Nou Parlament

El Parlament investeix Aragonès com a 132è president de la Generalitat amb els vots d'ERC, JxCat i la CUP

Esquerra recupera la presidència de la Generalitat 80 anys després

Pla general de l'hemicicle aplaudint el candidat d'ERC, Pere Aragonès, investit com a 132è president de la Generalitat. ACN

Pla general de l'hemicicle aplaudint el candidat d'ERC, Pere Aragonès, investit com a 132è president de la Generalitat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Parlament ha aprovat aquest migdia la investidura de Pere Aragonès com a president de la Generalitat amb els vots a favor dels 74 diputats independentistes (33 d'ERC, 32 de JxCat i 9 de la CUP). La resta de grups parlamentaris hi han votat en contra. Aragonès serà el 132è president de la Generalitat, el setè des de la recuperació de la democràcia i el primer d'ERC a ocupar aquest càrrec des de Lluís Companys, ara fa 80 anys. Aragonès ha estat escollit en el tercer intent després de les dues investidures fallides del març. És però el president que ha aconseguit més vots a favor en la seva investidura igualant Pasqual Maragall, que el 2003 també va obtenir 74 vots a favor.

La votació s'ha fet per crida. És a dir, un secretari de la Mesa ha anat cridant cadascun dels diputats que han respost en veu alta el sentit del seu vot: sí, no o abstenció. Just després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hagi anunciat el resultat de la votació els diputats d'ERC, Junts i la CUP s'han aixecat dels seus escons per aplaudir. Aragonès ha anat a saludar el president del grup de JxCat, Albert Batet; la diputada de la CUP Dolors Sabater; el líder del PSC, Salvador Illa; i la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach. En canvi, els diputats de Vox han marxat de l'hemicicle mentre els diputats aplaudien Aragonès, abans que el recent escollit president hagi pres la paraula.

Aragonès és el setè president de la Generalitat des de la recuperació de la democràcia: Jordi Pujol (1980-2003); Pasqual Maragall (2003-2006); José Montilla (2006-2010); Artur Mas (2010-2015); Carles Puigdemont (2016-2017) i Quim Torra (2018-2020). En tots els casos van ser escollits en primera volta excepte en quatre ocasions: Pujol el 1980 i el 1995, Mas el 2010 i Torra.

La presidenta del Parlament es posarà en contacte amb Felip VI per comunicar-li la votació a favor de la investidura d'Aragonès. Tal com ja avançat, no anirà al Palau de la Zarzuela i ho farà per mitjans telemàtics. I és que és el Rei qui signa el nomenament del president de la Generalitat. L'article 5 de la Llei de la Presidència estableix que la presa de possessió ha de tenir lloc en el termini de 5 dies a partir que es publica el nomenament. Tot apunta que Aragonès podria prendre possessió del càrrec dilluns i posteriorment ho faran els consellers del seu executiu.

Aragonès: "Em comprometo a exercir el càrrec amb humilitat, ambició col·lectiva, mà estesa i al servei de Catalunya"

"És un honor i una gran responsabilitat la que sento sobre les meves espatlles". Aquestes han estat les primeres paraules del 132è president de la Generalitat, Pere Aragonès, després de ser investit pel Parlament, aquest divendres al migdia. Aragonès ha estat proclamat cap del Govern a les 13:36 hores i, just després, ha ofert un breu discurs al faristol del Parlament: "Em comprometo a exercir el càrrec amb humilitat personal, ambició col·lectiva, mà estesa i al servei de la ciutadania de Catalunya". Aragonès ha tingut paraules de record per al primer regidor d'ERC a Pineda després del franquisme, Pere Horta, i ha agraït el suport del president del partit, Oriol Junqueras. Finalment, ha citat 'La pell de brau' de Salvador Espriu.

Pere Aragonès: la mà dreta de Junqueras retorna la presidència de la Generalitat a ERC

Pere Aragonès (Pineda de Mar, 1982) retorna la presidència de la Generalitat a ERC. La mà dreta d'Oriol Junqueras serà el 132è cap del Govern, després d'haver estat portaveu de les JERC (2003-2007), vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda des del 2018. Va assumir les funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra (setembre de 2020). Aragonès va entrar en política el 1998, quan es va afiliar a les joventuts d'ERC. El 2006 ja era diputat parlamentari, i del 2011 al 2018 va ser regidor de Pineda, i secretari d'Economia del 2016 al 2018. Des d'ERC en destaquen el perfil tècnic i el tarannà tranquil. Se li atribueixen bones relacions amb la Moncloa per defensar el diàleg, alhora que l'aposta "nítidament republicana".

Aragonès ja va ser un dels col·laboradors més estrets de Junqueras durant la legislatura del 2015 al 2017, en fer-se càrrec de l’elaboració dels pressupostos. Va assumir la presidència adjunta d'ERC després de l'empresonament del president del partit, amb la secretària general, Marta Rovira, "a l'exili" de Ginebra. D'aquesta manera Aragonès es va convertir fa quatre anys en l'home fort d'ERC en llibertat. Des de la Generalitat va fer de contrapès polític republicà a Torra i a JxCat, en una mena d’alter ego del que hauria estat Junqueras.

Els que el coneixen el defineixen com un home metòdic, a qui no molesta treballar tantes hores com calgui i que no es queixa mai de la seva feina. Té fama de ser una persona extremadament discreta, disciplinada, poc amant de les estridències polítiques i molt fidel al partit i als seus mentors. Amb l’ascens polític a la vicepresidència i amb el pes del partit sobre les seves espatlles, Aragonès ja recollia els fruits d’anys treballant a la segona i la tercera fila. Ara s'asseurà a la cadira de la màxima institució del país.

Llicenciat en dret per la Universitat Oberta de Catalunya, màster en història econòmica per la Universitat de Barcelona, ha ampliat estudis en polítiques públiques per al desenvolupament econòmic a la Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard. A més, segons el currículum publicat a la web d’ERC, actualment cursa el programa de doctorat en història econòmica a la Universitat de Barcelona.

També ha participat en diverses entitats socials i culturals, entre altres el Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar, l’Agrupament Escolta i Guia Montpalau de Pineda, la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda de Mar i la colla de diables de les Forces Infernals de Poblenou a Pineda; i és membre d’Òmnium Cultural, de Metges sense Fronteres i de la Intersindical-Confederació Sindical de Catalunya.

Aragonès continuarà a Sant Jaume, ara al despatx de la presidència de la Generalitat. 80 anys després, el càrrec torna a mans d'ERC.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local