El ple de Vilanova aprova un pressupost per "gestionar la pandèmia i la reactivació econòmica i social". Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-02-2021 09:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El debat del pressupost municipal per al 2021 ha centrat el Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú aquest dilluns. S'ha donat llum verda a uns comptes que s'eleven a gairebé 88 milions d'euros. La proposta presentada pel govern, format per ERC, JxCat i Capgirem VNG-CUP, ha de permetre “gestionar els efectes de la pandèmia i treballar de manera activa en la reactivació econòmica i social de la ciutat”, ha manifestat la regidora d'Hisenda, Conxi Martínez.
La regidora ha exposat la proposta, tot afirmant que “és un pressupost expansiu, en el qual prioritzem la sortida de la crisi”. En aquest sentit, ha recordat, “definirem el Pla de Reactivació Econòmica i Social, que volem treballar de manera conjunta amb tots els grups del plenari i els agents econòmics i socials”. Conxi Martínez ha detallat els trets principals del pressupost, destacant les partides en acció social, atenció a la gent gran i la dependència i l'habitatge, així com el suport als sectors econòmics i la millora de l'espai públic per generar benestar en la ciutadania.
Els grups municipals de l'oposició s'han mostrat en contra del pressupost presentat pel govern. Per part de Som VNG, el regidor Enver Aznar ha manifestat que la proposta és “continuista” respecte de pressupostos anteriors, “amb alguns increments i modificacions, però sense indicar el canvi de rumb que necessita la ciutat”. Per a Aznar, la proposta “no concep la magnitud de la crisi que estem vivint” i hauria de contenir, entre d'altres, més mesures per fomentar l'ocupació, ajudar les petites i mitjanes empreses i ajudes socials.
Des de C's, la portaveu Erika Quintero ha argumentat que el pressupost “no és adaptat a la crisi” i també que “hauria de contenir un major esforç per ajudar el teixit empresarial”. La regidora ha criticat que el capítol I, que conté els salaris de la plantilla municipal, suposi més del 39% del total del pressupost, “amb uns increments que no arriben a tota la plantilla”. També ha reclamat que es deixi d'abonar la quota d'associació a l'AMI.
Per la seva banda, el regidor del PSC Juan Luís Ruiz ha manifestat que la proposta del govern “és una suma de projectes individuals de les diferents regidories”. Així mateix, ha criticat que “es basi la previsió de les inversions en la venda de sòl” i ha qüestionat que es puguin tirar endavant els pressupostos participatius. El grup socialista també troba a faltar polítiques d'ocupació en el pressupost i ha predit que “tornarà a ser impugnat perquè no recull els acords amb els representants dels treballadors”.
Nou regidor al Consistori
La sessió d'avui ha contingut la presa de possessió del càrrec del regidor de Capgirem VNG-CUP Jaume Aliaga, en substitució de Marta Guinda, que va deixar l'acta en el Ple anterior. L'alcaldessa Olga Arnau ha donat la benvinguda al nou membre del Consistori, que s'incorporarà al govern municipal.
D'altra banda, en el Ple s'han aprovat també les conclusions de la Comissió especial municipal sobre el model d'atenció a la dependència i a la gent gran. La regidora de Dependència, Mercè Mateo, s'ha referit en primer lloc a la situació de la residència Els Josepets, i ha lamentat les pèrdues humanes que ha causat la pandèmia en la primera i la tercera onada. La regidora ha admès que, “malgrat s'hagi aportat tot l'esforç” per part de la gestió i les treballadores, la situació que viu la residència indica que “no tot s'ha fet prou bé”.
Mercè Mateo ha defensat la petició d'un suport intensiu de la Generalitat, que va derivar en la intervenció dels Josepets, així com la transparència i comunicació que s'ha mantingut en tot moment. La regidora ha exposat que les conclusions que s'han portat a aprovació compleixen el primer objectiu de la Comissió especial, “analitzar com s'ha gestionat el SAD (Servei D'Atenció Domiciliària) i la residència Josepets durant l'estat d'alarma com a conseqüència del Covid-19 amb l'objectiu de millorar processos”. Així mateix, ha manifestat el compromís d'iniciar el treball conjunt per definir el model d'atenció a la dependència i a la gent gran de Vilanova i la Geltrú. El punt ha comptat amb els vots favorables dels grups del govern i del PSC, i amb els vots en contra de Som VNG i C's.
En el capítol de mocions, Som VNG i PSC han presentat conjuntament una proposta del sindicat CCOO per un increment addicional del 0,3% al conjunt de la plantilla municipal, en concepte de productivitat. Els grups presentants han argumentat que la proposta del govern per al 2021 preveu increments en determinades regidories i que “es nega a acceptar millores per a treballadors que tenen pitjors condicions, mentre que es milloren les condicions d'alts càrrecs”. La moció ha decaigut pels vots contraris del govern; la regidora Adelaida Moya ha explicat que s'està negociant amb totes les representacions sindicals de l'Ajuntament, i que el govern ha presentat una proposta més favorable, que contempla un increment del 0,9% en el capítol I i del 0,3% en el pla de pensions.
El grup de C's ha presentat una moció “per reduir la factura sobre el consum bàsic d'electricitat”, que proposava instar els governs espanyol i català a coordinar un pla de garantia dels subministraments. La proposta ha tingut el suport del PSC, però ha decaigut pels vots contraris dels grups del govern i de Som VNG, en considerar que el text no apunta a la gestió del mercat elèctric a mans de grans empreses com a causa dels preus abusius. Finalment, s'ha aprovat una moció de suport al conseller Bernat Solé, acusat de desobediència greu per l'1 d'Octubre, amb els vots a favor d'ERC, JxCat, Capgirem VNG i Som VNG.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!