Al·legacions

Les alcaldies de l'Alt Penedès exemplifiquen al castell d'Olèrdola el seu rebuig a la MAT

La línia de molt alta tensió vol connectar 4 parcs eòlics i 1 parc solar de Terol amb Barcelona a través de Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet i Olesa

Les alcaldies de l'Alt Penedès exemplifiquen al castell d'Olèrdola el seu rebuig a la MAT. CC Alt Penedès

Les alcaldies de l'Alt Penedès exemplifiquen al castell d'Olèrdola el seu rebuig a la MAT. CC Alt Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els 20 alcaldes i alcaldesses de l’Alt i el Baix  Penedès es van trobar al castell d’Olèrdola dilluns per exemplificar el seu suport a les al·legacions que ha presentat el Consell Comarcal de l’Alt Penedès al projecte d’autorització administrativa prèvia i declaració d’impacte ambiental de la instal·lació del “Clúster Beques-PFot-539 AC”. Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va explicar que el divendres anterior, 24 de setembre, el Consell Comarcal va presentar les al·legacions davant la Subdelegació del Govern a Barcelona i va enviar còpia al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat. El Consell Comarcal ha informat desfavorablement i ha fet expressa oposició al projecte de línia de molt alta tensió (MAT) per 2 grans motius: incompleix la normativa del sector energètic i no compleix els principis de la Llei d’avaluació ambiental i altra normativa afí que li és d’aplicació.

El projecte de línia MAT connecta 4 parcs eòlics i 1 parc solar de Terol (Aragó) amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona mitjançant 378 torres d’alta tensió al llarg de més de 180 Km. El traçat travessa 32 municipis; 6 dels quals, de l’Alt Penedès: Castellet i la Gornal, Santa Margarida i els Monjos, Olèrdola, Sant Cugat Sesgarrigues, Avinyonet del Penedès i Olesa de Bonesvalls.

S’han elaborat 3 informes sobre la totalitat del projecte encarregats per la Diputació de Tarragona, que els consells comarcals han aprovat i assumit com a propis: un informe tècnic de la línia elèctrica aèria d’alta tensió, un informe de valoració ambiental del projecte i un informe jurídic sobre l’adequació a la normativa.

Xavier Lluch va enumerar algunes de les conclusions més importants d’aquests 3 informes: el projecte correspon a una línia de transport i no una línia d’evacuació, la normativa del sector no permet actuar com a transportista d’energia elèctrica un empresa privada, hi ha una desproporció entre el dimensionament de l’energia generada i l’energia a transportar, l’energia s’ha de transportar fins a les subestacions més properes, no es valoren alternatives, no es tenen en compte els espais protegits Xarxa Natura 2000, l’impacte visual seria enorme, es formaria un efecte “trinxera” que fragmentaria els ecosistemes agroforestals, generaria un elevat impacte paisatgístic i un elevat impacte sobre el sector agrari que repercutiria sobre l’economia local i la qualitat de vida.

Paral·lelament, els Serveis Tècnics del Consell Comarcal de l’Alt Penedès han elaborat un informe específic sobre la part del projecte que afectaria el seu territori. L’informe conclou que el traçat de la línia MAT afecta béns patrimonials i culturals i produiria un impacte sever, irreversible i crític sobre el paisatge que repercutiria directament en l’activitat econòmica agrícola i enoturística.

El president del Consell Comarcal va explicar algunes de les conclusions d’aquest informe específic: el projecte afecta el sòl de protecció especial de la vinya (que està protegit per llei), tindria un elevat grau d’impacte sobre el sector agrari perquè ocupa sòls d’alt valor agrícola, afecta un dels principals connectors ecològics, passa pels parcs del Foix i el Garraf (la seva normativa prohibeix qualsevol nou traçat de línies elèctriques), afecta el pèlag de la Saulonera (Olèrdola), afecta l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, transcorre molt a prop de gran quantitat de construccions patrimonials i Béns d’Interès Nacional, i produiria contaminació acústica, lumínica i electromagnètica (hi ha nuclis de població i masies a menys de 100 m de distància).

Per tots aquests motius, el plenari del Consell Comarcal de l’Alt Penedès va aprovar per unanimitat presentar al·legacions al projecte de la línia MAT i va demanar la seva retirada, en considerar que només aporta perjudicis a la comarca, no aposta per un model d’energies renovables compatible amb el respecte al territori i s’ha elaborat sense comptar amb els ajuntaments, el Consell Comarcal i la ciutadania.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local