Ocupació il·legal

L’ocupació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sadurní acumulava més de 200 actuacions policials en dos anys

L’Ajuntament apressa l’Estat a desencallar la venda de l’edifici per construir-hi pisos socials i un centre de dia

L’ocupació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sadurní acumulava més de 200 actuacions policials en dos anys. ACN

L’ocupació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sadurní acumulava més de 200 actuacions policials en dos anys. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’ocupació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil a Sant Sadurní d’Anoia s’havia convertit en un “niu de delinqüència” que havia comportat 213 actuacions de la Policia Local els últims dos anys. Ho ha detallat aquest dijous el govern municipal, l’endemà que els Mossos executessin el desallotjament ordenat per un jutge de Vilafranca. Ara l’Ajuntament urgeix l’Estat a desencallar la venda de l’edifici, propietat del Ministeri de l’Interior. L’alcalde, Pere Vernet, ha recordat que el Ministeri d’Hisenda va concedir a l’Ajuntament una subvenció per comprar l’edifici, però ha dit que no hi ha entesa sobre el preu final. La intenció del consistori és dedicar el solar a fer pisos socials i un centre de dia per a gent gran.

L’alcalde de Sant Sadurní, Pere Vernet, ha lamentat que els agents han hagut d’actuar “entre dues i tres vegades cada setmana” per incidències relacionades amb “baralles, furts, tràfic de drogues, incèndis i molèsties al veïnat”. Les actuacions de la Policia Local són a banda de les de Mossos d’Esquadra, que l’alcalde assegura que també n’hi ha hagut.

“Això són ocupacions de famílies que ho necessiten, o són col·lectius problemàtics?”, ha preguntat retòricament en al·lusió a les crítiques al procés de desallotjament. També ha estat punyent el primer tinent d’alcalde, Pedro Rodríguez, que ha asseverat que l’espai havia esdevingut un focus de delinqüència “per la irresponsabilitat d’un col·lectiu molt vinculat a la CUP”. El govern ha fet aquestes manifestacions en una atenció a la premsa des de l’exterior de la caserna, on els operaris municipals treballen aquest dijous per tapiar tots els accessos per impedir una nova ocupació.

De Casal Popular a focus d’insalubritat i queixes

Vernet ha recordat que els primers ocupes que van entrar a l’edifici ho van fer el maig del 2022 en una actuació liderada pel col·lectiu Arran amb l’objectiu de convertir l’edifici en un Casal Popular, però va abandonar l’espai aproximadament un mes després. A partir d’aleshores, ha dit que “van començar els problemes”.

Des del juny de fa dos anys i fins ara, hi han viscut una trentena de persones, les quals van ser identificades el novembre de l’any passat fruit d’una denúncia del Ministeri de l’Interior. El cas va acabar als jutjats, en una vista que es va celebrar el mes passat i a la qual Vernet ha dit que hi van comparèixer tots els identificats. La sentència que posteriorment va dictar el jutge ordenava el desallotjament immediat, que es va executar ahir.

L’alcalde ha precisat que, abans del desallotjament, els Mossos van requerir a l’Ajuntament que inspeccionés l’edifici per avaluar possibles riscos. Fruit de la visita de l’arquitecte i l’enginyer municipal, es va emetre un informe on es constatava “un estat molt deficient de conservació, despreniment de teules, incompliment dels criteris mínims per a la cuina i lavabos, diversos entorns insalubres i perillositat de la instal·lació elèctrica, agreujada per la presència de bombones de butà”.

Pel que fa als ocupants l’edifici, Vernet ha explicat que en el moment del desallotjament es van identificar 15 persones, entre les quals un nadó. Ha garantit que a les més vulnerables els van oferir alternatives habitacionals d’emergència, i que a la resta els van proposar utilitzar temporalment l’alberg municipal. Tothom, però, va refusar l’oferiment.

Desembre del 2025, termini màxim per executar la compra-venda

Amb la caserna buida, el govern local considera que “la sentència precipita i posa pressa” a resoldre la compra-venda. Vernet recorda que el desembre del 2022 Hisenda els va concedir la subvenció per procedir a la compra de l’edifici a Interior, però lamenta que aquest segon demani un preu més elevat que els diners atorgats: Hisenda va donar 210.000 euros i Interior sosté que la taxació és de 253.000.

Vernet ha assegurat que continuaran negociant amb Interior per ajustar el preu, però ha avisat que com a màxim aquesta qüestió s’ha de desencallar el 31 de desembre del 2025, que és el termini associat a la subvenció.

Quan l’edifici passi a propietat municipal, la intenció és que el solar es destini a diferents habitatges d’ús social, a definir si seran per a persones joves o gent gran, o un híbrid de totes dues opcions. En tot cas, Vernet ha dit que allò que és segur és que els baixos seran per fer-hi un centre de dia per a persones grans.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local