabilitat pressupostària, per la qual “un ajuntament es veu obligat a reduir endeutament i això ha impossibilitat per exemple incrementar el pressupost de serveis socials quan la recuperació econòmica encara no havia arribat a totes les famílies”.
Altres mocions
D'altra banda, el Ple ha debatut també la proposta del PSC d'impulsar un Pacte de Ciutat, “amb l'objectiu de preparar i reactivar l'economia i desenvolupar polítiques socials”, quan acabi la situació d'emergència sanitària. Aquest pacte comptaria amb la participació de partits polítics, gremis, col·legis professionals, entitats econòmiques i socials, entre d'altres. La moció ha decaigut amb els vots contraris del govern, en considerar que ja s'està treballant de forma conjunta en les diferents taules sectorials i espais de diàleg municipals. També hi ha votat en contra Som VNG, mentre que ha rebut el suport de C's.
Tampoc ha prosperat una moció de C's per l'exoneració de la taxa d'enterrament en el cas de defunció originada per coronavirus. En el debat s'ha posat de manifest que la taxa municipal és molt inferior a la tarifa de la concessionària i que la Generalitat ja ha regulat la limitació dels preus. La proposta ha rebut els vots favorables del PSC, l'abstenció de Som VNG i el vot contrari del govern municipal.
També s'ha debatut una moció de suport a l'activista vilanoví José Antonio Valverde, Josant, que ha d'afrontar el judici per la seva participació en una manifestació a Barcelona contra el Consell de Ministres del 21 de desembre de 2018. La moció demana, entre d'altres, que la Generalitat es retiri de la part acusatòria. La proposta ha rebut els vots a favor dels grups del govern municipal i Som VNG, l'abstenció del PSC i el vot en contra de C's.
L'ordre del dia ha contingut altres punts propis de la funció de control, com són la donació de compte d'informes sobre la liquidació de pressupost de 2019 i l'estat d'execució de 2020, així com diversos decrets dictats en relació amb la gestió de la crisi de la Covid-19.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!