Pla obert de la reunió de la Conferència Sectorial d'Administració Pública, presidida per la ministra de Política Territorial i Funció Pública. ACN
ACN/ Aina Martí |
Barcelona
12-06-2020 09:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El govern espanyol pacta amb les autonomies i els ajuntaments impulsar una reforma de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP) en una reunió de la Conferència Sectorial d'Administració Pública, presidida per la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias. Les modificacions busquen impulsar el teletreball i avançar en la reducció de la temporalitat. Les administracions han admès que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la UE (TJUE) sobre l'abús en els nomenaments i contractacions temporals a les administracions requereix de "noves respostes" i apunten que és el moment de "reformular o endurir les conseqüències de l'incompliment de les previsions normatives en matèria de control de la temporalitat".
La sentència de l'alt tribunal europeu constatava l'existència d'un abús de la temporalitat en la figura dels interins però deixava en mans de la justícia espanyola determinar una resposta adequada a aquest frau de llei.
Sense donar més concrecions, els governs estatal, català i locals han assolit el compromís de reduir la temporalitat impulsant els "mecanismes de coordinació necessaris per desenvolupar adequadament els processos d'estabilització", segons un comunicat emès pel ministeri.
A més, també coincideixen en proposar-se evitar que es generin "noves borses de feina temporal", intensificant el control i la responsabilitat dels gestors. El comunicat conjunt no detalla per quina via se sancionarà les administracions per l'abús de temporalitat però assegura que "és el moment d'abordar una revisió de la normativa bàsica estatal per reformular o endurir les conseqüències de l'incompliment de les previsions normatives en matèria de control de la temporalitat".
Les administracions admeten que totes tenen un problema de falta de plantilles estables "en major o menor mesura" per la temporalitat de l'ocupació, ja que un terç dels empleats tenen o han tingut un vincle professional temporal amb l'administració pública.
Teletreball
La pandèmia de la covid-19 ha obligat les institucions a adaptar-se a noves formes de treballar no presencials i ha implementat de manera "urgent" solucions que "feia anys" que es planificaven. Els responsables de Funció Pública han coincidit en qualificar el teletreball d'eina "útil" i instrument que facilita la conciliació. La realitat, però, requereix impulsar la formació dels empleats públics en la transformació digital, invertir en tecnologies de la informació i millorar les competències digitals del personal.
Durant la seva intervenció, Darias ha reclamat un "mínim comú d'enteniment" als representants autonòmics i locals per actuar de manera "coordinada" entre les diferents institucions per "ser més forts i fer front al futur amb esperança".
La Conferència Sectorial ha encarregat a la Comissió de Coordinació de l'Ocupació Pública, amb les tres administracions també representades, que elabori en el termini de dos mesos una proposta de la reforma de l'EBEP.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!