La subdirectora general de coordinació de Salut Pública a Barcelona i Girona, Cristina Pérez, en una atenció als mitjans de comunicació. ACN
ACN |
Vilafranca del Penedès
13-10-2016 21:47
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) està investigant set instal·lacions d'alt risc situades dins un radi de 1.000 metres a Vilafranca del Penedès després que en els darrers dies s'hagin declarat quatre casos de legionel·losi. El nexe que tenen en comú és que les afectades van visitar la capital de l'Alt Penedès durant el període d'incubació de la malaltia. La subdirectora general de coordinació de Salut Pública a Barcelona i Girona, Cristina Pérez, ha explicat aquest dijous que s'han pres mostres d'aquestes instal·lacions susceptibles d'estar contaminades, que són torres de refrigeració i condensadors evaporatius d'empreses privades, per determinar el focus que ha causat els quatre casos de legionel·losi i s'han dictat tractaments de neteja i desinfecció dels seus circuits. L'Ajuntament de Vilafranca ha tancat com a mesura preventiva les fonts ornamentals i els regs per aspersió i ha aturat l'activitat dels vehicles de neteja viària que utilitzen aigua, considerats elements de baix risc i dels quals també s'han pres algunes mostres.
Les afectades són quatre dones d'entre 51 i 86 anys que viuen en diferents municipis de l'Alt Penedès. Pérez ha assenyalat davant els mitjans de comunicació que, tot i que van visitar Vilafranca durant el període d'incubació, no haurien coincidit en cap edifici o punt concret. Els primers tres casos es van notificar el 10 d'octubre i l'altre, l'11 d'octubre. Tres de les afectades ja han estat donades d'alta i la quarta encara es troba ingressada a l'hospital però evoluciona favorablement.
A partir dels moviments que van fer a la capital de l'Alt Penedès les quatre afectades, l'Agència de Salut Pública va definir un radi de 1.000 metres, que engloba bona part de la ciutat, i va identificar set torres de refrigeració i condensadors evaporatius, que són instal·lacions considerades d'alt risc per a la contaminació de la legionel·la. Produeixen aigua amb aerosols amb el risc d'emetre a l'ambient gotes d'aigua amb legionel·la.
L'ASPCAT va enviar a aquestes instal·lacions els inspectors, que en van valorar les condicions higièniques i sanitàries i van agafar mostres de diferents punts del circuit. Com a mesura preventiva, aquestes instal·lacions s'han tractat amb programes de neteja i desinfecció, que no n'han suposat, però, el tancament. Les mostres es van prendre dimarts passat i els resultats tardaran uns quinze dies.
Pérez ha assenyalat que no s'han observat "incidències" en aquestes instal·lacions que no s'haguessin subsanat amb anterioritat. Com que són considerades d'alt ric per a la contaminació de la legionel·la, estan sotmeses a un programa de vigilància i control amb inspeccions sistemàtiques. La subdirectora general de coordinació de Salut Pública a Barcelona ha detallat que les instal·lacions que ara s'estan investigant havien estat visitades el 2015 o el 2016 i s'ha comprovat que "totes les disfuncions o incidències" que s'hi havien detectat havien estat subsanades.
L'Agència de Salut Pública ha treballat de forma coordinada amb l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i han acordat tancar les fonts ornamentals, els regs per aspersió i aturar l'activitat dels vehicles que utilitzen aigua per netejar els carrers fins que no es tinguin els resultats de les mostres que s'hi han pres. Els camions de neteja continuen funcionant, però sense utilitzar aigua pel risc que fossin el focus de contaminació.
El període de legionel·losi és de 14 dies i, per tant, Salut Pública no descarta que es puguin declarar més casos en els propers dies.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!