Eleccions 14-F

Comencen els simulacres de votació per assajar els protocols sanitaris als col·legis electorals del 14-F

Sentiments contraposats entre els membres que formaran part de les meses

Comencen els simulacres de votació per assajar els protocols sanitaris als col·legis electorals del 14-F. ACN

Comencen els simulacres de votació per assajar els protocols sanitaris als col·legis electorals del 14-F. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Comencen els simulacres de votació per assajar els protocols sanitaris als col·legis del 14-F. L'Ajuntament de Sant Julià de Ramis (Gironès) ha recreat com serà la jornada electoral al centre cívic del municipi, l'espai que acollirà les urnes per primer cop arran de la pandèmia. Aprofitant una reunió amb els membres de les meses, ells mateixos han fet de figurants. Per als votants, circuits marcats, hidrogel a l'entrada i mantenir distàncies a la cua. Per als membres de meses, material de protecció (com pantalles facials, mascaretes FPP2 i bates). Sobretot, a partir de les set de la tarda. Entre els nou veïns a qui els ha tocat ser president o vocal hi ha sentiments contraposats davant el 14-F, que van des de la resignació fins a l'angoixa.

A Sant Julià de Ramis hi haurà tres meses electorals repartides en dos col·legis. Una es trobarà al local social del nucli de Medinyà, i aquesta no canvia. Però les altres dues s'han hagut de reubicar arran de la pandèmia. I aquest 14-F, se situaran al centre cívic, que l'Ajuntament ha habilitat com a seu electoral.

Ha estat aquí on, aquest dijous al vespre, el consistori ha fet una reunió amb els titulars de les diferents meses. En total, doncs, nou veïns. L'alcalde, Marc Puigtió, explica que la trobada era "necessària". No tant per explicar quin paper ha de fer cadascú durant la jornada i el recompte, sinó –i sobretot- per esvair dubtes amb els protocols de la covid-19.

De fet, just després del sorteig per les meses, l'Ajuntament ja va detectar neguits entre alguns dels escollits. "Sant Julià de Ramis és un poble petit, i de seguida n'hi va haver que ja ens van trucar", admet Puigtió.

Escollir el centre cívic per a la reunió no ha estat casual. Perquè el consistori ja hi té muntat bona part del col·legi electoral. I avui, aquí no només s'ha explicat el protocol de seguretat per al 14-F; també s'ha posat a prova, assajant com serà la jornada electoral.

Neteja cada dues hores

D'entrada, a cadascú se'ls ha donat un manual explicant quines seran les mesures de protecció. Cada col·legi tindrà un responsable covid –en el cas de Sant Julià, l'alcalde- i un altre de seguretat sanitària. S'ocuparan de garantir els EPI per a les meses, controlar l'accés o vetllar perquè, com a mínim cada dues hores, totes les superfícies de les taules es desinfectin.

D'ençà que els membres de les meses entrin al col·legi –ho fan a les vuit del matí- i fins a les set de la tarda, els EPI que es consideren adequats són mascaretes FPP2, pantalles facials i hidrogel. I durant la franja reservada per a infectats o contactes estrets, a aquests EPI s'hi afegeixen una bata i guants d'un sol ús. A més, la distància mínima, tant entre votants com membres de mesa, serà sempre d'1,5 metres.

Assaig in situ

Després de resoldre dubtes, els mateixos membres de les meses han fet de figurants i han recreat el 14-F. Tres d'ells s'han posat tots els EPI i s'han assegut darrere l'urna; i uns altres han fet de votants. En aquest cas, el protocol també està ben marcat: hidrogel a l'accés, circuit d'entrada i sortida, distància de seguretat i tres persones com a màxim fent cua per dipositar el vot.

A Sant Julià de Ramis, a més, l'Ajuntament també ha impulsat mesures addicionals davant la covid-19. "Per una banda, posarem pantalles de metacrilat allà on hi ha les urnes per donar seguretat als membres de les meses; i per l'altra, a través de xarxes socials, cada mitja hora informarem la població sobre si hi ha o no cues als diferents col·legis", concreta Marc Puigtió.

L'alcalde, a més, subratlla que a banda de la reunió, el simulacre d'aquest vespre s'havia de fer per donar tranquil·litat. "Perquè els veïns puguin votar amb seguretat i perquè els membres de les meses també ho poguessin veure; calia posar a prova tot el procés", afirma Puigtió.

Mala sort, angoixa i resignació

Allò que és innegable, però, és que durant aquest 14-F els qui passaran més hores als col·legis electorals seran els membres de les meses. I entre els qui han assistit a la reunió d'aquest dijous al vespre a Sant Julià de Ramis, els sentiments eren contraposats.

"Vaig pensar que havia tingut molta mala sort; porto molt temps fent bondat, i ara em veig obligat a venir aquí sense gaire ganes, ni de perdre un dia, ni d'exposar-me a un risc que he estat evitant durant aquest temps", explica Ramon Riera. A ell, aquest 14-F li ha tocat ser president d'una de les dues meses que hi haurà al centre cívic.

Riera creu que es podrien haver fet més canvis arran de la pandèmia, com ara impulsar el vot per correu o provar-lo de fer per internet. Troba bé que s'hagi fet el simulacre, també perquè tant ell com els altres s'hagin "quedat més tranquils". I de cara al dia de les eleccions, pensa que "no ha de passar res".

La mateixa sensació també la té Raül Ramírez. A ell no li preocupa que li hagi tocat ser mesa, perquè treballa al sector sanitari i està "acostumat" a aquests protocols. "S'ha de fer i no passa res; potser és una mica complicat, això sí, per a la gent que no està habituada a moure's amb aquest material", explica. "I penso que aquest simulacre ha estat molt bé, sobretot per evitar que el dia de les eleccions hi hagi sorpreses", diu.

Ben diferent ho viu, però, Maria Carmen Labaila. Porta bastó i li han fet dues operacions; una a l'esquena i una altra a les cervicals. "Jo no hauria de ser aquí", lamenta. Explica que va presentar al·legacions davant la Junta Electoral, però que els hi han desestimat.

Labaila diu que el simulacre d'avui li ha servit, però que ho veu tot "una mica complicat, perquè són molts protocols i hi ha moltes coses a fer". "Faré tot el que pugui, això ho tinc clar; els meus companys de mesa ja m'han dit que em recolzaran, i els dono les gràcies de tot cor", conclou.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local