Nova etapa

L'Hospital Sagrat Cor ja gestiona el Centre d'Atenció a les Drogodependències

El CAS de l’Alt Penedès–Garraf fins ara depenia de la Mancomunitat Penedès-Garraf

'Esperem que la integració dels professionals del CAS a una organització amb una amplia cartera de serveis i de professionals, com és l’Hospital Sagrat Cor, serveixi per ampliar l’oferta'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries gestiona, des de l’1 de gener de 2015, el Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències (CAS) de l’Alt Penedès–Garraf, que fins llavors depenia de la Mancomunitat Penedès-Garraf.

El Centre gestiona en l’actualitat la totalitat dels serveis de salut mental comunitaris d’adults de l’Alt Penedès, a més de la Unitat de Patologia Dual a Martorell, per la qual cosa, ja existia una relació entre els professionals del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències de l’Alt Penedès–Garraf i l’Hospital Sagrat Cor. Aquesta interacció es produïa tant a nivell de coordinació com de circuits de derivació, pel fet de compartir el tractament de moltes persones afectades per ambdós trastorns (drogodependència i malaltia mental).

La Direcció de l’Hospital Sagrat Cor assegura que el canvi de gestió no suposarà cap modificació en l’atenció que reben els usuaris del servei, ja que la ubicació del dispositiu és la mateixa, així com els equips assistencials d’ambdós centres d’atenció (Vilanova i Vilafranca). “Esperem que la integració dels professionals del CAS a una organització amb una amplia cartera de serveis i de professionals, com és l’Hospital Sagrat Cor, serveixi per ampliar l’oferta assistencial a més de possibilitar l’accés a un extens programa d’activitats de formació continuada”, assenyala el doctor José Antonio Larraz, director mèdic de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell.


Sobre Germanes Hospitalàries

L’Hospital Sagrat Cor de Martorell és un centre assistencial que ofereix atenció hospitalària en salut mental i sociosanitària, i disposa de més de vint equipaments comunitaris repartits pel territori català.

Aquests centres estan gestionats per la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, fundada el 1881 per Sant Benito Menni, membre de l’Orde de Sant Joan de Déu, Sor María Josefa Recio i Sor María Angustias Giménez Vera. Els tres fundadors van sentir la necessitat de crear una Institució que donés resposta a la situació d’abandonament sanitari i d’exclusió social que vivien les persones amb problemes de salut mental de l’època, especialment les dones. El primer centre es va fundar a Ciempozuelos, a pocs quilòmetres de Madrid.

Des d’aleshores, l’obra de la Congregació s’ha estès per tot el món i avui dia l’Acció Hospitalària està present a 27 països d’Europa, Amèrica, l’Àsia i l’Àfrica. En total, més de 1.100 religioses i uns 8.000 col·laboradors seglars fan possible la implantació i el desenvolupament de la missió apostòlica de les Germanes Hospitalàries per tot el món. Tots ells s’esforcen per proporcionar als pacients i a les persones acollides en les diferents centres una atenció integral, que inclou aspectes físics, psíquics, socials i espirituals.

La presència de les Germanes Hospitalàries en Catalunya es remunta a 1888, any de la fundació del Asilo de Sant Rafael, avui transformat en Hospital General. El 1895 es van fer càrrec del Psiquiàtric de Sant Boi i, successivament, van crear altres centres. Actualment, la Província de Barcelona gestiona sis entitats hospitalàries a Catalunya i Aragó: l’Hospital Sagrat Cor (Martorell); l’Hospital Sant Rafael (Barcelona); el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni (Sant Boi de Llobregat); l’Hospital Mare de Déu de la Mercè (Horta); el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat (Caldes de Malavella), i el Centre Neuropsiquiàtric Nuestra Señora del Carmen (Garrapinillos, Zaragoza). Al mateix temps, de totes aquestes institucions depèn una àmplia xarxa de dispositius assistencials comunitaris.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local