Jornada de la Inclusió Social

La Plataforma de Serveis d'Atenció a la Dependència proposa un servei d'atenció al domicili comunitari a Vilanova

L'Ajuntament ha demanat més recursos al departament de Drets Socials i inclusió de la Generalitat

La Plataforma de Serveis d'Atenció a la Dependència proposa un servei d'atenció al domicili comunitari a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

La Plataforma de Serveis d'Atenció a la Dependència proposa un servei d'atenció al domicili comunitari a Vilanova. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Plataforma de Serveis d'Atenció a la Dependència, gestionada per l'organisme autònom municipal AISSA, presta diversos serveis amb l'objectiu de promoure l'autonomia personal, facilitant al màxim el manteniment de la persona a la seva llar. Entre aquests serveis hi ha el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD), que desenvolupa tasques d'assistència, de prevenció i d'educació que habiliten la persona usuària per a la vida autònoma, millorant-ne la qualitat de vida. Actualment el SAD de La Plataforma atén uns 400 usuaris.

La regidora d'Acció Social i dependència, Gisela Vargas, ha explicat que s'està treballant per millorar el SAD “amb un projecte pilot d'acompanyament a les persones usuàries, més enllà de les necessitats bàsiques d'higiene i petites gestions que ara fa la treballadora familiar. Proposem anar un pas més enllà, donar un valor afegit comunitari: que aquestes persones puguin relacionar-se amb altres persones usuàries del SAD per treballar contra la soledat no desitjada, i afavorir grups de relacions socials, d'amistat, d'oci i de lleure, com a mecanisme per prevenir l'aïllament i millorar el benestar  d'aquestes persones".

La regidora ha parlat de les demandes que han fet a Raúl Moreno, secretari general de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya; que aquest matí ha visitat la ciutat per obrir la Jornada de la Inclusió Social: “hem demanat el suport del govern de la Generalitat a AISSA, que gestiona La Plataforma, on tenim la residència i aquest Servei d'Atenció al Domicili que volem millorar per dotar de més qualitat de vida als usuaris. També hem parlat del Servei d'Intervenció Socioeducativa, el Centre Obert, que atén infants i joves en situació de vulnerabilitat, i on l'increment de recursos és necessari, per continuar garantint amb qualitat un servei que funciona, i que és generador de cohesió a la ciutat”.

Algunes de les demandes plantejades s'inclourien en el proper Contracte programa que s'ha de signar el 2026, que com ha explicat Raúl Moreno, “és la relació que estableix el departament de Drets Socials amb els ajuntaments, on s'incorpora els serveis socials que han de prestar, i on podrem filar prim en alguns aspectes socials que estan sorgint, i ens permetrà tenir una relació més àgil amb els ajuntaments per una millora del finançament d'experiències a tot Catalunya”.

El secretari general de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya ha visitat La Plataforma i ha lloat la iniciativa de la ciutat d'ajuntar en un equipament diversos serveis d'atenció a la dependència.

Projecte de SAD comunitari

El projecte de SAD comunitari que es planteja parteix de l'experiència de treball de l'actual servei que es gestiona des d'AISSA, i vol respondre a l'augment del perfil de persones grans i a la necessitat que tenen de poder seguir vivint a casa seva tenint, per una banda, les necessitats bàsiques cobertes i, per l'altra, estant connectades amb la comunitat.

Per això s'ha detectat la necessitat de desenvolupar un servei que vagi més enllà de l'atenció individual i assistencial, amb una visió més flexible que s'adapti a les necessitats, sempre canviants, de les persones, establint un verdader model centrat en la persona que tingui present l'entorn, la comunitat, el barri, el veïnatge i la creació dels necessaris vincles comunitaris. Això deriva en la coexistència paral·lela de dos models de SAD: un assistencial i un altre més comunitari, que desenvolupi atencions més orientades a la socialització i la relació.

L'objectiu d'aquesta prova pilot és contribuir a disminuir el sentiment de soledat no volguda que poden patir algunes persones grans, i a generar relacions d'acompanyament entre iguals.

El projecte proposa treballar necessitats més enllà de les purament assistencials, com ara l'estimulació cognitiva i la memòria, la rehabilitació i l'atenció a la convalescència i la socialització i el treball en grup. D'aquesta manera també es pot millorar la salut física i mental i, en definitiva, millorar la qualitat de vida.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local