L'Economat

La Mesa d'Entitats Socials prepara un recapte de productes d'higiene a l'octubre

El recapte d'aliments que s'ha organitzat els darrers 4 anys el mes de juny s'ha convertit en un recapte de productes d'higiene personal que es farà l'1 d'octubre

La Mesa d'Entitats Socials prepara un recapte de productes d'higiene a l'octubre. Ajuntament de Vilanova

La Mesa d'Entitats Socials prepara un recapte de productes d'higiene a l'octubre. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'any 2012, les entitats que formaven part de la Mesa d'Entitats Socials i que treballaven en projectes d'alimentació per a les famílies en situació de vulnerabilitat de la ciutat, van decidir organitzar un recapte d'aliments. Amb la col·laboració dels Serveis Socials municipals, i liderades per Càritas i Creu Roja (que es feien càrrec dels dos bancs de queviures que hi havia aleshores a Vilanova i la Geltrú), van aconseguir mobilitzar voluntaris i ciutadania. El recapte s'ha repetit cada mes de juny durant els darrers 4 anys, assolint la xifra de més de 100 tones d'aliments recollides.

En la darrera edició, el 2015, es va aconseguir l'objectiu que tots els supermercats de la ciutat s'hi impliquessin, i es van mobilitzar més de 500 persones voluntàries, recollint més de 33 tones d'aliments.

Des de Càritas, el coordinador local Ramon Carbonell ha explicat que "tot això ens feia estar contents, però sempre amb la vessant crítica i reivindicativa perquè aquests recaptes no haurien de ser necessaris, i tampoc és la ciutadania qui ha de posar els mitjans contra la vulnerabilitat alimentària, sinó les administracions".

Amb la posada en funcionament de l'Economat, la Mesa d'Entitats Socials ha vist com finalment s'ha aconseguit tot el suport de les administracions, des de la local (amb un conveni que garanteix la compra dels aliments que no arriben a través de donacions), fins a la Unió Europea (que aporta fruita, verdura i excedents), a banda de les donacions d'empreses, supermercats i particulars. És per això que ha quedat garantit el mínim necessari per a cobrir les necessitats d'alimentació de les 3.300 persones que s'atenen anualment a la ciutat des dels 5 projectes que tracten amb la problemàtica de l'alimentació: l'Economat de VNG, La Mensa del Cor de Càritas, Cafè Caliu de l'Associació Alè, l'Església Cristiana del Garraf i l'Església Evangèlica de Vilanova i la Geltrú.

"Ens hem adonat que no era necessari un recapte d'aliments, però que hi ha altres productes igualment necessaris que volem oferir als nostres usuaris. Els productes d'higiene personal". És per això que l'1 d'octubre es farà una campanya per recollir productes com sabó, xampú, maquinetes d'afaitar, raspall i pasta dentífrica, compreses, tampons, paper higiènic o bolquers.

Una recollida que es farà en els supermercats que col·laboren actualment amb l'Economat i els projectes d'alimentació de la Mesa, ja sigui amb l'aportació de les seves minves o amb donacions diverses.

Com ha explicat Gisela Vargas, regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament vilanoví, "és una manera d'agrair a aquests supermercats la seva col·laboració en el dia a dia de l'Economat, ja que donen un suport desinteressat, que es vol compensar amb els beneficis que puguin treure el dia del recapte".

Vargas ha volgut destacar que aquest canvi de model en el recapte de la Mesa d'Entitats "respon a la maduresa d'uns projectes que funcionen i, per tant, que ens fan copsar noves necessitats que no estaven inicialment contemplades".

La regidora ha animat la ciutadania a participar en aquest recapte, i ha volgut agrair la tasca de les entitats que formen part de la Mesa, "reivindicant aquesta col·laboració entre entitats i administració, que és molt positiva".

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través dels Serveis Socials Municipals, destina 175 mil euros del seu pressupost al conveni amb Càritas per garantir la compra dels aliments que faltin a l'Economat, a banda dels 30 mil euros de la campanya de vulnerabilitat alimentària per als infants que s'ha posat en marxa un estiu més.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local