Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques

Un equip de la UPC de Vilanova escolta els dofins de riu en perill d'extinció a l’Amazònia

Un estudi del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques demostra que es pot utilitzar per observar els moviments de dues espècies de dofins d'aigua dolça

Un equip de la UPC de Vilanova escolta els dofins de riu en perill d'extinció a l’Amazònia. Marina Gaona

Un equip de la UPC de Vilanova escolta els dofins de riu en perill d'extinció a l’Amazònia. Marina Gaona

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El seguiment de l’ecolocalització, que és el so que emeten certs animals, com els cetacis, per orientar-se, es pot utilitzar per observar els moviments de dues espècies de dofins d'aigua dolça de l'Amazones en perill d'extinció, i dur a terme estratègies de conservació d’aquests hàbitats naturals. Així ho demostra un estudi publicat a ‘Scientific Reports’ en el qual han participat investigadors del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC).

El boto (Inia geoffrensis) o dofí rosat de riu i el tucuxi (Sotalia fluviatilis) són dues espècies de dofins d'aigua dolça en perill d'extinció que habiten en llocs inaccessibles de l'Amazones. Aquestes espècies i les seves interaccions amb les persones estan amenaçades per l'activitat humana derivada de la pesca, l'agricultura, la mineria i la construcció de preses. Durant el període més humit de l’any, entre els mesos d'abril i agost, ambdues espècies de dofins es desplacen als rius de les zones de boscos pluvials de l’Amazones (várzeas) a la recerca de peixos d'aigua dolça. Tanmateix, la plana inundable i la vegetació fan que sigui extremadament difícil observar dofins amb vaixells o drons.

La investigadora Florence Erbs i altres científics del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, vinculat a l’Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú (EPSEVG), han estudiat uns 800 quilòmetres quadrats de la Reserva de Desenvolupament Sostenible de Mamirauá, al Brasil. Per a això han utilitzat les dades obtingudes a través de cinc hidròfons submergits en profunditats d'entre tres i cinc metres dels rius Solimões i Japurá. Els resultats de l’estudi, que es publiquen a la revista de referència Scientific Reports (Nature), revelen nous coneixements sobre els moviments dels dofins de riu que podrien contribuir a millorar la conservació d'aquestes espècies. El treball s’ha desenvolupat juntament amb científics de l’Instituto de Desenvolvimento Sustentável Mamirauá (IDSM) i de la National Marine Mammal Foundation, de San Diego, als Estats Units.

A l’estudi, s’han analitzat dades bioacústiques des dels canals fluvials, les badies, els llacs i els boscos inundats d’aquesta reserva. S'ha dut a terme en diferents períodes durant les estacions humides i seques, entre el juny del 2019 i el setembre del 2020. Els investigadors han utilitzat algoritmes d'aprenentatge profund -el que es coneix com a Convolutional Neural Network o xarxa neuronal convolucional- i dades bioacústiques recollides manualment, per classificar de manera automàtica els sons d'ecolocalització de dofins, els sorolls de vaixells i també de la pluja, amb uns nivells de precisió del 95%, el 92% i el  98 %, respectivament.

Els investigadors han detectat que la presència de dofins va augmentar del 10% al 70% a la badia i al riu, a mesura que els nivells d'aigua creixien entre els mesos de novembre i gener. Els autors de l’estudi expliquen que els dofins estaven utilitzant aquestes vies fluvials per entrar a la plana inundable d’aquesta conca de l’Amazones.  Els joves botos i les femelles amb cadells d’aquestes espècies de dofí van passar més temps a les planes inundables que els mascles, ja sigui per la rica abundància de preses o com a resguard contra el comportament agressiu dels mascles.

Els investigadors insten a fer servir la metodologia que han utilitzat per entendre millor i protegir les preferències i les necessitats d'hàbitat dels dofins del riu de l’Amazones, en el marc del projecte Providence, en el qual es fa un exhaustiu seguiment bioacústic de la biodiversitat aquàtica i terrestre en un dels boscos tropicals més amenaçats del planeta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local