El Procicat oficialitza la pròrroga de les restriccions vigents durant la Setmana Santa. Ajuntament de Vilanova
ACN/ Maria Belmez |
Barcelona
25-03-2021 14:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Procicat ha oficialitzat aquest dijous la pròrroga de les restriccions vigents fins al 9 d'abril inclòs, segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ha constatat que s'està iniciant un "tímid creixement" en els casos de covid-19. Ha indicat que ara mateix hi ha "dues alertes" sobre la taula: l'augment de la mobilitat perquè comporti més interaccions entre bombolles i també la situació a les UCI. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha apuntat que en aquesta tercera onada els malalts estan 2,5 dies més a l'UCI de mitjana i també són dos anys més grans, situant-se en els 65. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que s'aixeca la prohibició d'obrir fires i atraccions no permanents.
Ramentol ha explicat que s'està deixant enrere la situació d'estancament de l'epidèmia i que es registren increments en els darreres dies. Argimon ha afegit que la previsió és que fins als propers cinc cides es mantingui aquesta tendència al creixement i amb un Rt "al voltant de l'1".
Sobre les dues alertes referides per Ramentol, ha insistit que el risc no està en el desplaçament sinó si aquest s'utilitza per tenir contactes fora de la bombolla de convivència. Tot i això, ha reconegut la preocupació pel que pugui passar en Setmana Santa, més sense saber els efectes que va poder tenir l'increment de la mobilitat el passat cap de setmana.
Sobre les UCI, Salut analitzarà amb més detall les xifres per mirar de trobar una resposta a aquest estancament en la baixada o fins i tot pujada en els darrers dies. En aquest sentit, Argimon ha indicat que els ingressats són lleugerament majors als de l'anterior onada i tenen a l'entorn de 65 anys. Per aquest motiu, ha insistit en la necessitat d'accelerar la vacunació en aquest col·lectiu. En canvi, el secretari de Salut Pública no veu clar que darrera d'aquesta situació estigui la variant britànica perquè no han notat una diferència destacada entre la primera part de la tercera onada i la segona, quan aquesta variant s'ha fet majoritària.
Bona resposta en la represa d'AstraZeneca
Sobre la vacunació, Ramentol ha celebrat la bona acollida de la represa de l'administració d'AstraZeneca entre la població de 60 a 65 anys. En ser preguntat sobre el fet que persones que no han rebut l'SMS s'han programat cita per vacunar-se, el secretari general ha assegurat que totes les dosis d'aquest vaccí "tenen nom i cognom" i acabaran posant-se en persones de risc, en tant que ho són totes aquelles d'aquesta franja d'edat.
Les previsions del Departament de Salut són comptar amb 62.000 dosis de Moderna per a la propera setmana, de les quals 42.000 seran per a segones dosis, 10.000 per a primeres i 10.000 per a reserves de segones dosis. De Pfizer n'han d'arribar 104.000 tant aquesta setmana com la següent i la del 5 d'abril se n'esperen 194.000. Per últim, demà s'esperen 17.000 dosis d'Astra Zeneca, per completar les 32.000 que arribaran aquesta setmana (havien de ser 60.0000).
Salut ha explicat també que el personal que s'activarà quan s'arribi a la vacunació massiva disposarà de contractació. Sobre els jubilats, ha reconegut que existeix "certa complexitat normativa" però s'ha mostrat convençut que es trobarà una fórmula.
Sobre la proposta de Foment per vacunar en els centres de treball, Ramentol ha posat en valor que quan s'entri en una etapa més massiva caldran "aliats" per vacunar al màxim número de persones. Ha assegurat que s'està treballant amb les patronals per "establir sinèrgies" però ha reconegut que és un procés "que té la seva complexitat". Ha recordat també que la vacuna necessita una "manipulació concreta" i per això es treballa en quina pot ser la col·laboració entre els dos actors.
Pla de Sant Jordi
D'altra banda, el Procicat ja ha donat llum verda al pla específic per a la diada de Sant Jordi a Catalunya. La consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, n'han signat l'aprovació, elaborada coordinadament entre la conselleria de Cultura i els gremis d'editors, llibreters i floristes de Catalunya. Com ja s'ha avançat, la celebració es farà a tots els municipis amb una "mirada descentralitzadora", segons la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i s'allargarà els dies previs i posteriors al 23 d'abril per "esponjar" l'activitat.
Les parades se situaran en espais perimetrats a l'aire lliure, amb control d'accés i parades professionals al carrer. També estableix un protocol específic per a les signatures d'escriptors, prioritzant-ne la petició prèvia.
El document també distingeix mesures en funció de si es tracta de Barcelona, de ciutats de més de 5.000 habitants –amb prioritat perquè hi posin parades els professionals de les llibreries i les floristeries- o de menys de 5.000 habitants (el 80% dels municipis de Catalunya), en què podran instal·lar-hi parades entitats i organitzacions. Seran els mateixos ajuntaments els que acabaran de definir el detall de la celebració als seus municipis.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!