Museus de Sitges

El museu Cau Ferrat de Sitges convida escolars a "reflexionar" sobre els estereotips de la masculinitat i la feminitat

L'espai acull una prova pilot per a què alumnes de sisè de Primària analitzin els condicionants de gènere

El museu Cau Ferrat de Sitges convida escolars a

El museu Cau Ferrat de Sitges convida escolars a "reflexionar" sobre els estereotips de la masculinitat i la feminitat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fer de l'art un element que faci "reflexionar" els infants sobre els tòpics que envolten el gènere masculí i femení. És el propòsit que es marquen des dels Museus de Sitges, on han posat en marxa un taller educatiu amb què els infants visiten l'icònic Cau Ferrat i analitzen tot allò que envolta els condicionants de gènere. "Volem que l'alumnat s'adoni que els ideals d'home i de dona són construccions que venen de segles enrere, i els convidem a què analitzin si volen ser-ne partícips o no", expliquen les impulsores de l'activitat. El taller 'Revisant la història en clau de gènere' s'ha desenvolupat ara com a prova pilot amb mig centenar d'infants de sisè de Primària. La previsió és oferir-lo dins el calendari d'activitats del curs vinent.

Les comissàries de l'activitat, Alba López i Núria Araüna, van posar en marxa ara fa un any la proposta 'Una mirada feminista al Cau Ferrat', amb la qual oferien un tour virtual i diverses activitats per a què els visitants als museus analitzessin els estereotips i les desigualtats de gènere. Aquella iniciativa ha saltat ara a l'àmbit educatiu, amb prop de 50 alumnes de l'escola Maria Ossó, que aquest mes de juny observen i debaten sobre com s'ha "construït" la figura de l'home i la dona al llarg dels segles.

"Sobretot volem que identifiquin que hi ha determinats patrons que es van repetint i, a partir d'aquí, que identifiquin també els estereotips que històricament marquen els gèneres", explica a l'ACN una de les impulsores, Alba López. Per arribar a aquest anàlisi, primer els escolars han elaborat a l'aula un llistat de persones que consideren referents i n'han destacat les seves qualitats. Majoritàriament, les nenes han triat dones, mentre que els nens han optat per homes. En tots els casos, han escollit persones famoses a nivell internacional, molts d'ells de l'àmbit del futbol d'elit.

Després d'aquesta selecció contemporània, l'activitat es trasllada al Cau Ferrat, on els infants han de buscar quadres modernistes on la dona sigui la protagonista i també intentar trobar les poques ocasions en què la dona és l'autora de les obres exposades a la col·lecció de Santiago Rusiñol. "Els convidem a què facin de detectius", explica Núria Araüna, co comissària de l'activitat, que destaca que la visita al museu permet als infants veure com hi havia determinats condicionants socials del segle XIX i XX que s'han perpetuat al llarg del temps.

"Ara els nens i nenes es fotografien a si mateixos des de molt petits, i és important veure que la història de l'art ens remunta fins a determinats condicionants de gènere que ells estan reproduint ara", apunta Araüna. L'activitat al Cau Ferrat culmina amb els alumnes representant alguns dels quadres que han vist durant la visita, moment en què les comissàries els enregistren "per veure com debaten sobre la imatge perfecta d'un home o una dona" alhora que també analitzen com els infants "donen o no importància al gènere".

Aquest dimarts, un cop acabades les fotografies, alguns dels infants es mostraven sorpresos i satisfets amb l'activitat al museu. La Georgina Plana assegurava que és "molt interessant" posar de relleu el paper de les dones al Modernisme, "perquè els homes sempre han estat més valorats, tot i que això no vol dir que elles no fossin importants". En la mateixa línia s'expressava en Max Castellar, que deia haver "al·lucinat" amb la poca quantitat de quadres signats per dones dins el conjunt d'obres del Cau Ferrat. "És molt injust", reblava.

Després de la visita al museu, aquest dimecres al matí el taller acabarà amb una tercera sessió a l'escola, on els mateixos alumnes extrauran col·lectivament diverses conclusions sobre els ideals del gènere masculí i femení. A partir de l'any vinent, Museus de Sitges preveu perfilar la prova pilot feta ara per tal d'incloure el taller 'Revisant la història en clau de gènere' dins el programa d'activitats escolars que ofereix durant tot el curs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local