Despertar vocacions científiques i tecnològiques entre les nenes, repte de la primera edició d l'STEM Day a Igualada. ACN
ACN/ Mar Martí |
Igualada
17-03-2024 10:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Marta Creus té 26 anys i treballa a Triton Submarines. Va estudiar Enginyeria Nàutica i Naval i era una de les cinc noies que hi havia a la seva promoció, amb més de 90 estudiants. De fet, ara mateix, a la seva empresa són només 3 enginyeres -de 50 treballadors- i quan va entrar-hi era l'única. "Falten referents. Jo no vaig tenir cap referent femenina però, al final, he invertit el pensament i m'he preguntat: Per què no et converteixes en la teva pròpia referent?", explica. Creus és una de les ponents que aquest divendres participa a la primera edició de l'STEM Day a Igualada, un nou format de l'STEM Women Congress dirigit a nens i nenes. L'objectiu és despertar les vocacions i visibilitzar el talent femení.
Igualada acull la primera edició de l'STEM Day, una iniciativa organitzada per l'STEM Woman Congress (SWC), que es dirigeix a nens i nenes. Es tracta d'un esdeveniment que lluita per la igualtat de gènere en l'àmbit acadèmic i professional i que vol fomentar un futur més inclusiu perquè les dones tinguin les mateixes oportunitats dins del sector STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). La jornada se celebra durant tot el matí al Teatre de l'Ateneu amb ponències i taules rodones que posaran en valor el talent femení i on hi participaran com a oients uns 400 estudiants de les escoles d'Igualada.
La presidenta global de l'STEM Women Congress, Mar Porras, ha explicat en declaracions a l'ACN que molts infants i joves "no saben realment per a què serveix la tecnologia". "A l'escola els ensenyen que un metge cura, que un mestre ensenya, però què fa un enginyer? Doncs utilitza la tecnologia per crear solucions", exposa. En aquest sentit, diu que és molt important "traslladar al jovent la tecnologia amb valors" i, sobretot, apropar-la a les nenes. "Les nenes veuen la tecnologia com una cosa freda i llunyana i els hi hem de demostrar que la tecnologia aporta valor a la societat", assegura.
Porras, a més, assegura que l'any 2030, segons dades de la UNESCO, "el 75% de les posicions seran de perfil tecnològic". Per tant considera que és molt important "que les nenes estiguin allà i omplin aquestes posicions". Creu que perquè això sigui possible és important donar visibilitat al talent femení i crear referents. "Allò que no veig no puc voler ser-ho", exposa Torras, tot lamentant que "als llibres de text de les escoles, als premis Nobel i a la societat en general no hi ha referents femenines". Per això, amb jornades com la d'aquest divendres a Igualada volen "ensenyar la feina que fan moltes dones" i, sobretot, "moltes dones joves".
En concret, a la jornada s'hi poden escoltar les experiències de Marta Creus, enginyera Naval i Marítima que treballa a l'empresa Triton Submarines, que es dedica a la fabricació i venda de submarins; i també la de Gemma Viscasillas, graduada en Física i que es dedica a fer recerca sobre noves formes d'explicar aquesta ciència als infants i joves. A més, també s'ha organitzat una taula rodona amb estudiants de grau i formació professional relacionada amb les STEM.
Precisament, Marta Creus ha subratllat la importància de crear referents femenins, un fet que ella no va tenir quan va decidir estudiar enginyeria. "Són súper necessàries jornades com les d'avui, ja no només per visibilitat les dones, sinó per visibilitzar un món que és força desconegut i on es necessiten moltes mans", ha exposat.
La jornada compta amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, que precisament lidera un projecte europeu per millorar la taxa de dones amb trajectòries STEM. És un projecte amb una durada de 4 anys -acabarà el 2027- i compta amb la participació d'altres institucions d'Irlanda, Grècia, Romania, Espanya, Polònia i Lituània. Està cofinançat amb fons FEDER i té un pressupost d'1,6 MEUR. La regidora de Formació Professional de l'Ajuntament, Patrícia Illa, ha explicat que "és molt important que les nenes sàpiguen que escollir una professió STEM no vol dir tancar-se en una habitació, sinó que pot significar millorar la vida de molta gent".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!