Sistema REMPARK

La UPC, Telefónica i la Teknon presenten el primer 'holter' per al Parkinson

Revolucionarà el diagnòstic i l'autogestió de la malaltia mitjançant la monitorització objectiva, precisa i no invasiva dels seus símptomes motors

Un sistema telemàtic transmet l'estat del pacient al seu metge especialista, que pot avaluar l'efecte de cada acció terapèutica i comprovar si es modifiquen els símptomes

UPC. La UPC, Telefónica i la Teknon presenten el primer 'holter' per al Parkinson

UPC. La UPC, Telefónica i la Teknon presenten el primer 'holter' per al Parkinson

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre Mèdic Teknon i Telefónica, responsables del projecte europeu de telemedicina REMPARK, han destacat avui el paper essencial que ha jugat en la seva investigació amb malalts de Parkinson el primer 'holter' per a aquesta malaltia i han coincidit a qualificar de revolucionari aquest dispositiu que obrirà nous camps en el diagnòstic, tractament i gestió de la Malaltia de Parkinson (EP).

Joan Cabestany, catedràtic de la UPC i investigador del Centre d'Estudis Tecnològics per a l'Atenció a la Dependència i la Vida Autònoma (CETpD), institució coordinadora del projecte ubicada a Vilanova i la Geltrú; Angels Bayés, directora de la Unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon de Barcelona, i Jaume Raventós, director d'eHealth de Telefónica Espanya, han presentat avui les primeres conclusions del projecte europeu, que ha estudiat durant tres anys l'evolució de 40 malalts de Parkinson d'Espanya, Itàlia, Irlanda i Israel mitjançant un sistema de tele monitorització i control remot, suportat per la plataforma de gestió remota de Telefónica.

L'objectiu general de REMPARK ha estat determinar i quantificar amb precisió els símptomes de la malaltia associats al sistema motor per monitoritzar la seva progressió. Aconseguint aquest objectiu s'està en disposició de substituir el típic diari d'anotacions que el pacient de Parkinson omple per presentar al seu metge. Això és molt important ja que, a causa de les pròpies fluctuacions que es manifesten, els pacients no tenen un estat motor constant durant tot el dia i en alguns casos pateixen canvis dramàtics, sent gairebé impossible per a ells registrar aquesta informació de forma precisa.

En ser el tractament de l'EP simptomàtic, conèixer en detall l'estat motor dels pacients és fonamental per optimitzar el tractament i millorar la seva qualitat de vida. Això permet al malalt auto controlar-se millor i als metges personalitzar i adaptar el tractament a cada pacient.

El sistema REMPARK

El sistema Rempark es compon bàsicament d'un dispositiu de la mida d'un mòbil, que el pacient porta ajustat a la cintura amb un cinturó biocompatible. Aquest dispositiu actua a manera de sensor que mesura, processa i transmet la informació relativa als símptomes motors experimentats pel pacient. A l'interior del dispositiu s'inclouen una sèrie de sensors, un microprocessador i una interfície Bluetooth que permet la comunicació amb un Smartphone, encara que el veritablement important resideix en els algoritmes desenvolupats i implementats.

El sistema detecta els paràmetres simptomatològics de la malaltia i determina la fase en què es troba el pacient en cada moment (estats on-off, discinèsies, bloquejos) i els envia mitjançant un sistema de gestió remota al metge del pacient, que des del seu hospital o centre de referència pot fer un millor seguiment i ajustar la medicació sense haver d'esperar a la següent consulta.

En un segon nivell, el sistema Rempark compta amb un servidor central on s'emmagatzemen, processen i analitzen totes les dades que rep del dispositiu que porta a la cintura el pacient per determinar la seva evolució. Actua també com a sistema intel·ligent de suport a la presa de decisions per part de l'equip mèdic supervisor.

D'aquesta manera, es consolida una solució tecnològica de gran precisió per mesurar els símptomes motors del Parkinson. En concret, el sensor ha demostrat tenir una sensibilitat d'un 87% per identificar correctament la presència d'un estat motor quan aquest es manifesta i una especificitat del 100% per identificar correctament l'absència d'un estat motor quan aquest no es manifesta.

Solució Tecnològica revolucionària

Els responsables del projecte han confirmat que aquest dispositiu, compost per uns algoritmes únics, és la base per posar en marxa gran quantitat de funcionalitats aplicades a la malaltia, la primera de les quals és el 'holter' de l'EP. De la mateixa manera que les persones hipertenses tenen un tensiòmetre a casa amb el que vigilen la seva tensió arterial, els malalts de Parkinson podran adquirir en poc temps per a automanejar la seva malaltia sobretot en els primers estadis.

Els metges que participen en el projecte creuen que REMPARK representa un gran pas en el control de la malaltia de Parkinson, per la qual cosa Joan Cabestany, catedràtic de la UPC, explica que "continuarem invertint i treballant en el sensor perquè quedi llest per al mercat tan aviat com sigui possible i compatible amb la regulació dels dispositius d'atenció sanitària de la UE. Sabem el que hem de fer per tenir èxit. Aquesta és una situació possible, depenent de la disponibilitat de fons i pilotatge estesa".

Per la seva banda, Telefónica treballa per integrar el seu servei de gestió remota en els sistemes de salut, el que aportaria grans beneficis mèdics, socials i econòmics, ja que podria augmentar la independència dels pacients; millorar la gestió de la malaltia i, fins i tot, prevenir ingressos hospitalaris a causa de caigudes o la ingesta inadequada del medicament, ja que és capaç de dosificar la medicació en funció de l'estat del pacient.

Per Jaume Raventós, la incorporació d'aquest sistema com a eina de diagnòstic i seguiment de la malaltia, contribuirà a millorar el sistema sanitari europeu, proporcionant una atenció de més qualitat i més personalitzada als pacients de Parkinson, i fer un ús més sostenible dels recursos públics ", i ha afegit que "és evident que el paper de la tecnologia per l'auto-maneig de la malaltia i els imminents avenços futurs com a conseqüència de la inclusió de la tecnologia de les TIC en la gestió de la malaltia és un fet al que ja no se li pot donar l'esquena ".

Àngels Bayés, directora de la Unitat de Parkinson del Centre Mèdic Teknon, va concloure que,  patir Parkinson —segona patologia neurodegenerativa en nombre de pacients després del Alzheimer— és conviure amb la incertesa. El pacient no sap fins quan estarà en fase on, és a dir, en fase d'efecte de la levodopa i, per tant, hàbil per fer activitats. Durant la fase off poden presentar crisi de tremolors, impossibilitat de moure i rigidesa del cos, entre d'altres símptomes i se sol presentar abans de cada presa de levodopa. Aquest fenomen és molt incapacitant i limita a la persona poder seguir una vida normal, ja que pot aparèixer al mig del carrer o en qualsevol moment. El fet de poder disminuir el nombre d'hores off és crucial per optimitzar el tractament, però per ajustar la medicació, és de gran ajuda conèixer l'estat motor del pacient amb detall. Aquesta és la primera vegada que els metges disposem d'una mesura objectiva dels símptomes relacionats amb la mobilitat, el que ens servirà per fer una millor diagnosi i per tant un millor tractament simptomàtic.

Amb un pressupost d'uns cinc milions d'euros, REMPARK, que és un projecte finançat per la UE a través del FP7 (FP7-ICT-2011-7-287677) està coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ha comptat amb la participació del Centre Mèdic Teknon, Telefónica, l'Associació Europea de la Malaltia de Parkinson (EPDA), així com diversos centres de recerca i empreses d'Alemanya, Portugal, Itàlia, Israel, Irlanda i Suècia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local