COMARQUES

Reconeixement al CAS de Drogodependències de la Mancomunitat Penedès-Garraf

Primer Premi en Bones Pràctiques per a la Xarxa Perifèrics, de la qual són membres el CAS de Drogodependències, l’Ajuntament de Vilafranca i l’Ajuntament de Sant Sadurní

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Xarxa es va iniciar a l’any 2001 quan un grup de tècnics i tècniques locals en prevenció de drogues de diferents municipis de Catalunya es van reunir per a compartir experiències i esforços, així com per reflexionar davant dels nous aspectes de la realitat de les drogues i dels patrons de consum. Des de llavors, la xarxa ha facilitat la implantació de diversos projectes a nivell de Catalunya i ha organitzat Jornades i trobades professionals.


Actualment, hi ha 36 institucions i entitats de tota Catalunya que participen en la xarxa, entre elles el CAS de Drogodependències de la Mancomunitat Penedès-Garraf, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia. Les quatre províncies catalanes a través de les seves capitals, ajuntaments i entitats hi són representades. També hi són membres el departament de Salut de la Generalitat,la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona. Al maig de 2010 va tenir lloc l’acte fundacional de la Xarxa, a l’Ajuntament de Lleida, que n’és actualment la seu. Està previst que l’any vinent la seu sigui l’Ajuntament de Tarragona, membre cofundador de la Xarxa.


Els objectius de la Xarxa perifèrics són ser un referent de bones pràctiques en matèria de prevenció en l’àmbit de les drogues a nivell local, ser una eina de millora i suport a les accions de prevenció i treballar des de la proximitat com a estratègia clau d’eficàcia.


Els aspectes que s’han destacat com a bona pràctica han estat la iniciativa de la creació de la xarxa va partir dels professionals de base i han aconseguit la implicació i posterior participació de l’estament polític (inversió piramidal); el fet d'haver estat un exemple de motivació que impulsa als equips locals de prevenció; partint d’un grup reduït de persones s’ha aconseguit aglutinar a tota una xarxa a nivell català; la creença ferma en el treball des de la proximitat com a eix central de les polítiques en matèria de prevenció i promoció de la salut; el fet de partir de la filosofia de que en prevenció comptem tots i totes i es busca la corresponsabilitat i compromís; que entén la prevenció com un procés fonamentalment educatiu, en què la participació i la col·laboració són valors centrals i fonamentals; i el fet que la formalització de la xarxa ha constituït una oportunitat per a vincular la pràctica preventiva en temes de drogues amb l’àmbit acadèmic, representat en aquest cas per la Universitat central de Barcelona.


Aquest premi significa un reconeixement i una valoració pública més enllà de Catalunya a la feina que ve desenvolupant la xarxa i, sobre tot, a la metodologia de treball compartida, participativa i adaptada a les necessitats pròpies de cada territori. 


Per a més informació: http://periferics.blogspot.com

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local