Projecte Home alerta que han crescut un 25% els casos de joves atesos per consum de cànnabis en 5 anys. ACN
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
09-01-2017 10:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Projecte Home alerta que han crescut un 25% els casos de joves atesos per consum de cànnabis en cinc anys a Catalunya. L'ONG adverteix que aquesta substància és la droga il·legal més consumida pels adolescents, amb 4 de cada 5 joves atesos l'any passat per aquest motiu. Aquesta és una de les realitats que afronta diàriament el Programa de prevenció de drogues de Vilanova i la Geltrú. El servei compta des de fa unes setmanes amb una nova eina per apropar-se especialment als més joves: el servei de missatgeria Whatsapp. L'Oficina Jove i la Regidoria de Salut han posat en marxa un servei de resposta de dubtes utilitzant aquest mitjà. Es tracta d'una via de comunicació perquè les persones interessades es puguin adreçar a l'Oficina Jove de manera ràpida, directa i de forma anònima, per consultar dubtes sobre la seva salut en àmbits com poden ser les drogues, però també sobre la sexualitat, els pírcings i tatuatges o l'alimentació.
Quins serveis ofereix el Programa de prevenció de drogues?
Per a adolescents i joves disposem d'assessoria de drogues: per resoldre qualsevol tipus de dubte en relació a les drogues o al consum d’aquestes. També es fa un treball amb aquells nois/noies que vulguin deixar o reduir algun consum. Ens trobem a l’Oficina Jove Garraf (tel. 93.893.77.77) o també ens poden trucar o escriure per whatsapp al 678.508.612. A més, fem tallers de prevenció de drogues a les escoles i instituts del municipi per donar informació a l’alumnat i fomentar la reflexió crítica al voltant de les drogues. Des de 1r d’ESO fins a Batxillerat i Cicles Formatius. Es treballa les conseqüències de l’ús i l’abús del consum de drogues i els danys associats per tal d’evitar o retardar al màxim l’edat d’inici del consum de substàncies. Així com altres aspectes relacionats com és la pressió de grup, els mites, les influències, la presa de decisions,etc. I en funció de la franja d’edat ens centrem en uns aspectes més concrets o uns altres. És important treballar amb el màxim número de joves i en totes les franges d’edat possibles.
També fem intervencions en espais de festa: despleguem punts de salut en diverses festes populars de Vilanova i la Geltrú (Carnaval, Sant Joan, Festa Major, etc) per proporcionar informació, donar consells breus, treballar la reducció de danys i riscos i donar diferents materials informatius i preventius.
Tenim un servei de Mesures Alternatives, un programa d’intervencions educatives per treballar amb menors que han estat denunciats i tenen una sanció administrativa per consum o tinença de cànnabis a la via pública. Des del programa de prevenció es dóna suport a aquest servei, que gestionen els Serveis Socials municipals.
Per a famílies fem xerrades-tallers per a mares i pares per donar informació i eines per fer front als canvis i processos de l’adolescència, així com per oferir informació sobre el fenomen del consum de drogues. A més del servei d’assessorament familiar d’alcohol i altres drogues (SAFAD) per a mares i pares que necessitin un assessorament i/o acompanyament específic o fer una consulta puntual, i per a persones que necessiten orientació vers el consum de drogues.
Per a professionals, el programa ofereix assessorament per a professionals: portem a terme formacions a professionals de diversos àmbits com l’àmbit educatiu, sanitari i cossos de seguretat.
On està ubicat? Com es poden posar en contacte amb vosaltres?
Per adolescents i joves ens trobem a l’Oficina Jove Garraf i per famílies al CAPI Baix a Mar. Es poden posar en contacte amb nosaltres a través d’aquests espais o del número de telèfon 678.508.612.
A quin grup d'edat va dirigit?
Les diferents tasques preventives engloben tota la població en general. Com s’ha especificat anteriorment, cada activitat preventiva va dirigida a un determinat grup de població. En funció del grup de població al que va dirigit i a les necessitats que té, es planifiquen les diverses tasques preventives del programa.
Si ja s'ha consumit alguna droga, què pot oferir el vostre servei?
El servei adapta la seva intervenció a les necessitats de cada persona. Així, si s’ha realitzat un consum puntual es treballa en base a la prevenció de riscos, en casos de consums problemàtics s’ofereix atenció professional per treballar cap a l’abstinència i dirigir-lo cap a serveis especialitzats de tractament de les addiccions com el CAS de Vilanova, o si s’escau es deriva cap a altres centres específics com CSMA, CSMIJ, Serveis Socials, etc. Finalment, també es desenvolupen accions preventives per a la població que no ha tingut cap contacte amb les drogues, per evitar o retardar al màxim aquest.
Quanta gent treballa al servei?
El Programa de Prevenció de Drogues és un programa impulsat per la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. En l’execució del programa hi treballa un equip de professionals amb àmplia experiència en la prevenció de les drogodependències,i compta amb el suport de professionals d’altres regidories: Joventut, Serveis Socials ... amb els quals es fa un treball transversal.
Perquè creieu que és necessari aquest servei a Vilanova?
Aquest servei és necessari per identificar les necessitats actuals i coordinar i estructurar tot el treball en prevenció de drogues que s’està realitzant a Vilanova i la Geltrú. L’objectiu d’aquest programa és oferir a la població eines preventives per fer front al fenomen del consum de drogues amb la finalitat de reduir-ne les problemàtiques associades.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!