El govern de Vilanova obre el procés de contractació del nou servei de recollida porta a porta que s'implantarà el 2022. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
13-09-2021 20:40
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El govern de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns al ple municipal l'expedient de contractació i l'obertura del procediment d'adjudicació dels serveis de recollida i gestió de residus. Amb l'obertura del procés de contractació es materialitza el nou servei de recollida porta a porta que s'implantarà el 2022 i que, segons ha remarcat el govern, aborda "la insatisfacció que genera el servei actual a la ciutadania". El govern ha aprovat l'expedient amb el vot contrari de tots els grups de l'oposició, que han alertat de la "inviabilitat econòmica" del contracte, com assenyala l'informe previ de l'Interventor municipal.
La regidora de Medi Ambient, Marta Jofra, ha estat l'encarregada de defensar aquest procés de contractació al ple municipal davant d'una oposició que ha criticat més la forma que els fons de la iniciativa. Jofra ha assenyalat que "és urgent revertir la situació del servei de recollida d'escombraries actual" i que aquesta licitació suposa un "salt de gegant en la gestió de la brossa i ens permetrà revertir la situació de deterioriament de la via pública". El nou servei implantarà tres nous models de recollida d'escombaries a la ciutat adaptats a cada barri i a la recollida selectiva, segons ha puntualitzat la regidora de Medi Ambient, que tammbé ha concretat que el nou servei porta a porta s'implantarà l'any 2022 i de forma progressiva. De fet, la recollida porta a porta començarà per les empreses i activitats econòmiques i després s'expandirà als barris de al ciutat amb una campanya informativa específica per a cadascun d'ells. El nou contracte preveu la creació de 56 nous llocs de treball fixes, 13 dels quals es reservaran per a centres especials i empreses d'inserció laboral. En aquesta linia, Jofra ha remarcat que "primer primer cop licitem un contracte de manera que l'empresa el compleixi amb una certificació obligatòria de factures per pagar només els serveis realitzats i amb auditories de control del contracte i pagaments variables en funció dels objectius ambientals".
La regidora de Medi Ambient defensa que el nou servei porta a porta "està orientat a fer un millor reciclatge i i millorar la imatge de la via pública amb uns canvis d'hàbits importants per a la ciutadania i les empreses" i ha reconegut que suposarà un "esforç econòmic de 7 milions euros l'any que valdrà la pena per fer una bona gestió dels residus que ens permetrà dibuixar un escenari de futur per a les noves generacions".
Però la licitació ha provocat el rebuig de tots els grups de l'oposició, que han avalat les seves crítiques amb l'informe de l'Interventor municipal, que considera que el nou contracte és "inviable econòmicament a curt i mig termini". Des de Som VNG han lamentat que "el govern compliqui la viabilitat d'un projecte que havia de venir precedit de la seva municipalització" i ha criticat la pèrdua d'una subvenció de l'Agència Catalana de Residus de 2 milions d'euros que havia de garantir l'implantació del nou servei porta a porta: "l'nforme de l'Interventor explica que el servei no és sostenible econòmicament i el govern no explica com vol aconseguir nous ingressos. Aquest canvi de model no és sostenible, ens aboca a un desgavell econòmic i logístic i la tossuderia del govern farà patir la ciutadania i la posarà en contra d'una mesura que havia de ser positiva", ha argumentat la regidora Esther Franco.
En la mateixa línia, la portaveu de Ciutadans, Erika Quintero, ha recordat que el contracte actual va finalitzar l'any 2018 i s'ha hagut d'anar prorrogant per l'oposició d'ERC i la CUP a fer un nou contracte, una situació que considera que "ha deixat autèntics abocadors a tota la ciutat". Quintero diu que el nou contracte generarà un dèficit d'un milió d'euros l'any 2022 i de més de 2 milions l'any 2023: "el nou escenari comportarà que la taxa passarà de cobrir el 90% del cost del servei aquest ay al 67% l'any 2023. Caldrà augmentar la taxa en més del 20% l'any 2022 i del 38% l'any 2023 i això és inviable per a la majoria de famílies". La portaveu de Ciutadans ha reclamat al govern que informi de quins serveis municipals se suprimiran o quin serà l'augment de les taxes per fer front al nou contracte.
Per la seva part, el PSC ha lamentat que Vilanova i la Geltrú es converteixi en un "experiment", ja que no hi ha cap ciutat similar a Catalunya que hagi implantat el model de porta a porta de forma íntegra: "es canvia el model sense haver-ho treballat ni amb l'oposició municipal ni amb la ciutadania i ara corre pressa la licitacio perquè l'actual empresa adjudicatària ha presentat una denúncia", ha puntualitzat el regidor Gerard Llobet, que ha reclamat al govern que detalli com es pagarà l'increment del servei i quan s'incrementarà la taxa d'escombraries en els propers anys.
Més informació
- L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú anul·la la licitació del nou servei porta a porta
- Santa Oliva implantarà el sistema de recollida porta a porta a partir del proper 15 de març
- L'Ajuntament de Vilanova sanciona Valoriza amb 67.000 euros per 8 faltes greus en la recollida d'escombraries
- Els comerciants de Vilanova recolliran signatures contra el model de recollida d’escombraries porta a porta
- El PSC de Vilanova demana a ERC anular la licitació del porta a porta per la suspensió cautelar del Tribunal de Contractes
- El PSC durà la licitació d’escombraries de Vilanova a la Sindicatura de Comptes i l’Oficina Antifrau
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!