ACN |
El Vendrell
08-06-2020 00:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'àrea metropolitana de Barcelona, la capital catalana i la regió sanitària de Lleida passen aquest dilluns a la fase 2 del pla de desescalada. Amb aquest avançament tot el territori de Catalunya ha deixat ja enrere la fase 1, ja que just fa una setmana les Comarques Gironines, la Catalunya Central i el Garraf i l'Alt Penedès van canviar de fase. Aquest dilluns, a més, el Camp de Tarragona, l'Alt Pirineu i Aran i les Terres de l'Ebre avancen ja fins a la fase 3, on s'aplica més flexibilització de les restriccions amb l'autorització de trobades de fins a 20 persones o l'augment de l'aforament de terrasses al 75%. A més, en aquesta etapa es retorna les competències a les comunitats, a excepció de la lliure circulació.
En aquest sentit, per exemple, el Govern ja permet a partir d'aquest dimecres la mobilitat entre les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, totes dues en fase 3, després que així es proposés a Sanitat i ho autoritzés.
Amb aquest retorn de competències, el Govern català torna a ser l'autoritat competent per "l'adopció, supressió, modulació i execució de mesures corresponents a la fase 3 del pla de desescalada" -segons l'ordre del BOE- a les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu i Aran. Així, es podrà decidir, amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de fase 3 de cada unitat territorial i la seva entrada a la 'nova normalitat'.
Mesures en fase 2: centres comercials, platges i escoles
Amb l'entrada a la fase 2 de Barcelona i Lleida es podrà gaudir d'un cert relaxament en les restriccions, com pot ser l'eliminació de les franges horàries –amb excepció de 10 a 12 hores i de 19 a 20 hores, que continuen reservades per a gent gran-, o la possibilitat de fer reunions de fins a 15 persones. També es permet obrir l'interior de bars i restaurants al 40% de l'aforament –amb excepció de les barres-, casaments amb 100 persones com a màxim a l'aire lliure i 50 en espais tancats i visites a monuments i sales d'exposicions. Aquest dilluns els territoris que entrin a la fase 2 també podran reobrir els centres comercials amb el 30% d'aforament a zones comunes i el 40% a botigues.
A més, s'autoritza a banyar-se en piscines i platges. En el cas de les piscines es permet, ara sí, el seu ús recreatiu, també amb un 30% de l'aforament com a màxim. Pel que fa a les platges, el Govern ha recomanat als ajuntaments que limitin el temps d'estada a les més concorregudes, així com dividir-la per sectors per poder controlar millor l'aforament.
En el cas de Barcelona es regularà les platges amb més afluència amb un sistema de pilones i corda que marcaran una quinzena d'accessos a la Barceloneta, Sant Miquel, Sant Sebastià o Somorrostro. L'ajuntament anirà calculant l'espai lliure i la capacitat de cada platja en temps real amb uns videosensors que indicaran els nivells d'afluència. Aquesta informació es traduirà en un 'semàfor' per cada platja que es podrà consultar al web del consistori i indicarà si el nivell d'aforament és baix, mig, alt o molt alt.
D'altra banda, amb el salt a la fase 2 el transport públic a l'àrea metropolitana arribarà pràcticament al 100%. Així, en hores punta funcionarà al màxim de la seva capacitat i de mitjana es mantindrà per sobre del 80%. A més, des d'aquest dilluns es permet l'ocupació de tots els seients a trens, metro o bus, aixecant així la restricció del 50% d'ocupació de gent asseguda, tot i que es demana la "màxima separació". Es manté, però, l'obligació de garantir que només hi hagi dos persones dretes per metre quadrat.
Pel que fa a Lleida, en el cas de la capital la Paeria ja ha anunciat que ampliarà els serveis oberts al públic i es reobriran espais com museus o les oficines de Drets Civils. També es recuperarà l'activitat a l'Escola de Música i Conservatori Municipal, l'Aula Municipal de Teatre o 14 escoles bressol. De fet, el sector educatiu és un dels que veu com s'aixequen restriccions amb la fase 2, ja que es permet l'obertura de centres escolars. Encara que el retorn és voluntari, es preveu més activitat als cursos que acaben cicle, com són 6è de primària, 4t d'ESO o 2n de Batxillerat.
