El regidor de Participació Ciutadana de Vilanova, Enric Garriga. Ajuntament de Vilanova
Susana Nogueira |
Vilanova i la Geltrú
16-04-2021 20:20
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú impulsa la quarta edició dels pressupostos participatius, un projecte que permet que la ciutadania faci propostes per millorar l’espai públic i els equipaments municipals. L’any passat no es va poder fer a causa de la pandèmia, però enguany se celebra introduint diferents canvis, com és el fet que s'ha doblat la partida del pressupost municipal fins a 300 mil euros i que la periodicitat serà bianual, així que les propostes s’executaran entre el 2021 i el 2022. L’objectiu del govern és que "sigui una ciutat més verda, viva i inclusiva". La ciutadania podrà fer les seves propostes del 19 d’abril al 19 de maig.
En aquesta edició, el consistori ha introduït diversos canvis per tal de solucionar les incidències anteriors i que hi hagi una correcta funcionalitat. El regidor de Participació Ciutadana, Enric Garriga, diu que “enguany hem estudiat allò que no acabava de funcionar, per això hem modificat alguns punts per incorporar coses noves i perquè tot funciones millor. És una edició amb bastants canvis, el primer és que s’ha passat d’oferir 150 mil euros -l’any 2019- a 300 mil euros. Un altre, és que abans teníem un màxim de 30 mil euros per proposta, a partir d’ara la mínima serà 50 mil euros i la màxima 100 mil euros. L’objectiu d’aquests canvis és que les idees siguin més grans, globals i treballar col·lectivament, una ciutat unida per millorar tots junts com a municipi”.
En les edicions passades tot el procés s’executava el mateix any, en canvi en aquesta edició la periodicitat serà bianual. Del 19 d’abril al 19 de maig es faran les propostes, les que compleixin amb els criteris bàsics seran valorades de manera tècnica i econòmicament, els projectes finalistes es publicaran a la pàgina web http://participa.vilanova.cat i el 18 d’octubre i el 15 de novembre es portarà a terme la votació i la tria d’aquells projectes més idonis. A partir d’aquí, un cop estigui tot gestionat, l’any que ve s’acabarà d’executar. Garriga, diu que “ens hem adonat que amb pressa no treballàvem com volíem en cada projecte. És millor fer les coses amb més calma, estudiar-ho bé i aplicar-los com toca”.
Han dividit els pressupostos en tres àmbits amb sentits d’actuacions diferents, per assegurar que no totes les inversions vagin al mateix lloc. El primer, la ciutat verda, propostes per millorar el medi ambient i el verd urbà; el segon, ciutat viva, per promoure la cultura, l’esport i un municipi actiu i la tercera, la ciutat inclusiva, per una ciutat sense barreres i accessible. Enguany, com cada àmbit té un màxim de 100 mil euros de pressupost, hi pot haver com a màxim tres projectes de cada ambient o sis d’ambients diferents. Garriga, diu que “la qüestió és que hi hagi propostes de tots els àmbits. Creiem que això pot solucionar les coses que no acaben de funcionar, confiem que sí, volem una ciutat més verda, viva i inclusiva”.
Una altra idea de cara al mes de setembre és fer una audiència pública on la ciutadania expliqui les seves propostes. Han introduït molts canvis, però això no fa que el procés sigui diferent, han valorat que totes les propostes que s’han fet anteriorment puguin col·laborar de nou. Per participar s’ha de tenir més de 18 anys i ser resident de Vilanova i la Geltrú. Des d’aquesta setmana la ciutadania està rebent un díptic informatiu a casa amb el títol “Què faries amb 300.000€ a Vilanova i la Geltrú?”.
Per presentar les propostes d’inversions del 19 d’abril al 19 de maig, es pot dirigir al web http://participa.vilanova.cat i per qualsevol dubte pot trucar a la Regidoria de Participació Ciutadana al 93 814 00 00 o contactar mitjançant el correu electrònic participacio@vilanova.cat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!