Cap d'Any 2024

L'incendi d'una fàbrica de totxanes a Castellet i la crema de contenidors a Ribes i Vilafranca, el més destacat de la Nit de Cap d'Any

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 5.943 trucades durant la nit de Cap d'Any i fins aquest dilluns a les 9 hores, el que representa 1.060 trucades més respecte fa un any

Balanç del Departament d'Interior de la nit de Cap d'Any. Generalitat de Catalunya

Balanç del Departament d'Interior de la nit de Cap d'Any. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El dispositiu especial dels Mossos d’Esquadra de la nit de Cap d’Any ha vetllat per garantir la seguretat ciutadana, l’ordre públic i la mobilitat per la xarxa viària catalana, amb un total de 3.186 agents repartits arreu del país. El gruix del dispositiu s’ha iniciat a les 22.00 hores i ha finalitzat a les 10.00 hores d’aquest matí. L’operatiu ha comptat amb la col·laboració i la coordinació de les policies locals d’arreu del territori. Durant la nit s’han detingut un total de 35 persones, de les quals 12 per delictes de violència de gènere o violència en l’àmbit de la llar, 11 relacionades amb delictes contra el patrimoni, una per delicte de lesions, una per delictes contra la llibertat sexual i 10 més per altres fets.

Pel que fa al trànsit, s’han realitzat un total de 49 controls d’alcoholèmia a tota Catalunya. En aquests s’han efectuat un total de 1.401 lectures d’alcoholèmia, en les quals s’han denunciat 51 conductors i conductores per via administrativa i 24 han estat per via penal. Durant els controls també s’han fet 18 lectures per drogues, 14 de les quals han resultat positives.

Respecte al 2019, s’ha registrat una reducció del 13% pel que fa a les víctimes mortals a les carreteres catalanes, ja que es van registrar 175 morts. Aquest 2023, han mort 152 persones en 135 accident mortals a la xarxa viària interurbana catalana. Respecte al 2019, any de referència per al compliment dels objectius de reducció de la sinistralitat del Pla de Seguretat Viària 2020-2023, s’ha registrat una reducció del 13% pel que fa a les víctimes mortals a les carreteres catalanes, ja que es van registrar 175 morts.

Pel que fa al conjunt de col·lectius vulnerables, motoristes, vianants i ciclistes sumen quasi la meitat de víctimes mortals (46,3%) a les carreteres catalanes. Aquest 2023, han mort 53 motoristes, 12 vianants i 4 ciclistes.

L’AP-7, amb 15 morts, és la carretera que acumula més sinistres mortals aquest 2023, tot i que es consolida la reducció de les víctimes mortals d’aquesta via respecte a l’any passat, un 37,5% menys, quan hi va haver 24 morts. La xifra de morts d’enguany és la mateixa que la del 2019, abans de l’alliberament dels peatges. La resta de vies amb més sinistralitat es distribueix en les següents carreteres: A-2 (8 morts), N-II (7 morts), N-340 (6 morts) i C-32, C-37 i C-55 (5 morts cadascuna).

Serveis més destacats dels Bombers de la Generalitat d’aquesta nit de Cap d'Any

Durant aquesta nit de Cap d'Any, els Bombers han atès 2 serveis per incendis de xemeneia a Puigcerdà i a Santa Coloma de Queralt. A les 17.45 hores, els Bombers van ser alertats d’un incendi a la xemeneia d’una casa de tres plantes al c/ Doctor Andreu de Puigcerdà. S’hi van desplaçar dues dotacions que van localitzar el foc a la tercera planta. Les primeres comprovacions amb càmera tèrmica varen donar positives en un punt poc accessible del fals sostre de parquet, tot i que cap persona va resultar ferida.

A Santa Coloma de Queralt, els Bombers també van treballar amb 5 dotacions per extingir un altre foc de xemeneia al carrer del Castell en una casa de dues plantes. L’hora de l’avís ha estat les 00:29 h i per a la seva extinció han llençat línies d’aigua, han remullat i revisat que tot estigués correcte. No hi ha hagut cap persona ferida.

També han hagut d’actuar en 7 serveis relacionats amb incendis de contenidor a Lleida, el Prat de Llobregat, Sant Pere de Ribes, Viladecans, Vilafranca del Penedès, l’Amposta i l’Ametlla de Mar. En cap d’aquests serveis ha resultat ferit ningú.

Els Bombers de la Generalitat també s’han activat en diversos serveis relacionats amb incendis d’habitatge a Esparreguera, a Sant Vicenç dels Horts, un d’ells al Prat de Llobregat on va cremar un moble. Un cop allà, el van apagar i van retornar a parc.

També un altre dels serveis destacats d’aquesta nit va ser l’incendi en una fàbrica de totxanes a Castellet i la Gornal. S’hi van activar amb 2 dotacions i amb dues línies d’aigua el van donar per controlat. Un cop entrat en fase de refredat, van remullar la zona i al cap d’una hora ja el van poder donar per extingit.

Els Bombers de la Generalitat també van haver de treballar en l’incendi d’una barraca a la Bisbal del Penedès on van enviar 2 dotacions i el van poder donar per extingit sense cap altra més afectació. I també es van activar amb 2 dotacions per uns matolls secs que cremaven a la Ràpita.

Les 5.943 trucades d’aquesta nit han estat per alertar 4.166 incidents relacionats amb la celebració de la festa

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 5.943 trucades durant la nit de Cap d'Any i fins aquest dilluns a les 9 hores, el que representa 1.060 trucades més respecte fa un any. Les 5.943 trucades d’aquesta nit han estat per alertar de 4.166 incidents relacionats amb la celebració de la festa (un incident pot provocar diverses trucades d’avís).

El 32,48% de les trucades (1.353) han estat per demanar assistència sanitària; seguit del 18,72% (780 trucades) per alertar d’agressions; un 13,27% (553 trucades) per actuacions incíviques i un 11,45% (477 trucades) per problemes de seguretat. El 4,10% (171 trucades) ha estat per alertar d’incendis i rescats de persones i un 6,29% (262 trucades) per robatoris.

Per demarcacions, el 77,68% de les trucades s'han fet des de Barcelona (4.583), seguit de Tarragona (9,25% amb 546 trucades), Girona (8,73% amb 515 trucades) i Lleida (4,34% amb 256 trucades). Per municipis, la capital catalana ha concentrat el 35,60% de les trucades (2.116), seguit de l’Hospitalet de Llobregat (232) i Badalona (184 trucades).

La franja horària en què s’han rebut més trucades per incidents vinculats a la celebració de Cap d’Any ha estat entre les 02.00 hores i les 04.00 hores de la matinada. L’hora de més trucades ha estat les 03.00 hores, amb 536 trucades, seguit de les 04.00 hores, amb 529 trucades.

No s’ha registrat cap incidència de gravetat pel que fa a protecció civil

Des del CECAT de Protecció Civil s’ha fet seguiment la nit de Cap d'Any de possibles incidències amb l'operatiu de guàrdia a les sales de Barcelona i Reus. No s’ha registrat cap incidència de gravetat pel que fa a protecció civil.

Durant la nit de Cap d'Any, i en l'àmbit municipal, també s'han activat dispositius de protecció civil a través del pla de protecció civil municipal i també dels plans d'autoprotecció de festes de Cap d'Any que s'homologuen municipalment.

El voluntariat de Protecció Civil (AVPC) també s’ha mobilitzat per fer funcions de suport als dispositius preventius.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local