Inserció laboral

Vilanova reclama a la Generalitat un model de finançament plurianual per al programa TIMOL

Els municipis del Garraf estan avançant la despesa d'aquest programa d'inserció laboral de persones amb discapacitat

Vilanova reclama a la Generalitat un model de finançament plurianual per al programa TIMOL. Ajuntament de Vilanova

Vilanova reclama a la Generalitat un model de finançament plurianual per al programa TIMOL. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú reclama a la Generalitat de Catalunya un model de finançament plurianual per al programa TIMOL, d'inserció laboral de persones amb discapacitat en el mercat ordinari de treball en la modalitat de Treball amb Suport.

El fet que els municipis hagin d'avançar la despesa del programa dificulta el seu desenvolupament i posa en dificultats els ajuntaments de la comarca, que han signat un manifest conjunt per reconèixer i recolzar el TIMOL, traslladant a la Generalitat la preocupació sobre el futur d'un programa que ha tingut alts nivells d'atenció, inserció i satisfacció fruit del treball compartit amb ajuntaments i el sector empresarial del Garraf, i del compromís econòmic municipal per a fer-lo realitat.

Míriam Pérez, regidora d'Ocupació i Inclusió, explica que es tracta d'una reivindicació de tota la comarca: “fa unes setmanes vam celebrar l'acte de reconeixement a les empreses que han contractat els joves que participen en aquest projecte, i vam exposar la situació complexa d'aquest programa per aquesta manca de recursos. Una situació que s'ha traspassat al Pacte per a l'Ocupació del Garraf, que ha elaborat un manifest de suport per reclamar al Servei d'Ocupació de Catalunya els recursos restants d'aquests darrers anys, i la possibilitat de fer un finançament plurianual aquest 2024”.

L'actual sistema és poc àgil i genera incerteses, i ha fet que els municipis hagin hagut d'avançar íntegrament la despesa del programa durant molts mesos. En el cas de Vilanova i la Geltrú, l'IMET ha hagut d'avançar 600.000 euros. Això posa en dificultats els ajuntaments i dificulta el desenvolupament del programa.

L'acord és fer arribar a la Generalitat la preocupació i el malestar de la comarca per les dificultats que suposa per al territori mantenir el programa si no hi ha un finançament més regular. Per això es reivindica que es resolgui i es facin efectius de forma urgent els pagaments pendents, i proposa un model de finançament de caràcter plurianual que garanteixi la prestació d'aquest servei essencial.

La regidora Míriam Pérez explica que “el contingut del manifest serà una moció al Ple de gener. Esperem que la resta d'ajuntaments també donin suport col·lectiu a aquest programa d'èxit, que tenim la voluntat de continuar, però per al qual necessitem els recursos.”

El programa TIMOL

L'any 2004 es va crear el Col·lectiu de Pares i Mares del Garraf per una Empresa Inclusiva en constatar que a la comarca no existia cap servei d'inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual en el mercat ordinari de treball. Amb la complicitat de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva al Garraf, plantegen a les administracions locals de la comarca la necessitat de posar-lo en marxa.

El Consell Comarcal del Garraf va recollir la voluntat de tots els ajuntaments per donar resposta a aquesta necessitat, i va encarregar al CFO La Paperera (actualment IMET) el disseny, la gestió i la cerca de finançament d'un projecte laboral inclusiu. Així, el 2006 va néixer el TIMOL (Treball Inclusiu al Mercat Ordinari Laboral), que va obtenir la subvenció del Departament de Treball i Indústria de la Generalitat.

Actualment, el plenari del TIMOL està format pels sis municipis del Garraf, el Consell Comarcal, la Mancomunitat TEGAR, la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva al Garraf, la Plataforma Ciutadana del Garraf per una Empresa Inclusiva, la Federació Empresarial del Gran Penedès, l'Institut Municipal d'Educació i Treball, Salut Mental Garraf i l'Associació SOS a la Capacitat Intel·lectual. El 2006 el plenari va acordar el model de finançament i la participació municipal per tal que els ajuntaments financessin la part del servei que no es cobria mitjançant la subvenció de la Generalitat.

Des de 2006, i de manera ininterrompuda, l'IMET ha fet la planificació, la gestió i l'execució del TIMOL, l'únic servei existent a la comarca d'inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual al mercat ordinari laboral. Fins al novembre de 2023, 176 persones han estat donades d'alta al programa, de les quals 103 han obtingut contractes. Ara hi consten 97 persones en alta, de les quals 66 treballen i 31 estan en recerca de feina.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local