La Xarxa Santa Tecla de Tarragona estudia 225 casos d'Alzheimer amb l'ús de biomarcadors. ACN
ACN |
El Vendrell
29-05-2023 18:19
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Xarxa Santa Tecla de Tarragona ha estudiat 225 casos d'Alzheimer amb l'ús de biomarcadors des de la seva posada en marxa fa tres anys. La Unitat de la Malaltia de l'Alzheimer ha esdevingut pionera a la demarcació amb aquesta tècnica que permet diagnosticar i descartar d'una manera mesurable la malaltia. El servei ha atès pacients de les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès. A partir dels resultats obtinguts, els experts han conclòs que, aproximadament, un terç de la població amb símptomes no pateix cap deteriorament cognitiu, mentre que un altre terç pateix deteriorament cognitiu lleu i la resta són diagnosticats d'algun tipus de demència, sent l'Alzheimer la predominant.
Prop de 1.500 pacients provinents dels Centres d'Atenció Primària (CAP) del Baix Penedès i del Tarragonès han estat derivats al centre tarragoní en els últims tres anys per valorar cada cas de manera individual. Actualment, els professionals fan seguiment a més de 1.000 pacients. D'aquests, 600 reben tractament farmacològic.
L'estudi i la diagnosi de l'Alzheimer a través d'aquests biomarcadors comença amb una punció lumbar al pacient i una anàlisi dels nivells del líquid cefalorraquidi. D'aquesta manera, els experts determinen els nivells de proteïnes beta-amiloide i TAU, implicades en l'aparició de la malaltia de l'Alzheimer.
Segons ha explicat el doctor i cap del Servei de Neurologia de la Xarxa Santa Tecla, Alfons Moral, amb aquesta tècnica també es determinen els nivells de proteïna alfa-sinucleina pel diagnòstic d'una altra malaltia, la demència amb Cossos de Lewy, que després de l'Alzheimer és la segona causa de demència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!