Pressupost 2022

El govern de Vilanova portarà a votació dilluns uns pressupostos pel 2022 que augmenten en 10 milions d’euros

L’endarreriment en la presentació dels comptes es deu en haver de fer front de l’augment de la càrrega financera i al pagament de la sentència del Llimonet 2 i 3

L’executiu ha demanat disculpes a l’oposició i als sindicats per haver donat poc marge per estudiar els comptes

El govern de Vilanova portarà a votació dilluns uns pressupostos pel 2022 que augmenten en 10 milions d’euros. Jordi Lleó

El govern de Vilanova portarà a votació dilluns uns pressupostos pel 2022 que augmenten en 10 milions d’euros. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú portarà a aprovació els pressupostos municipals pel 2022 en un ple extraordinari el dilluns 21, a les 18 h. Segons l'alcaldessa de la ciutat, es tracta d'uns comptes "expansius", superant en 10 milions el total de l'exercici anterior, de 88 milions d'euros, per fer front a la "reactivació econòmica i als compromisos adquirits amb la ciutadania en el Pla d'Actuació Municipal", ha indicat Olga Arnau.

Tant l'alcaldessa, com Conxi Martínez, regidora d'Intervenció i Tresoreria han explicat els arguments per no haver portat aprovació els pressupostos a finals d'any. Entre aquests aspectes destaca l'augment en 10 milions de la càrrega financera durant els cinc anys vinents després de la finalització de la carència dels crèdits obtinguts el 2013 de la línia d'ajuts de l'Estat per fer front al pagament a proveïdors. Com es recordarà, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va tenir seriosos problemes de tresoreria d'arrel de la crisi del 2012. Actualment, l'endeutament total de l'Ajuntament és de 47 milions d'euros.

D'altra banda, els pressupostos quan ja estaven confeccionats han hagut d'incloure el pagament de 800.000 euros com ha instat la sentència judicial que ha donat la raó als promotors del Llimonet 2 i 3, els quals van denunciar a l'Ajuntament vilanoví per haver-se excedit en el cobrament de l'aprofitament de la reparcel·lació iniciada el 2007. La partida que afrontarà aquest pagament s'ha tret del pagament de les subvencions del Capítol 4, de les entitats que ho sol·licitin. Com aquests ajuts s'atorguen al juny, "el pressupost incorporarà de nou la partida quan hàgim liquidat l'exercici del 2021 que serà de superàvit", ha dit la regidora d'Intervenció i Tresoreria, alhora que ha tranquil·litzat a les entitats garantint el cobrament d'aquests ajuts.

L'alcaldessa ha destacat que si ja s'havien fet estudis de detall, "ara els estudis són quirúrgics en totes les partides, per afinar-les i veure com anem assolint les executades, per tenir capacitat de maniobra. Cal recordar que el fons de contingència per fer front a despeses com la de la sentència s'ha hagut d'utilitzar en les emergències socials i econòmiques derivades de la Covid-19". Tot plegat apunta l'alcaldessa, amb la finalitat "de no augmentar en excés la pressió fiscal a la ciutadania".

Conxi Martínez ha demanat disculpes als partits de l'oposició i als sindicats per no haver donat gaire temps en informar dels nous comptes municipals, "entenem, però que com que hi ha moltes partides que estan pendents de tenir finançament provinent dels fons Next Generation, aquests són uns comptes vius que aniran modificant-se al llarg de l'any. Per tant, podem incorporar accions que proposi l'oposició, si s'escau", indica la regidora.

El capítol d'inversions estarà dotat en 10,5 milions d'euros, dels quals 2,5 provenen de la Diputació de Barcelona, 2 milions dels fons Next Generation, 330.000 de fons FEDER, 3,3 milions de la venta de solars municipals, un milió de l'Institut Català de Finances i 1,1 d'altres subvencions. Entre els apartats més significatius d'aquests pressupostos hi ha tota la inversió prevista de la millora de l'espai públic. La pacificació del centre està dotada en 900.000 euros, el projecte de mobilitat amb provisió de fons europeus tindrà 2,3 milions d'euros, a la millora de l'enllumenat s'hi destinaran 600.000 euros i la millora d'equipaments esportius tindrà 450.000 euros. El procés d'internalització de la neteja viària integrat a la companyia d'Aigües, costarà 1,8 milions d'euros, "un canvi de gestió que creiem que serà ràpidament perceptible en resultats per la ciutadania", apunta Conxi Martínez.

Sobre el manteniment de carrers la partida passa dels 94.000 als 350.000 euros, que contemplen 87 actuacions als carrers, un augment més que notable per fer front a la deixadesa de la cura dels carrers, "per fer un bon manteniment s'ha d'aplicar una partida sostinguda i circular. Si es deixa que l'espai es deteriori ja no és un manteniment, és una inversió. Per tant, esperem que ara podrem destinar aquesta partida a fer manteniment", ha afegit l'alcaldessa. Aquestes actuacions inclouen la reparació del paviment en diversos punts de la ciutat, l'arranjament de voreres i la millora de l'accessibilitat.

Aquestes obres donen resposta a les incidències formulades per la ciutadania, a través d'instància, correu electrònic, xarxes socials i l'App Millora VNG, i s'han prioritzat les que comportaven més risc per la ciutadania i també les més antigues. Les intervencions estan repartides en diferents barris: Aragai, Armanyà, Barri de Mar, Les Casernes, Centrevila, la Collada-Sis Camins, Fondo Somella, La Geltrú, Molí de Vent, Nucli Antic, Prat de Vilanova, Ribes Roges, Sant Joan i Santa Maria.

De les inversions també destaca l'adquisició d'habitatges per augmentar la bossa d'habitatges socials amb un milió d'euros, la millora de la digitalització de l'administració i de la ciberseguretat dotades amb 300.000 euros. També augmenta en 250.000 euros la partida anterior dedicada a la reactivació econòmica, "però continuarem buscant recursos europeus en relació amb l'economia blava, per incloure'ls als pressupostos", ha afegit la regidora de Tresoreria. La partida d'atenció a la gent gran depenent passa d’1,1 milions a 1,7. També augmentaran en 100.000 euros les partides d'urgència social, d'atenció a la pobresa energètica i ajuts a l'habitatge i a l'exclusió residencial, per fer front a la fi de la moratòria dels desnonaments. 750.000 euros s'adreçaran a la creació de 32 plans d'ocupació.

Finalment, s'ha inclòs una partida de 632.000 euros per adaptar la recollida d'escombraries a les exigències comunitàries d'acostar-se als estàndards de recollida de reciclatge. Val a dir que el tribunal de contractació ha suspès el tràmit de licitació de la recollida porta a porta, s'espera que en un més es podrà reactivar, "el problema és que és un procés molt feixuc administrativament i no se sap quan es podrà posar en marxa", respon l'alcaldessa a la pregunta de si enguany es podrà implementar la recollida d'escombraries porta a porta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local