Ple municipal

L'Ajuntament de Vilanova estudiarà la gestió directa dels centres cívics municipals

Aquest dilluns a la tarda s'ha celebrat el primer ple no telemàtic des de l'inici de la pandèmia a la biblioteca Víctor Balaguer

L'Ajuntament de Vilanova estudiarà la gestió directa dels centres cívics municipals. Ajuntament de Vilanova

L'Ajuntament de Vilanova estudiarà la gestió directa dels centres cívics municipals. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els 25 regidors i regidores del Consistori han assistit aques dilluns a la tarda de forma presencial al Ple municipal, una circumstància que no es produïa des de la sessió plenària de febrer, abans de la irrupció de la pandèmia del coronavirus Covid-19. Amb tot, encara lluny del retorn a la normalitat, la sessió ha hagut de canviar d'ubicació i no s'ha celebrat al Saló de Plens, on no s'haurien pogut respectar les distàncies interpersonals. L'escenari ha estat la Biblioteca Víctor Balaguer, l'espai que, tal com ha anunciat l'alcaldessa Olga Arnau, acollirà les sessions plenàries municipals en els propers mesos, amb assistència física dels càrrecs electes, però sense ser possible encara la presència de públic.

Amb aquest context, el Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha tingut entre els punts destacats l'aprovació per estudiar el canvi de gestió del servei de direcció, organització, animació, informació i petit manteniment de la Xarxa d'Equipaments Cívics Municipals, per passar de gestió indirecta, com és ara, a una forma de gestió directa. El regidor de Participació, Enric Garriga, ha defensat la proposta argumentant que és el primer pas per incorporar aquest servei en la gestió municipal directa: “vam dir que ho faríem i ho fem, iniciem la municipalització de la direcció dels centres cívics”, ha afirmat.

Concretament s'ha aprovat la composició d'una comissió d'estudi formada per representants polítics i tècnics, amb l'encàrrec que redacti la memòria justificativa en el termini de dos mesos. La proposta ha rebut el suport de tots els grups municipals excepte C's, que hi ha votat en contra.

El Ple municipal també ha aprovat una modificació del cànon que la Companyia d'Aigües paga a l'Ajuntament, d'acord amb el conveni marc que estableix una reducció progressiva d'aquesta quota. Tal com ha exposat la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, es tracta d'un pagament que la companyia fa a l'Ajuntament per ús de la xarxa del clavegueram, que es redueix esglaonadament alhora que la companyia inverteix en renovació de la xarxa, ampliació d'emmagatzematge d'aigua i cerca de sistemes alternatius.

En el debat del punt, els grups municipals de C's i PSC han qüestionat la reducció del cànon, tenint en compte que la Companyia d'Aigües és una empresa municipal amb beneficis. En aquest sentit, Marta Jofra ha explicat que la companyia fa una inversió anual a la ciutat del voltant de 500.000 euros i que també s'implica en les polítiques socials municipals, destinant un fons a “tarifes socials per a persones en situació de vulnerabilitat”, perquè cap llar quedi sense subministrament. 

Comissió sobre l'atenció a la dependència i la gent gran

La totalitat del Ple ha donat llum verda a la creació d'una comissió especial sobre l'atenció a la dependència i la gent gran, a proposta d'una moció presentada pels grups de Som VNG i PSC. La comissió s'integrarà amb els grups municipals i representants de l'àmbit assistencial i sanitari, per tal de fer una diagnosi sobre la gestió política i tècnica dels serveis de dependència i gent gran, abans i durant la crisi sanitària per la Covid-19.

El portaveu de Som VNG, Enver Aznar, ha manifestat “l'empatia” envers les persones que han hagut de gestionar “una situació que no hauríem previst de cap manera”, i ha argumentat que la tasca de la comissió ha de servir per “esmenar errors i fer propostes de millora”. En el mateix sentit, Gisela Vargas, per part del PSC, ha afirmat que pel que fa a la gestió de la residència els Josepets els grups municipals han rebut informació i han pogut debatre dins del consell d'administració d'AISSA, alhora que ha destacat la importància “d'analitzar què ha passat, corregir possibles errors i preparar-se per a una possible propera vegada”.

Així mateix, el grup de C's ha manifestat la voluntat d'adherir-se a la iniciativa de la moció, alhora que ha proposat que la comissió estudiï també en quins aspectes pot millorar l'atenció als familiars de les víctimes. “Ha de ser una comissió amb esperit constructiu”, ha expressat la regidora Cristina de Pelegrí. En nom del govern municipal, la regidora de Dependència, Mercè Mateo, ha recordat que la creació d'aquesta comissió ja s'havia tractat en altres espais, de manera que s'hi ha manifestat a favor. La regidora ha afirmat que des de l'Ajuntament i de la direcció d'AISSA “sempre hem cregut en la transparència i en la comunicació proactiva”, i que sempre s'ha acollit “de bon grat l'assessorament extern que se'ns ha ofert”.

Mercè Mateo ha recordat que en la gestió de la pandèmia als Josepets sempre s'han seguit els protocols indicats per la Generalitat, alhora que ha admès que “si des del març haguéssim tingut tots els coneixements que tenim ara i l'acompanyament de la Conselleria de Salut que va arribar més tard, segurament hauríem salvat més vides”. La regidora ha reconegut el gran esforç dels i les professionals del sector sociosanitari, les circumstàncies tan difícils en què han hagut de treballar, i ha reivindicat també que cal millorar la situació laboral d'aquest col·lectiu.

Avui Mercè Mateo ha pogut donar una notícia positiva al Ple, la confirmació que en aquests moments la residència municipal Els Josepets és una “residència verda”, és a dir, que no té cap persona positiva de Covid-19. A banda de ser “un fet esperançador”, com a dit la regidora, això permetrà plantejar ampliacions en les visites als usuaris properament.  

El Ple també ha aprovat, amb els vots contraris de C's, una moció de Som VNG per una mobilitat més sostenible i la recuperació de la ciutat per les persones, i una altra presentada pel mateix grup, per establir una “taxa Covid-19” a nivell europeu, aprovada amb els vots favorables de Som VNG i Capgirem VNG-CUP, l'abstenció d'ERC, PSC i JxCat, i els vots en contra de C's. Així mateix, s'ha donat llum verda, per unanimitat, a l'impuls d'un Pacte comarcal per la qualitat i la igualtat en l'Educació, a proposta del PSC, i també una moció de C's per instal·lar aixetes automàtiques as lavabos de les dependències i establiments municipals, en la qual s'ha abstingut Som VNG.

El conjunt del Ple s'ha adherit també al manifest del Consell Nacional LGTBI de la Generalitat de Catalunya, amb motiu del 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local