Un projecte apropa els joves de Vilanova i la Geltrú als cetacis del seu entorn més proper. Diputació de Barcelona
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
30-04-2024 18:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè i Ros de Vilanova i la Geltrú han estat reconeguts en un acte celebrat avui a la Sala de Plens de l’Ajuntament per la feina feta a través del projecte d’Aprenentatge i Servei ‘Balenes i Dofins a Vilanova i la Geltrú’, que els ha apropat a l’Espai Marí de les Costes del Garraf i a conèixer les vuit espècies de cetacis que formen part del seu entorn.
El projecte, que es realitza gràcies a la Diputació de Barcelona, l’Agenda 21 escolar de Vilanova i la Geltrú i l’entitat Anèl·lides, és una prova pilot que va néixer amb la voluntat de donar als alumnes de l’optativa de Biologia un aprenentatge per treballar necessitats reals d’aquest espai tan proper i a la vegada tan desconegut i amb la finalitat de millorar-lo.
El projecte ha constat de 10 sessions d’aprenentatge i 10 sessions de servei comunitari. En les sessions d’aprenentatge, en les quals han participat l'Associació Cetàcea i la Fundació CRAM, els alumnes han pogut conèixer, entre d’altres aspectes, el procediment d’actuació de rescat quan es detecta l’avarament d’un dofí a una platja; els problemes que pateixen els cetacis, com la contaminació acústica, les recurrents col·lisions amb embarcacions, els residus que s’aboquen al mar, les atraccions turístiques que tenen com a principal atracció els cetacis (delfinaris), o la pesca que es produeix d’aquests, i fins i tot han fet de veterinaris.
D’altra banda, a les sessions de servei, els alumnes han treballat en grup per elaborar diferents articles, vídeos o entrevistes amb l’objectiu de poder traslladar a la ciutadania, a través de diversos mitjans de comunicació, tot el que han après en aquest projecte, com per exemple, les pautes de migracions de cetacis al mar de Vilanova i la Geltrú.
Aquest matí s'ha fet l'acte de reconeixement als alumnes amb la presència de l'alcalde i la regidora d'Acció Climàtica de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i del director del Centre d'Estudis del Mar (CEM), equipament ubicat a Sitges on s'han exposat els diferents treballs realitzats durant aquestes últimes setmanes. A l'acte s'ha lliurat un diploma de reconeixement per a cada alumne.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!