El vicepresident del Govern i candidat d'ERC, Pere Aragonès, amb el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. ACN
ACN/ Guillem Roset |
Barcelona
15-04-2021 09:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El canvi en la correlació de forces que lideren l'independentisme a Catalunya i la desconfiança personal entre ERC i JxCat sorgida els darrers anys són factors que poden provocar el retard en les negociacions per la investidura i per formar Govern quan ja se superen els dos mesos després de les eleccions del 14-F. Diversos politòlegs consultats per l'ACN han constatat que la manca de "flexibilitat" i de "transigència" o el fet que Junts sigui un espai polític amb diverses faccions internes poden retardar les negociacions. Els experts allunyen l'escenari de repetició electoral i discrepen sobre si és normal que no s'hagi tancat ja l'acord entre ERC, Junts i la CUP.
El professor dels Estudis de Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Marc Sanjaume, ha explicat que la bibliografia especialitzada apunta que quan una força política governava i liderava el moviment però perd la posició, conformar una nova coalició amb el seu soci costa més. Sanjaume ha afegit que JxCat ha de posar-se d'acord amb les diferents corrents internes, un fet que també pot allargar les negociacions amb ERC.
El politòleg i professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Toni Rodón, també ha atribuït el retard en les negociacions que ERC sigui el primer partit de la coalició en detriment de JxCat. "Això fa que el tipus de pacte sigui molt diferent del que hi havia fins el moment", ha apuntat. Rodón ha recordat que altres discrepàncies entre els dos partits en l'eix esquerra i dreta i l'estratègia independentista també són factors que alteren la negociació. "Els dos partits estiren la corda per aconseguir les màximes concessions. Molt probablement la corda no es trencarà perquè implicaria eleccions i incertesa", ha afegit.
El catedràtic de ciència política de la Universitat de Barcelona (UB) i expert en governs de coalició, Jordi Matas, ha afirmat que els partits poden estar "jugant amb el temps" com a estratègia en la negociació. Creu que el retard en les negociacions pot estar condicionat perquè els partits busquen protocols més clars per evitar repetir errors de coordinació del passat. També ha dit que en un context polític i social "convuls" i "complicat" els partits preserven més els ideals i són "menys flexibles" i "intransigents".
A més a més, Matas ha apuntat que amb una nova majoria independentista al Parlament, ERC i Junts poden concebre un objectiu diferent a la legislatura. També ha dit que s'han engegat les converses després d'anys amb una "desconfiança personal" i "ferides obertes" entre els negociadors.
És normal el retard en les negociacions?
Per Matas "no és normal que triguin tant". "Sobretot pel fet que són partits que ja han governat junts, coneixen l'administració i les dinàmiques governamentals. Quan són partits que es coneixen no és normal que es trigui tant", ha argumentat. "El 15 de febrer vaig pensar que seria una negociació senzilla, vista l'aritmètica parlamentària. No és normal", ha subratllat. També ha assenyalat que poden haver-se comès "errors" en l'estratègia de la negociació que l'hagin endarrerit.
Pel professor de la UOC, Marc Sanjaume, les negociacions per la investidura després del 14-F comencen a fer-se llargues. Ha recordat que la política catalana fa anys que es troba en una situació excepcional pel procés independentista i tot el que ha derivat després de la judicialització.
Sanjaume s'ha mostrat confiat que el final de l'estat d'alarma, anunciat pel govern espanyol pel 9 de maig, sigui un incentiu per formar el Govern. Ha detallat que pot ser-ho pel retorn de les competències a les comunitats autònomes, per generar-se un horitzó més "expansiu" per les polítiques públiques amb els fons europeus i la progressiva reobertura de l'activitat.
Al marge de l'opinió pública, l'expert de la UOC ha considerat que el retard en les negociacions no castigarà als partits independentistes electoralment perquè no hi ha cap convocatòria electoral a mig termini.
Pel que fa al politòleg de la UPF Toni Rodón, creu que quan partits diferents ideològicament negocien es triga més a tancar un acord. "De moment no s'està trigant molt més del que s'esperaria", ha manifestat. Ha reconegut que la ciutadania podria esperar que hi hagués un pacte més ràpid però ha insistit que el procés de negociacions no és més lent del que es produeix en altres zones del món.
Partidisme en temps de pandèmia
Els experts coincideixen que en qualsevol negociació per formar una coalició de Govern sempre hi ha consideracions partidistes perquè cada grup pressiona per gestionar determinades, conselleries, càrrecs i posicions. Sanjaume ha destacat que ERC es presenta a les negociacions amb una estructura interna més "plàcida" mentre que JxCat ho fa amb més "complexitat" en ser una formació més jove i hereu de diferents espais polítics.
Matas ha lamentat que en un moment de màxima complexitat per la pandèmia no s'estigui actuant amb més responsabilitat i formant un govern "estable". "Si fem un cop d'ull a les enquestes del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) veuríem que les prioritats dels catalans tenen a veure amb la situació social on estem immersos", ha manifestat.
Rodón ha recordat que els partits "sempre posen per davant el partidisme" i que tant ERC com JxCat "competeixen entre ells per sortir el millor possible del pacte i vendre'l electoralment com el millor pel país i pel seu partit". També ha afegit que, en alguns contextos, el retard en el pacte pot beneficiar en part a l'administració perquè pot funcionar de manera "més eficient" per no tenir ingerències polítiques.
D'altra banda, Matas ha afegit que després d'una llarga temporada amb un govern en funcions per la inhabilitació de Quim Torra, cal un Govern "renovat" i "fort" perquè l'actual té les bases "molt poc sòlides". Sanjaume no creu que el que succeís abans del 14-F hagi de condicionar les negociacions, mentre que Rodón ha emmarcat la interinitat de l'actual Govern com una qüestió "política i simbòlica". "Tot país necessita un govern que dirigeixi i Catalunya porta molt temps sense el lideratge que necessita", ha concretat.
El pronòstic dels experts
El professor dels Estudis de Ciència Política de la UOC ha considerat que vist l'horitzó expansiu i de recuperació que es pot produir properament el resultat més "probable i previsible" de les negociacions és un acord de coalició entre ERC i Junts amb el suport parlamentari de la CUP. "No podem descartar escenaris alternatius. Que ERC hagués d'explorar en solitari el Govern o, fins i tot, la repetició electoral", ha detallat Sanjaume.
El també director de l'observatori de governs de coalició de la UB ha considerat que ERC i Junts s'entendran per governar perquè que els republicans ho facin sols amb 33 diputats en l'actual conjuntura és "absolutament irresponsable". "ERC va descartar fer coalició amb el PSC i va apostar per fer-ho amb Junts i la CUP. Si vols que siguin els teus socis, el que has de fer és negociar-hi", ha concretat.
Des de la UPF, Rodón ha expressat que hi haurà acord abans d'esgotar el termini que convoca automàticament els comicis.
Allunyen la repetició electoral
Els tres experts consultats per l'ACN han allunyat la possibilitat de repetir les eleccions del Parlament. "La repetició electoral seria molt costosa pels partits independentistes", ha al·legat Sanjaume. "No crec que les forces polítiques independentistes vulguin aventurar-se a noves eleccions. Tenen el percentatge de vots més elevat de tota la història recent", ha recordat Matas de la UB.
"La repetició electoral és un escenari possible però poc probable", ha apuntat Rodón. El politòleg de la UPF no creu que JxCat estigui interessat en repetir els comicis perquè no està clar que en unes eventuals eleccions pugues superar a ERC de forma substancial i, en canvi, els d'Oriol Junqueras sí que podrien obtenir suports per conformar altres coalicions de Govern.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!