Unicef. Dia Mundial del Refugiat
Redacció |
Vilafranca del Penedès
09-06-2015 10:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Vilafranca del Penedès commemora el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Al món hi ha més de 50 milions de persones desarrelades per la força a causa de guerres, conflictes armats i violacions dels Drets Humans. Cada quatre segons, 1 persona és forçada a deixar-ho tot. Segons el Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, “la majoria dels refugiats de tot el món (86%) viuen al món en desenvolupament, enfront del 70% de fa tan sols 10 anys.”
A Vilafranca, aquesta diada es commemorarà amb activitats organitzades conjuntament entre el Comitè Català de l’ACNUR i el Servei de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Vilafranca en el marc del conveni de cooperació vigent entre ambdues entitats. Amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar la ciutadania de Vilafranca sobre la realitat actual dels/de les refugiats/des, s’han organitzat dues activitats per a commemorar, a casa nostra, el Dia Mundial de les Persones Refugiades, unes iniciatives que pretenen apropar als vilafranquins els efectes del desplaçament forçat al món i trencar amb idees preconcebudes sobre la situació dels migrants forçosos.
Així, dimecres 17 de juny, a les 18,30h, a l’espai d’exposicions de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, s’inaugurarà l’exposició “Grans Ulls petits” que romandrà en aquell espai fins al 13 de juliol. Assistiran a l’acte representants municipals i del Comitè Català de l’ACNUR. Aquesta exposició recull la mirada de menors víctimes del desplaçament forçat en diferents llocs del món. Les fotos s’acompanyen amb frases testimonials que mostren la realitat dels menors refugiats i evidencien els seus sentiments, temors i majors desitjos.
I dissabte, 20 de juny – Dia Mundial del Refugiat – per Penedès Televisió, a les 15,30h s’emetrà el documental “Ser Refugiat a Barcelona” que narra tres histories de vida, tres situacions legals diferents però una realitat en comú: han fugit dels seus països per evitar la persecució i viuen entre nosaltres, a Barcelona. A continuació, un reportatge relacionat amb la temàtica del dia, amb el testimoni de representants d’ACNUR i de refugiats que han trobat a Barcelona el seu lloc d’acollida.
Des de fa més d’una dècada, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Comitè Català de l’ACNUR tenen subscrit un conveni de col·laboració pel qual desenvolupen activitats en favor de les persones refugiades arreu del món i especialment accions de sensibilització adreçades a la ciutadania.
L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR, UNHCR per les seves sigles en anglès) és una Agència Humanitària creada per l’Assemblea General de les Nacions Unides que proporciona protecció i assistència als refugiats, desplaçats interns, sol·licitants d’asil, apàtrides, i repatriats del món, buscant solucions duradores per tal que tornin a iniciar les seves vides. A més, promou acords internacionals per tal de garantir l’aplicació del dret internacional dels refugiats per part dels governs.
Per la seva continua tasca, l'ACNUR ha rebut diversos reconeixements com el Premi Nobel de la Pau dels anys 1954 i 1981 i el Premi Príncep d’Astúries de la Cooperació Internacional l’any 1991.
El Comitè Català de l’ACNUR, és una Associació creada l’any 2001 amb l’objectiu de donar suport a les tasques de l´ACNUR al territori català. Compta amb la participació d’una àmplia representació de la societat catalana, tant des del camp institucional com des del civil. Desenvolupa accions de sensibilització i d’educació per al desenvolupament, com també de captació de fons públics i privats per ajudar a finançar els projectes que l’ACNUR desenvolupa arreu del món.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!