El cas de Lleida
El de Lleida, però, és un cas particular. La regió ja no va avançar a fase 2 la setmana passada, quan sí que ho van fer Catalunya Central, Comarques de Girona i Alt Penedès i Garraf, que compartien un mateix ritme d'avançament, perquè s'hi va detectar un augment dels casos positius. Aquesta setmana, quan Salut va presentar la proposta de desescalada a Catalunya en un inici no hi va incloure la regió de Lleida, que va deixar en espera de saber com evolucionaven les xifres, encara que després sí que la va acabar avalant per passar a fase 1.
La conselleria ha apuntat que hi ha hagut una baixada en la incidència de casos, que ha passat de 38,4 per cada 100.000 habitants del 21 al 27 de maig a 25,4 del 28 de maig al 3 de juny. Tot i això, sí que han remarcat que hi ha algunes zones concretes –Lleida, el Baix Segrià i la Segarra- on cal extremar la vigilància.
La possibilitat d'un avançament accelerat a fase 3
La consellera de Salut, Alba Vergés, va obrir la porta el dissabte que Barcelona i Lleida poguessin passar a fase 3 abans del 22 de juny, és a dir, abans dels 14 dies que corresponen a l'estada en cada fase. Vergés va apuntar que "seria possible" si veuen que és una proposta "lògica" d'acord amb l'evolució de l'epidèmia. Tot i això, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va refredar després aquesta possibilitat i va matisar que "s'ha d'acabar de parlar" perquè, de fet, segons va assegurar no s'ha arribat a proposat al Procicat.
Fase 3: retorn de competències, terrasses al 75% i oci nocturn
Amb el canvi a fase 3, a banda del retorn de les competències a les autonomies es permet fer reunions de fins a 20 persones –sempre garantint la distància de seguretat- i l'obertura de les barres de bars o l'ampliació de l'aforament de les terrasses fins al 75%. A més, podran obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície al 50% de la seva capacitat i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.
Una novetat d'aquesta setmana és que el govern espanyol ha decidit que finalment sí que es pugui obrir bars d'oci nocturn i discoteques en fase 3. Tot i això, es prohibirà ballar a la pista de ball, que es podrà fer servir per posar-hi taules.
Amb els nous canvis de fase, el 52% de la població del conjunt de l'Estat és ja en fase 3, uns 25 milions de persones. D'altra banda, el govern espanyol preveu aprovar aquest dimarts al Consell de Ministres el decret de mesures que regiran la 'nova normalitat' un cop acabin les fases de desescalada.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!- desconfinament
- Albinyana
- Argençola
- Avinyonet del Penedès
- Banyeres del Penedès
- Bellprat
- Bellvei
- Bonastre
- Cabrera d'Anoia
- Calafell
- Canyelles
- Capellades
- Carme
- Castellet i la Gornal
- Castellolí
- Castellví de la Marca
- Copons
- Cubelles
- Cunit
- El Bruc
- El Montmell
- El Pla del Penedès
- El Vendrell
- Els Hostalets de Pierola
- Font-rubí
- Gelida
- Igualada
- Jorba
- La Bisbal del Penedès
- La Granada
- La Llacuna
- La Pobla de Claramunt
- La Torre de Claramunt
- L'Arboç
- Les Cabanyes
- Llorenç del Penedès
- Masllorenç
- Masquefa
- Mediona
- Montmaneu
- Òdena
- Olèrdola
- Olesa de Bonesvalls
- Olivella
- Orpí
- Pacs del Penedès
- Piera
- Pontons
- Puigdàlber
- Rubió
- Sant Cugat Sesgarrigues
- Sant Jaume dels Domenys
- Sant Llorenç d'Hortons
- Sant Martí de Tous
- Sant Martí Sarroca
- Sant Pere de Ribes
- Sant Pere de Riudebitlles
- Sant Quintí de Mediona
- Sant Sadurní d'Anoia
- Santa Fe del Penedès
- Santa Margarida de Montbui
- Santa Margarida i els Monjos
- Santa Maria de Miralles
- Santa Oliva
- Sitges
- Subirats
- Torrelavit
- Torrelles de Foix
- Vallbona d'Anoia
- Vilafranca del Penedès
- Vilanova del Camí
- Vilanova i la Geltrú
- Vilobí del Penedès