Pla de xoc de més mig milió d´euros per frenar l'impacte econòmic i social del coronavirus a Sant Sadurní. Ajt Sant Sadurní d'Anoia
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
11-06-2020 19:55
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Aquest dimecres es va celebrar un ple extraordinari i urgent en què es va aprovar una destacada bateria de mesures per fer front a les conseqüències econòmiques i socials derivades de la crisi sanitària del coronavirus.
El pla de xoc, que ha estat elaborat i consensuat per tots els grups municipals, compta amb un pressupost de 530 mil euros i deixa la porta oberta a incorporar canvis i noves mesures, depenent de com evolucioni la situació
A l’inici de la sessió, l’alcalde Josep Maria Ribas, va agrair la bona predisposició i entesa dels partits per assolir un acord d’aquesta magnitud.
PLA DE XOC
L’alcalde va repassar les principals mesures d’aquest decàleg de prioritats del pla de xoc, per tal de donar suport a diversos sectors i a les famílies del municipi. Les principals propostes que s’han acordat són les següents:
-Mesures destinades a fomentar la conciliació familiar i garantir l’accés al treball, amb un suport extraordinari per potenciar el Casal d’Estiu i afavorir la inscripció de totes les famíies que ho necessitin
-Ajuts a arrendataris per valor 40.000 euros, amb una prestació d’ajut temporal d’un màxim de 150 euros mensuals per al pagament de les mensualitats d’abril a juny.
-Concessió de beques menjador per valor de 36.000 i la creació de targetes moneder d’impacte social per promoure el comerç local.
-Una subvenció de 5.000 euros a Càritas
-Ajuts per valor de 10.000 euros per al pagament de les despeses de la llar.
-Cobrir les despeses de teleassistència fins a finals d’any, per valor de 7.000 euros.
-L'Ajornament o suspensió de diversos impostos i taxes municipals, com l’IBI, impost de vehicles, taxa d’ocupació de via pública, de recollida de residus comercials, de llicències d’activitats, i d'aquells serveis que no s’han prestat durant la crisi sanitària, com les escoles bressol, escola de música, el centre de serveis a les empreses o les activitats de la piscina.
-Creació d’una comissió per estudiar un nou sistema de tarifació o progressivitat fiscal en les properes ordenances fiscals.
Inversions en material de protecció sanitària per valor de 10.000 euros; millora de la digitalització, logística i assessorament
-Ajuts directes per valor de 60.000 euros a autònoms, micro i petites empreses
-Reactivació de la promoció i activació de l’obra pública
-Partida de 5.000 euros per garantir l’accés a l’educació per mitjans telemàtics.
-Promoció de l’habitatge públic destinat a lloguer social i assequible.
-Mesures de promoció urbanística de l'habitatge públic destinat a lloguer social i assequible, així com de planificació urbanística per al desenvolupament de l’activitat econòmica, industrial i empresarial al municipi: a construcció d’habitatge públic per a lloguer social i assequible.
-Ajuts per a la reactivació de les activitats esportives per a infants i programació cultural, per valor de 16.000 euros.
-Ampliació de les beques del Casal d’Estiu per valor de 4.000 euros
-Suport a les actuacions turístiques i la promoció firal dels productes i activitats locals.
-Reforç dels serveis administratius municipals
-Inversions per a la desinfecció i millora de la seguretat higiènica d’equipaments i instal·lacions municipals, per valor de 40.000 euros.
-Impuls d’estudis per a la reorganització de la mobilitat i la sostenibilitat ambiental del municipi
-Valoració i anàlisi de la gestió de la Casa dels Avis
CONSENS
La declaració institucional finalitzava amb un reconeixement públic i la felicitació als professionals de tots els sectors implicats i a la ciutadania per la resposta a aquesta crisi sanitària.
Totes les formacions polítiques es van mostrar satisfetes per l’acord i van expressar el seu condol a les famílies de les víctimes.
Carles Jiménez, portaveu del PP, va destacar la necessitat d’oferir ajuts, assessorament i mediació als veïns i veïnes en una situació tan complexa com l’actual, i oferir des de l’administració local tots els recursos possibles per a la reactivació econòmica de la vila.
El portaveu de Sant Sadurní En Comú, Rafa Berlanga, va posar en valor el treball conjunt de tots els grups i va subratllar el compromís polític en àmbits com l’educatiu, l’habitatge o la tarifació social, així com els gestos per tornar a una nova normalitat més verda i sostenible. També va mostrar-se favorable a l’avaluació de la gestió de les residències de gent gran davant aquesta pandèmia.
Arantxa Fernández, portaveu de la CUP, va afirmar que es tractava d’un ple sense precedents per fer front a una crisi que es preveu més greu i llarga que la del 2008. Però a la vegada va alertar que, a banda d’aquest pla de xoc, calen mesures estructurals a llarg termini per garantir una major justícia i igualtat, afrontar noves polítiques en matèria d’habitatge, implantar mesures de progressivitat fiscal, i una major aposta pels serveis públics, o la Cultura.
Des del grup socialista, el portaveu Pere Campos va felicitar-se per la proposta que la seva formació ja va presentar al mes de març per tal d’impulsar un decàleg de mesures contra la crisi del coronavirus, així com pel resultat del treball dels partits deixant de banda les seves diferències ideològiques.
Xavier Rodríguez, prenent el torn per l’absència del portaveu de Junts per Sant Sadurní, Ton Amat, va recordar que l’Ajuntament, a banda d’aquestes aportacions i ajuts que superen el mig milió d’euros, haurà d’avaluar la pèrdua d’ingressos que es derivaran com a conseqüència de la crisi i com impactaran en els propers pressupostos municipals. Va assegurar que és un pla per protegir els ciutadans i les famílies, amb polítiques decidides en àmbits sensibles com els de l’habitatge o l’activitat econòmica.
La portaveu d’ERC, Meritxell Borràs, va assegurar que es tractava del ple més important del mandat i va insistir en el compromís de l’Ajuntament amb les persones de tots els sectors i franges. Va agrair també el treball conjunts dels grups municipals per tal de pactar un pla de mesures del què es puguin beneficiar molts veïns i veïnes: infants, famílies vulnerables, autònoms, treballadors afectats per ERTO’s o el sector comercial, entre d’altres.
En paral.lel, la sessió va aprovar dues modificacions de crèdit per donar cobertura al pressupost municipal i poder aplicar totes aquestes mesures impulsades des del pla de xoc.
NOUS PREUS I FRANGES HORÀRIES A LA PISCINA
Abans de finalitzar el ple, també es va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal que regula els preus de la piscina municipal i la zona esportiva, tenint en compte l’establiment de franges horàries per a poder acomplir les mesures de seguretat i els nous límits d’aforament màxim que s’han de fixar a les instal·lacions. La regidora d’Esports, Laura Salvador va presentar les principals novetats, recordant que hi haurà aquest estiu una limitació en franges de 3 hores per accedir a la piscina d’estiu i de 2 hores per als vasos interiors i la sala de musculació.
Per aquest motiu, s’adapten els preus de les entrades:
-Serà gratuït per als menors de 3 anys; 1 euro l’entrada infantil de 3 a 15 anys; 1’20 euros per a jubilats, pensionistes, famíles nombroses o monoparentals; 1’30 euros amb carnet jove i carnet estudiant; i 1’40 euros l’entrada d’adult.
Abans de concloure el ple, l’alcalde Josep Maria Ribas va animar la ciutadania a celebrar la tradicional Festa dels Barris, que comença aquest dijous, fomentant les trobades familiars i amb amics en grups reduïts, davant les limitacions per a poder organitzar grans activitats.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!