L'afer dels guals

Protestes que generen queixes

Alguns comerciants es mostren disconformes amb les protestes que cada divendres organitza un grup de ciutadans a la plaça Vella del Vendrell

La policia municipal els impedeix usar megafonia en les seves protestes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Molts vendrellencs els han vist els divendres al matí pels carrers més cèntrics. Des de mitjans de gener, un grup de 7 o 8 persones es concentra en diverses zones del nucli antic per protestar contra la política “recaptatòria” de l’ajuntament, ja sigui per l’apujada de la taxa d’escombraries o, especialment, per la nova taxa de guals i el seu caràcter retroactiu. Usen un megàfon, són sorollosos i insten a la gent a unir-se a ells. Amb poc èxit.

Ara, certa gent ja se n’ha començat a cansar, especialment aquells comerciants que es troben en les zones on protesten i que veuen com això els afecta el negoci en un dia tan important com el divendres, amb mercat municipal i molta afluència de gent a la capital baixpenedesenca. Alguns comerciants han confirmat a aquest mitjà les molèsties que els provoquen aquests actes, a causa del soroll i el desori que es crea davant els seus establiments. 

Els crits i els sorolls també afecten les terrasses de bar, doncs menys gent s’hi asseu si hi ha un ambient de crispació al voltant. Després d’haver rebut una carta de protesta d’alguns dels comerciants, l’ajuntament ha decidit intervenir, i ja ha avisat als manifestants, a través de la policia municipal, que no poden usar megafonia, ja que suposa una vulneració de l’article 82.2 de l’ordenança de convivència. Els manifestants, a través del seu portaveu Pedro Arias han criticat aquesta decisió, que creuen que té la finalitat “d’intimidar-nos vulnerant el dret a manifestar-se que dóna la Constitució”.

Els membres d’aquesta plataforma – que s’autoanomea ‘Plataforma d’Afectats per la Taxa de Guals del Vendrell’ però que no té res a veure amb la majoritària PAG (Plataforma d’Afectats i Afectades pels Guals) – es van donar a conèixer amb una crispada intervenció al ple del mes de febrer. Les seves maneres brusques van provocar que la mateixa PAG es desmarqués d’ells, apuntant que no era la manera d’actuar que ells defensaven. Això fa que ara hi hagi dues plataformes d’afectats pels guals, tot i que la que es troba més organitzada i ja està preparant contenciosos conjunts de diversos afectats és la PAG. A més a més, la proximitat dels primers amb el partit Plataforma per Catalunya (PxC), amb qui comparteixen estratègia i formes, també els ha restat suports i credibilitat.   

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local