El ple de Vilanova aprova l'inici de la municipalització dels Centres Cívics, amb la subrogació del personal a partir de l'1 de juny. Ajuntament de Vi
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
04-05-2021 09:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La internalització de la Xarxa d'Equipaments Cívics Municipals de Vilanova i la Geltrú ha superat aquest dilluns el darrer pas per fer-se efectiva, amb l'aprovació definitiva al Ple de l'Ajuntament. D'aquesta manera, a partir de l'1 de juny es subrogarà el personal d'aquests equipaments, mantenint les condicions laborals que tenen actualment i amb la previsió que l'any que ve puguin optar a accedir a la funció pública.
El regidor de Participació, Enric Garriga, ha reiterat la importància d'internalitzar la gestió dels centres cívics, expressant que “avui municipalitzem definitivament aquest servei”. En nom del govern municipal, ha afirmat que “les treballadores dels centres cívics són referents als barris i representants de l'Ajuntament, per tant, han de ser treballadores públiques”. La internalització comportarà, en uns mesos, avançar en la descentralització de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) als barris, amb la creació de 8 oficines als equipaments cívics municipals.
Per aquest motiu, Enric Garriga ha argumentat que no s'hagin acceptat les al·legacions presentades per la representació sindical, perquè es tracta d'una municipalització “especial”, ja que el personal que realitza tasques de l'OAC ha de ser necessàriament funcionari. Per tant, les treballadores dels centres cívics tindran l'opció de presentar-se a una convocatòria d'oposicions, prevista dins de l'oferta pública municipal de 2022.
Els grups municipals de l'oposició no han donat suport a aquest punt, amb diferents raonaments. Des de Som VNG, Ester Franco ha manifestat el vot en contra en valorar que la subrogació que s'ha plantejat “deixa les treballadores dels centres cívics en situació d'inseguretat i desigualtat respecte de la resta de treballadors públics”. Per part de C's, Erika Quintero ha recordat el desacord de la seva formació amb les internalitzacions pel cost que suposen per l'administració, alhora que ha afegit, en aquest cas, que “no es garanteix la permanència dels treballadors”. El PSC s'ha abstingut; la seva portaveu, Teresa Llorens, ha retret al govern que no els hagi explicat “en què consisteix el seu model de centres cívics i atenció ciutadana”, així com que “és la primera municipalització de l'Ajuntament que no compta amb consens dels sindicats”.
Sol·licitud de Creu de Sant Jordi pels Bordegassos
El Ple ha aprovat l'adhesió de la candidatura dels Bordegassos de Vilanova a la Creu de Sant Jordi 2022, amb motiu del seu 50è aniversari i en reconeixement a la seva trajectòria castellera i cívica. L'alcaldessa Olga Arnau ha celebrat la unanimitat al plenari per “poder sol·licitar aquest atorgament en nom de la ciutat”. L'acord ressalta el paper aglutinador de la colla castellera vilanovina a la ciutat, així com la transmissió dels valors inherents al fet casteller. La regidora de Cultura, Adelaida Moya, ha destacat que l'entitat va integrar des dels seus orígens “els valors democràtics” i que “va ser pionera en la incorporació de la dona als castells”. En conclusió, ha manifestat, “els Bordegassos són mereixedors d'aquest reconeixement de país a una trajectòria llarguíssima i ininterrompuda”.
D'altra banda, el Ple ha aprovat l'adquisició en modalitat de rènting de nous vehicles per a les tasques de la Unitat de Serveis Municipals, amb l'objectiu de reduir l'impacte ambiental de la flota i dotar el servei de les eines necessàries, alhora que repercutirà també en un estalvi econòmic de manteniment. Així mateix, s'ha donat llum verda a l'abonament d'endarreriments en les retribucions al personal del CAPI Baix-a-Mar, gestionat per l'organisme autònom municipal AISSA.
Mocions sobre habitatge i vacunes, entre d'altres
El Ple ha aprovat una moció de Som VNG exposada pel Sindicat de Llogateres, sobre la Llei de Regulació dels Lloguers. La representant de l'entitat Laura Carrera ha recordat la necessitat que “la ciutadania pugui accedir a un habitatge digne sense haver de destinar-hi més del 30% dels seus ingressos”. El text ha rebut el vot contrari de C's, en considerar que “no és obligació dels propietaris dotar la ciutat d'habitatge”.
També s'ha aprovat per majoria, amb els vots contraris de C's, una moció per adherir-se a la Declaració de Barcelona per l'alliberament de patents de les vacunes, així com donar suport, com a Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a la Iniciativa Ciutadana Europea per la supressió de patents de les vacunes de la Covid-19.
La resta de mocions presentades, sobre la gestió de les subvencions de l'Ajuntament, el retorn de la normalitat als centres cívics i contra la repressió política, no han obtingut els suports majoritaris.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!