Consell de l'Audiovisual

El CAC lliura dos Premis eduCAC a dos centres educatius de Vilanova i la Geltrú

Els premis han estat per a l’escola Pompeu Fabra pel projecte “Ràdio Pompeu, la ràdio a l’escola” i per a l'alumna Cristina Mula Moreno de l’institut Dolors Mallafrè i Ros

El CAC lliura un Premi eduCAC a l'escola Pompeu Fabra de Vilanova i la Geltrú. Susana Nogueira

El CAC lliura un Premi eduCAC a l'escola Pompeu Fabra de Vilanova i la Geltrú. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha atorgat 2 dels 17 Premis eduCAC a dos centres educatius de Vilanova i la Geltrú. Com a treballs de ràdio, un 1r Premi a l’escola Pompeu Fabra pel projecte “Ràdio Pompeu, la ràdio a l’escola” i com a treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat, un 2n a Cristina Mula Moreno de l’institut Dolors Mallafrè i Ros per a “Mamá, quiero ser animadora”.

Els Premis eduCAC, adreçats a l’alumnat i al professorat dels centres educatius de Catalunya, tenen com a objectiu fomentar l’educació en comunicació audiovisual. A l’edició d’enguany, la XIX, s’hi han presentat 88 treballs. L’entrega de premis s’estan lliurant escola per escola, mitjançant un equip del Consell.

En la present edició el jurat ha concedit 17 premis, que han estat distribuïts en tres categories. La primera (A), adreçada a l’alumnat, des del segon cicle d’educació infantil fins a secundària postobligatòria. En la segona (B), hi podia participar l’alumnat de secundària postobligatòria que hagués fet el treball de recerca. En la tercera categoria (C), la participació era pel professorat de centres educatius de Catalunya dels mateixos ensenyaments que la categoria A.

En la categoria A, com a treballs de ràdio, el CAC ha lliurat un 1r Premi a l’escola Pompeu Fabra pel projecte “Ràdio Pompeu, la ràdio a l’escola”. El jurat ha considerat que és un projecte radiofònic amb vocació de continuïtat i ben planificat. Han destacat la varietat i la qualitat dels continguts de temes diversos vinculats a l’escola i al municipi i la justificació pedagògica que aporta. “Hem valorat que és un projecte troncal i intrínsecament lligat al centre educatiu. Ens agrada valorar que els nens i les nenes tinguin la mirada crítica, que transformin les seves inquietuds i les expressin en un projecte audiovisual i aquest és un bon exemple” ha explicat la consellera secretària del CAC, Laura Pinyol.

El director de l’escola Pompeu Fabra, Francesc Martínez, ha fet saber que “el projecte de la ràdio aporta beneficis a totes les àrees de coneixements. L’alumnat gaudeix molt i comparteix tasques en conjunt. Amb un equipament bàsic, ofereix emissió les 24 hores del dia, tot l’any i funciona de tres maneres: per FM, internet i programació a la carta. Al llarg de la setmana anem gravant continguts, després ho muntem i de manera automatitzada s’emet al llarg de cada dia”.

Per altra banda, en la categoria B, com a treballs de recerca de l’alumnat de batxillerat, el CAC ha lliurat un 2n Premi a Cristina Mula Moreno de l’institut Dolors Mallafrè i Ros per “Mamá, quiero ser animadora”. El jurat ha premiat aquest treball per la reflexió profunda que aporta sobre els estereotips del cinema i la maduresa demostrada per l’alumna en la seva anàlisi. També ha valorat la bona elecció del tema i com es detecta una necessitat i fa una recerca per cobrir-la. Es destaca la qualitat narrativa, l’eficàcia del guió i la bona execució de l’audiovisual que aporta. L’autor deixa en constància d’una realitat poc coneguda del seu entorn, com és la història dels vuit fars.

La consellera secretària del CAC, Laura Pinyol, ha afirmat que “els treballs premiats, en el cas de l’alumnat de primària, tracten, en la majoria dels casos, sobre la creació de continguts audiovisuals, amb pocs recursos tècnics, però amb molta imaginació. En el cas dels alumnes més grans, els projectes han estat centrats en la denúncia social, com les violències diàries en centres amb molta diversitat, la igualtat de gènere, el racisme actual, els estereotips en el cinema i la desconstrucció de l’amor romàntic en els continguts audiovisuals”.

Pinyol ha afegit que “molts nens i adolescents han nascut amb accés de dispositius mòbils i des de molt petits forma part del seu desenvolupament cognitiu. Amb aquest projecte, el CAC, intenta transmetre facilitar la mirada crítica de descodificació dels productes audiovisuals i en concret els premis el que fan és premiar els projectes que es duen a terme en les escoles en l’educació mediàtica”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local