La Fundació Sant Antoni Abat inicia el voluntariat a la residència dels Josepets. Fundació Abat
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
07-12-2022 17:11
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La pandèmia de la Covid-19 va afectar també l’activitat del voluntariat als centres hospitalaris i a les residències. A poc a poc, aquestes tasques s’han anat recuperant, i a hores d’ara ja es porten a terme diferents activitats amb les persones ingressades als hospitals i internes a les residències de gent gran. La Fundació Sant Antoni Abat ha reprès recentment les activitats de voluntariat a l’Hospital de Sant Antoni Abat i ha iniciat, per primer cop, el treball voluntari a la Residència Els Josepets.
A l’Hospital de Sant Antoni Abat, que gestiona el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf, els voluntaris de la Fundació fan acompanyaments a les persones ingressades, sessions de lectura en veu alta i comentada, i sortides al jardí. Aquest suport actua com a complement a la família i als professionals sanitaris, sense substituir en cap moment les seves funcions. Fa poc, a més, la Fundació ha iniciat el servei de voluntariat a la Residència Els Josepets, centre gestionat per l’organisme municipal AISSA (Assistència Integral Social i Sanitària). A la residència es porten a terme activitats com club de lectura, acompanyaments i sortides a l’exterior, i també sessions de musicoteràpia, que han tingut una molt bona acceptació.
L’objectiu del voluntariat d’un centre sanitari o residencial és acompanyar i ajudar a potenciar l’autoestima de les persones ingressades o internes, alleujant la seva soledat i intentant que se sentin compreses i escoltades. En definitiva, trencar la rutina i ajudar a donar sentit a la seva vida.
L’altre àmbit d’actuació de la Fundació pel que fa al voluntariat és el penitenciari. L’any passat es van realitzar 931 sessions de voluntariat amb interns o exinterns de presons. La Fundació Sant Antoni Abat està reconeguda pel Departament de Justícia de la Generalitat com a entitat col·laboradora en l’àmbit del voluntariat de centres penitenciaris. El programa de la Fundació, anomenat VIA (Voluntariat d’Interns i Alliberats), acompanya els interns en el seu procés de reinserció i utilitza eines com l’escolta activa per ajudar a la reflexió i a la motivació del canvi.
A l’exterior, els voluntaris del Projecte VIA participen en dos projectes propis de l’entitat: l’APRES (Ajut a Persones en Risc d’Exclusió Social), que ofereix un habitatge d’ús temporal a persones que han obtingut la llibertat i no disposen de xarxa social o familiar que els pugui ajudar en la fase inicial d’incorporació a la societat; i el servei d’Informació i Suport Penitenciari. Aquest últim està adreçat tant a persones que han d’ingressar en un centre penitenciari com a les seves famílies. S’ofereix atenció i informació a través del telèfon o presencialment per intentar pal·liar el neguit que suposa l’ingrés a la presó, agreujat sovint pel desconeixement o la manca d’informació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!