Ple municipal

El ple de Vilanova dona llum verda a la proposta de regulació de l'estacionament al Prat de Vilanova

Es crearà una zona blava i un àrea verda preferent per al veïnat, a més de zones de prioritat invertida

Barri del Prat de Vilanova. AV Prat de Vilanova

Barri del Prat de Vilanova. AV Prat de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple municipal d'abril ha aprovat aquest dilluns encarregar a la societat municipal VNG Aparcaments la regulació de l'estacionament al barri del Prat de Vilanova, amb zona blava i àrea verda preferent per al veïnat, i establiment de zones de prioritat invertida. Aquesta ordenació, que respon a una reivindicació històrica del barri, s'ha consensuat amb els representants veïnals durant el darrer any.

“Per fi portem al Ple una proposta ferma i consensuada”, ha expressat el regidor de Mobilitat i Projectes i obres d'espai urbà, Antoni Palacios, alhora que ha recordat que la irrupció de la pandèmia va frenar el ritme del projecte l'any passat, però alhora això ha permès assolir una millor entesa entre les parts. “Aquesta ordenació suposa la inversió més important que s'ha fet al barri del Prat de Vilanova en anys”, ha afirmat.

La proposta ha comptat amb el suport de tots els grups excepte el PSC, que s'hi ha abstingut. El portaveu de Som VNG, Enver Aznar, s'ha manifestat a favor de les mesures per regular i restringir l'ús del vehicle, alhora que ha recordat que “el barri necessitava posar ordre en aquest tema, especialment per les situacions de caos que es produeixen a l'estiu”.

La regidora de C's Erika Quintero ha celebrat “el consens amb el veïnat”, mentre que, per part del PSC, Gerard Llobet ha argumentat l'abstenció perquè no han pogut estudiar el projecte, malgrat “és una proposta interessant de reordenació, que dona resposta a una reivindicació d'anys”. Demà el consell d'administració de VNG Aparcaments votarà l'acceptació de l'encàrrec.

Durant la sessió plenària també s'han aprovat propostes de millora dels serveis municipals, com la incorporació d'un nou camió cistella mitjançant arrendament en rènting amb opció a compra. La regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, ha exposat que aquest contracte s'emmarca en l'aposta per “blindar la Unitat de Serveis Municipals com a servei públic essencial, dotant-lo de recursos humans i econòmics”. La regidora ha argumentat que la gran majoria de vehicles de la USM tenen més de 25 anys, “la qual cosa dificulta la feina dels professionals i genera un elevat volum de despesa en manteniment”.

Entre d'altres, també s'ha aprovat iniciar l'expedient de contractació d'un sistema d'emmagatzematge, xarxa, servidors i còpies de seguretat de l'Ajuntament, que es renova periòdicament; i s'ha donat suport a la modificació dels estatuts del Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya, per evitar impugnacions als municipis que vulguin adoptar la gestió directa del servei.

Debat de mocions amb participació ciutadana

En l'apartat de mocions, s'ha debatut una proposta de suport al col·lectiu trans, presentada per Som VNG i exposada per l'associació La Frontissa. El text demana, entre d'altres, instar el govern de l'Estat a recuperar la proposició de llei registrada el 23 de febrer de 2018, i la presenti com un Projecte de Llei del Govern fonamentada en la despatologització de les identitats trans. Tots els grups del Ple han manifestat el seu suport als col·lectius LGTBI i la necessitat d'avançar en la sensibilització de la societat. La moció s'ha aprovat, amb l'abstenció de Capgirem VNG-CUP i PSC, que han demanat un debat ampli sobre la proposició de llei del 2018.

Una altra moció de Som VNG ha comptat també amb participació ciutadana, en aquest cas l'entitat 500x20, per garantir una alternativa habitacional a les persones amb risc d'exclusió residencial. En el debat de la moció s'ha exposat la preocupació per la situació en què quedaran les famílies en risc de desnonament un cop acabi l'estat d'alarma, el 9 de maig, ja que en aquest període els llançaments han quedat suspesos. La moció ha decaigut amb els vots contraris del govern, en considerar que els serveis municipals ja treballen en bona part de les propostes detallades.

El Ple ha aprovat, d'altra banda, una moció a favor de reclamar l'aprovació per part de les Corts espanyoles d'una Llei d'Amnistia, presentada per ERC, JxCat i Capgirem VNG-CUP, i que també ha tingut el suport de Som VNG. El text demana igualment la posada en llibertat de les preses i presos polítics, així com que es reparin els danys en les persones represaliades per motius polítics.

Han tingut vistiplau del Ple també una moció proposada per C's per implementar un pla local de prevenció del suïcidi de salut mental, així com una presentada pel PSC, per la defensa i preservació de l'activitat cultural, davant les mesures de prevenció de la Covid-19. Per contra, ha decaigut una moció de C's per acotar un espai de platja per a gossos, per les dificultats de fer-ho compatible durant la temporada de bany amb els banyistes i amb la necessitat de protegir els hàbitats dels corriol camanegra.

Tampoc ha prosperat, pels vots contraris del govern, la proposta del PSC per impulsar la participació ciutadana. Des del govern municipal s'ha defensat un model de participació diferent de la proposta socialista i s'ha avançat que el 19 d'abril s'iniciarà el període de presentació d'iniciatives a la nova convocatòria de Pressupostos participatius, a través del portal http://participa.vilanova.cat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local