Publicada una guia per millorar la investigació i enjudiciament dels delictes d'odi i discriminació. ACN
ACN |
Barcelona
14-12-2015 19:46
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Generalitat i la fiscalia han publicat la primera guia pràctica per millorar la investigació i l'enjudiciament dels delictes d'odi i discriminació. Amb la participació de fiscals, jutges i juristes, el manual pretén aprofitar al màxim els instruments i la legislació actual per perseguir amb més eficàcia aquests delictes, però també proposa millores legislatives, d'organització i d'abordatge. Un dels principals problemes és la poca formació i experiència per part de policies, fiscals i jutges, i també es proposa una millor coordinació amb entitats vinculades als col·lectius més vulnerables, com immigrants, homosexuals, indigents o discapacitats.
El manual, de 400 pàgines, detecta llacunes, incongruències i ambigüitats en la legislació i proposa millores per exemple en la legislació no penal. També recrimina el poc tacte que sovint tenen els cossos policials o les autoritats judicials amb les víctimes, fent-les sospitoses de mentir o donant poca importància als fets denunciats. Així, es proposa, per exemple, que es facin entrevistes cognitives a les víctimes i testimonis dels fets, una manera d'interrogatori més adequat en aquest tipus de delictes i que té en compte la situació vulnerable dels afectats i l'insta a recordar qualsevol mínim detall dels fets denunciats.
Una altra de les propostes és millorar les estadístiques de denúncies, categoritzant-les molt millor que ara. S'ha recordat que els Mossos d'Esquadra ho fan des del 2010, i van ser el primer cos policial en fer-ho, però les estadístiques judicials encara han de millorar. De fet, els denunciants, sovint, no se senten víctimes i costa que denunciïn els fets i els atribueixin un segell de discriminació per raó d'origen, gènera o orientació sexual. A Catalunya, però, s'ha aconseguit que hi hagi més denúncies que en altres llocs de l'estat, però no perquè hi hagi més casos sinó perquè hi ha més consciència social.
El fiscal coordinador de delictes d'odi de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, director del llibre, ha admès que els fiscals, jutges i policies no fan la seva feina millor, en aquests casos, perquè sovint no en saben més. Per això, reclama que la formació per als agents jurídics i policials sigui obligatòria en aquest camp, incloent-hi forenses i policies locals.
El manual ha estat elaborat per la jutgessa de Barcelona Míriam de Rosa Palacio, la fiscal Marta Marquina, el catedràtic de dret penal de la Universitat de Lleida i de la UOC, Josep M. Tamarit, i el catedràtic i professor de dret penal de la Universitat de Barcelona, Víctor Gómez,
La presentació ha tingut lloc en el marc d'una jornada internacional organitzada per l'Obra Social de la Caixa i el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), que ha comptat amb la participació d'experts tant catalans com internacionals.
Experts d'entitats vinculades a col·lectius vulnerables han confirmat el diagnòstic i les propostes de solucions del manual, assegurant que hi ha menys denúncies que casos i que les autoritats estan poc sensibilitzades encara.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!