El Garraf presenta al fons europeu un projecte per fomentar l’envelliment actiu i saludable, a través la innovació tecnològica. CC Garraf
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
06-09-2016 10:25
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Consell Comarcal del Garraf, els sis municipis de la comarca, la Fundació Ave Maria, el Consorci Sanitari del Garraf, l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú UPC, la Fundació El Redós, l’Institut de Robòtica per a la Dependència i Neàpolis han treballat conjuntament els darrers mesos en el disseny de la proposta “Envelliment actiu i saludable i dependència”, que es va registrar ahir a la convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial, emmarcada dins el fons FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).
El contingut final del projecte es va presentar a totes les entitats i institucions implicades divendres passat en el marc d’una reunió del consell d’alcaldies, en la qual es va signar un document d’adhesió, per a presentar-se a la convocatòria europea i per desenvolupar-lo de manera conjunta. Aquest també és un document de compromís tècnic i pressupostari per part de totes les institucions i entitats implicades.
Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf i Lluís Giralt, conseller de medi ambient, agricultura i desenvolupament territorial, van explicar en roda de premsa els objectius d’aquesta proposta que se centra en generar idees i desenvolupar tecnologies i serveis que millorin la qualitat de vida de la ciutadania, concretament de la gent gran amb necessitats especials. El projecte també busca donar suport als centres de recerca, afavorir la feina conjunta dels diferents agents que treballen en el sector de l’atenció sociosanitària i la dependència i impulsar la innovació com a pol d’atracció empresarial i de generació de llocs de treball.
Segons la presidenta del Consell Comarcal, “és molt important que tots els ajuntaments estiguin disposats a col·laborar i a unir esforços per tirar endavant aquest projecte comarcal, una iniciativa que posa de relleu i desenvolupa el que ja està recollit al Pla de Mandat i també en el Pla de desenvolupament econòmic i social del Garraf 2014-2020, en relació a l’economia verda, el territori com actiu econòmic i turístic, la creació d’indústria, la promoció econòmica i la innovació tecnològica”. Per la seva part, el conseller va afirmar que “des del Consell Comarcal valorem molt el fet que diferents organismes, institucions i empreses de la comarca s'hagin reunit en una taula per fer un treball i una estratègia conjunta”.
Giralt va detallar que la proposta inclou cinc projectes concrets, que seran coordinats per diversos agents. D’aquest manera, la Fundació Ave Maria desenvoluparà un programa informàtic en el núvol al què podran accedir tots els prestadors de serveis i també crearà dispositius pels domicilis, que permetran recollir informació de l’usuari i establir una comunicació bidireccional i adaptada als prestadors de serveis. Així mateix, l’Institut de Robòtica per la Dependència crearà una flota de robots mòbils pel transport de materials als centres sociosanitaris i pisos tutelats. Neàpolis impulsarà un laboratori de tecnologies i solucions aplicades a l’envelliment actiu i la dependència, al servei d’empreses i entitats d’innovació i el Consorci Sanitari del Garraf desenvoluparà un projecte per potenciar la socialització, la promoció de l’exercici físic adaptat i l’avaluació de l’estat psico-emocional. Finalment, l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú crearà un model d’atenció integral adaptat als col·lectius més fràgils, basat en l’aplicació de noves tecnologies, com ara sensors que avaluen el grau de fragilitat d’una persona amb l’objectiu d’evitar caigudes.
“Tot i que siguin cinc projectes i cinc impulsors diferents, tot està tot molt entrellaçat”, va afirmar el conseller. “Per això, no només participen els impulsors, sinó també una sèrie d’entitats com El Redós i el Tegar que col·laboren i donen suport al projecte. També s’ha vinculat a Node Garraf i l’ADEPG perquè estem plantejant una línia de treball que ha de ser estratègica per a la comarca, generant en el futur propostes empresarials vinculades a la innovació i la dependència, que a impacten necessariament en la ciutadania.
El pressupost global del projecte és de 1.500.000€, el 50% del qual serà finançat pels fons europeus, un 25% pels sis ajuntaments de la comarca segons el número d’habitants de cada municipi, i l’altre 25% pels centres impulsors de cada projecte. El Consell Comarcal del Garraf presentarà el projecte a la convocatòria europea i n’assumirà la seva gestió durant quatre anys.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!