Sant Sadurní posa en marxa el procés participatiu de Can Guineu. Ajt Sant Sadurní d'Anoia
Redacció |
Sant Sadurní d'Anoia
29-09-2021 11:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El pati interior de Can Guineu ha acollit aquest dimarts al matí la roda de premsa de presentació del procés de debat públic del pla d’usos de Can Guineu, una iniciativa de participació ciutadana que té per objectiu consensuar els usos que haurà de tenir en el futur aquest immoble de titularitat municipal després d'un procés de rehabilitació i arranjament que es prolongarà diversos anys i que requerirà d'una important inversió econòmica.
Calendari i fases del procés
Des del 15 d'octubre i fins al 30 de novembre, els veïns i veïnes de Sant Sadurní, persones vinculades amb la vila i les associacions incloses al registre municipal d'entitats podran presentar les seves propostes d'ús i suggeriments sobre els serveis i equipaments que podria acollir Can Guineu. Ho podran fer a través del formulari que trobaran a la pàgina participacio.santsadurni.cat o bé adreçant-se a l'Oficina de Participació Ciutadana, a la plaça dels Gotims s/n.
Totes les propostes hauran de contenir un cert grau de concreció en relació als serveis i usos que es volen presentar o proposar, i tenir en compte alguns criteris, entre d’altres: que sigui viable i sostenible econòmicament; que l'ús sigui de competència municipal; que respecti arquitectònicament i estructuralment un edifici que, cal recordar, està protegit i catalogat com a bé cultural d'interès local (BCIL); i que respongui a l’interès general de la ciutadania de Sant Sadurní. A més, totes les propostes d'ús hauran de preservar en tots els casos la titularitat municipal de l’Ajuntament sobre l’immoble, en cas de plantejar serveis o usos que haguessin de comptar amb la participació o cogestió d’altres organismes, institucions o del sector privat.
L'inici del procés de participació s'encetarà el dijous 14 d'octubre (19 hores) amb una sessió informativa a la sala d'actes del Centre Cultural de la plaça Nova. Caldrà inscripció prèvia a través del web de participació i es podrà seguir per streaming a través del canal de l'Ajuntament a YouTube. El cap de setmana del 23 i 24 d'octubre s'han pogramat visites guiades i sessions de dinamització, en què les persones participants podran conèixer els espais de l'edifici i participar del debat sobre el futur de Can Guineu, així com formular i presentar la seva proposta d'ús.
Una comissió tècnica i d'experts avaluaran les propostes presentades per tal de seleccionar aquelles idees que respectin els criteris tècnics, de sostenibilitat financera i de competència municipal. D'aquest anàlisi sorgiran un màxim de tres propostes finalistes que se sotmetran a una consulta ciutadana, prevista per l'abril de 2022, en què hi podran participar totes les persones empadronades a Sant Sadurní majors de 16 anys.
Acte de presentació
L’alcalde de Sant Sadurní, Josep Maria Ribas; el regidor de Participació Ciutadana, Pere Vernet; la tècnica del servei, Montse Parra i la representant de l’empesa EIDos Dinamització social encarregada de dinamitzar el procés, Laura Giménez, han explicat que es tracta d’un procés de gran envergadura i sense precedents a Sant Sadurní, però que pot ser una eina de participació molt valuosa.
L’alcalde ha fet una petita pinzellada sobre la història de Can Guineu, un edifici històric que va ser adquirit per l’Ajuntament a finals del 2018 i que està estretament lligat amb la història del municipi i amb la Fassina i ha posat èmfasi en el fet que l’objectiu és la màxima participació possible, per tal que sigui un projecte de tots els sadurninencs i sadurninenques: «El que busquem és una pluja d’idees, que tothom pugui fer la seva proposta i després els tècnics ja en valoraran la seva idoneïtat. Volem que tothom es faci seu Can Guineu, per això ja fa quasi un any que fem activitats al pati perquè tothom s’hi hagi pogut anar aproximant a poc a poc»
Pere Vernet, per la seva banda, ha recordat la voluntat del govern de crear un procés Participatiu per decidir els usos de la casa pairal -un compromís adquirit després de la compra de l'immoble i que no s’ha pogut fer fins ara a causa de la situació sanitària- perquè «l’empoderament de la ciutadania passa per la implicació i la responsabilitat individual en la col·lectivitat. Volem que el futur de Can Guineu sigui un futur construït col·lectivament».
El regidor ha remarcat el compromís pel consens, la transparència i igualtat d’un procés que ha de debatre, valorar, discutir i decidir entre tota la ciutadania els usos i propostes d’equipaments que s’hi duran a terme, i que s’hauran d’assumir en els futurs mandats: «La magnitud de l’edifici, les possibilitats que alberga, el cost estimat, la duració de les obres, fa necessari que aquest procés neixi des del màxim consens possible. Per això aquesta proposta ha estat parlada amb tots els partits del consistori i comptarà amb un òrgan de seguiment i transparència format per aquests mateixos partits i per les entitats que participin del procés. Can Guineu té el potencial de transformar la fisonomia del nostre municipi, per això cal pensar bé i buscar entre tots i totes allò que sigui més beneficiós per al nostre poble».
L’alcalde ha afegit que caldrà buscar finançament en subvencions i altres administracions per executar el projecte resultant i que cal que sigui un projecte «assumible i sostenible econòmicament en el temps».
Finalment, tant la tècnica de Participació Ciutadana com la mateixa empresa encarregada del procés, han detallat els tempos i eines de què es disposarà per dur-lo a terme, assegurant que està pensat per oferir la màxima seguretat a cada pas. Han reiterat que la voluntat és que tothom pugui presentar propostes, no projectes tècnics, i que serà tasca de la comissió d’experts analitzar la viabilitat de les propostes. També han incidit en què les propostes resultants que aniran a votació poden ser la suma d’idees i d’iniciatives presentades per diverses persones i associacions.
La informació del procés es pot consultar al web participacio.santsadurni.cat i també podeu adreçar-vos a l'Oficina de Participació Ciutadana, a la plaça dels Gotims s/n, o trucant al 938910325 Ext. 5214.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!