Esclerosi lateral amiotròfica

Hormones i àcids grassos podrien ser clau en la detecció precoç i tractament de l'esclerosi lateral amiotròfica

Investigadors de la UdL descriuen nous mecanismes modificadors de la malaltia

Cultiu de neurones humanes emprat en els estudis. ACN

Cultiu de neurones humanes emprat en els estudis. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'estradiol, una de les principals hormones sexuals femenines, podria explicar les diferències de gènere en l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia neuromuscular degenerativa que afecta tres vegades més homes que dones. Almenys ho aconsegueix en cèl·lules in vitro, segons han comprovat investigadors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL). Els primers resultats els han publicat a la revista científica Acta Neuropathologica Communications, segons informa la Universitat de Lleida. L'equip format per Reinald Pamplona, Manel Portero, Victòria Ayala i Jordi Boada ha comprovat que amb l'estradiol desapareixen les diferències en la producció energètica cel·lular associada a la malaltia en cultius neuronals. Els autors de l'estudi alerten que cal continuar investigant molt per confirmar el possible paper de les hormones i els àcids grassos en la detecció precoç i el tractament de la malaltia.

Els investigadors de la UdL, adscrits també a l'IRBLleida, han analitzat la producció energètica de la medul·la espinal en cèl·lules in vitro i ratolins transgènics. Els mitocondris de les neurones, uns orgànuls que proporcionen energia a la cèl·lula, comencen a funcionar malament abans que l'ELA es manifesti en forma de feblesa muscular.

També hi tenen a veure altres marcadors d'estrès oxidatiu i la composició d'àcids grassos de la medul·la espinal. Per exemple, les femelles de ratolí tenen nivells més alts d'àcid docosahexaeonic (DHA). Per això, "caldria aprofundir en aquests estudis per desenvolupar la detecció precoç i nous tractaments" per a la malaltia", explica el professor Portero.

En relació amb l'esclerosi lateral amiotròfica, l'equip de la Facultat de Medicina també ha descrit nous mecanismes pels quals les neurones motores fan fallida, publicant-ho a la revista internacional Neurobiology of Disease. En col·laboració amb el departament de Tecnologia d'Aliments de la UdL, l'Institut de Neuropatologia de Bellvitge, el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Neurodegeneratives- CIBERNED i el Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science, els investigadors han estudiat el paper de determinades proteïnes en la fabricació del DHA, essencial per la membrana de les neurones, en la seua protecció i en la seua comunicació amb altres neurones de la xarxa. L'esgotament d'aquest àcid gras provoca la disfunció neuronal relacionada amb l'ELA.

Aquestes recerques de la UdL han comptat amb finançament de la Unió Europea, el Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat, així com el suport de la Fundació Espanyola per al Foment de la Recerca de l'Esclerosi Lateral Amiotròfica (FUNDELA), la Fundació Miquel Valls (família Jack Van den Hoek) l'organització d'afectats i familiars RedELA i l'Institut Carlos III, que depèn del Ministeri de Sanitat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local