Pobresa infantil

Save the Children alerta que el 28,6% dels infants continuen sent pobres a Catalunya malgrat la millora dels indicadors

L'organització lamenta que infants i adolescents són els que més pateixen l'exclusió social

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un 28,6% de la infància a Catalunya continuen vivint en situació de pobresa, segons l'anàlisi que Save the Children ha fet de les dades facilitades aquest dimecres per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). En xifres absolutes serien uns 400.000 nens. Així, l'organització ha advertit que tot i que es veu una reducció de 61.600 infants respecte al període anterior, els infants i adolescents continuen sent el grup social que més pateix les conseqüències de l'exclusió social, amb una taxa un 55% superior a la dels adults, que és del 18,5%. L'organització creu que la introducció de prestacions i ajuts socials per la pandèmia és un punt d'inflexió en la reducció de la pobresa però insisteix que és menys notòria en la pobresa infantil.

D'altra banda, ha apuntat que no totes les xifres són positives ja que per exemple la situació de les famílies monoparentals ha empitjorat. En concret, més de la meitat d'aquestes famílies, al voltant de 146.000 persones, es troben en situació de pobresa. Això les situa 8,7 punts percentuals per sobre de les xifres de l'any anterior.

La tècnica d'incidència social de Save the Children a Catalunya, Susana Capell, ha destacat la importància de continuar prenent mesures per reduir la desigualtat i la pobresa entre aquelles famílies que més ho necessiten. Ha afegit que cal trencar el cercle de transmissió de pobresa de pares a fills.

L'organització ha demanat incrementar la despesa pública en protecció a la infància, que era del 0,8% del PIB el 2014, mentre que la mitjana dels països de la Unió Europea és del 2,2%. A més, ha reclamat implementar a escala estatal un nou ajut universal per a la criança de com a mínim 100 euros mensuals dels 0 als 17 anys.

En clau catalana, ha proposat reformular la Renda Garantida de Ciutadania creant un complement per la criança destinat a les famílies més vulnerables, utilitzant l’estalvi generat per part de la Generalitat amb la introducció de l'Ingrés Mínim Vital. També ha defensat la creació d’un complement per motiu d’habitatge destinat a famílies amb infants beneficiàries de la RGC i la creació de polítiques eficients per millorar i garantir l’accés als serveis necessaris per a la criança.

En aquest sentit, ha considerat que Catalunya hauria d’aprofitar l’impuls de la Garantia Infantil Europea, que insta a assegurar l’accés gratuït i efectiu a serveis bàsics pel desenvolupament de la infància com la salut, l’educació 0-3, l’educació infantil, l’habitatge, la nutrició o les beques menjador.

A més, ha demanat que les mesures i decisions preses es puguin mantenir en el temps i que la infància estigui representada en els comptes futurs.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local